Novosti

Društvo

Protiv Novog Sada na vodi

Struka i građani Novog Sada usprotivili su se izgradnji megalomanskog stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava

Large kozul

Tribina nezadovoljnih građana (foto N1)

Projekt izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava u Novom Sadu, čiju je izgradnju tamošnja gradska vlast najavila za ovu godinu, mnoge je podsetio na kontroverzni "Beograd na vodi". Zbog toga su nevladine organizacije Novi optimizam, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Centar za održive zajednice, kao i političke partije Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret za preokret pokrenule kampanju "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!".

"Projekat koji se kolokvijalno naziva 'Novi Sad na vodi' podrazumeva izgradnju ogromnog, predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Kamenička ada. Projekat prate brojne neregularnosti. Ukoliko dozvolimo da taj kompleks bude izgrađen, to će biti velika pobeda političara, tajkuna, građevinara i investitora, a strašan poraz Novog Sada i Novosađana. Gradska vlast i firma Galens prihodovaće stotine miliona evra, a naš grad i njegovi stanovnici biće višestruko oštećeni", navodi se u tekstu peticije kojom se građane i građanke tog vojvođanskog grada poziva da se usprotive izgradnji projekta čiji je službeni naziv "Podunavlje".

Galens je naime kupio brodogradilište, pa su samim tim postali i vlasnici zemljišta. On je u javnosti na glasu kao firma koja je blisko povezana sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, a često joj tepaju da je omiljena građevinska firma novosadskog ogranka SNS-a. Kad je početkom godine najavljivao projekat, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da taj grad mora da iskoristi potencijale zapuštenih lokaliteta. "Treba da, poput Londona, Roterdama i drugih gradova, taj prostor iskoristimo za poslovno-stambeni kompleks, a verujem da ćemo započeti realizaciju te investicije, vredne preko 400 miliona evra. Dakle, na ovom potezu možemo očekivati luksuzno naselje, parkove, poslovnu zonu, ali će završnu reč o tome kako najbolje urbanistički urediti ceo taj kompleks dati struka. U svakom slučaju, dobro je što neko hoće da investira pola milijarde evra u Novi Sad", rekao je Vučević.

Struka baš i ne gleda sa blagonaklonošću na tu ideju. Gradske vlasti su pokušale da izdejstvuju promenu Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji bi išao na ruku investitoru i to tako što bi se pomerao nasip u Dunav i povećao prostor za gradnju. Takvom planu usprotivile su se Vode Vojvodine koje nisu dale saglasnost za promenu. Detaljnije je o svemu pričao bivši gradonačelnik Bora Novaković, koji je informacije navodno dobijao od zviždača. "Pomeranje nasipa 500 metara u korito Dunava je bezbednosna greška, jer se time sužava protočna moć reke i stvara se mogućnost da svaki veći plavni talas ugrozi Novi Sad. Dakle, reč je o kriminalu Andreja Vučića (brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, op. a.) i Miloša Vučevića, koji pogoduju kompaniji Galens. Zarada je enormna i 'Novi Sad na vodi' je trenutno najunosniji posao organizovanog kriminala", tvrdi Novaković.

Zbog nedavanja saglasnosti gradonačelnik Vučević optužuje Vode Vojvodine da koče čitav projekat i uopšte razvoj Novog Sada. I tu se kao rešenje pominje isto ono koje je donošeno i u slučaju Beograda – lex specialis. Iskustva Beograda govore da im je otvoren put i da su problemi pri izgradnji "Novog Sada na vodi" samo formalnost, odnosno kratkotrajna prepreka koju se lako može zaobići. Suženjem plovnog toka Dunava, ističu mnogi, neće u slučaju jačih padavina biti ugrožen samo Novi Sad već i obližnja mesta kroz koja prolazi ta reka.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više