>

novosti logo

Piše Novosti

Prvi Mediteranski ženski festival u Splitu

Od 23. do 28. rujna u Splitu se održava festival koji promovira aktivizam, ženska prava, žensko stvaralaštvo i umjetnost

Od 23. do 28. rujna u Splitu se održava prvi Mediteranski ženski festival koji promovira aktivizam, ženska prava, žensko stvaralaštvo i umjetnost. Festival će okupiti splitske aktivistkinje i aktiviste, organizacije koje promiču ljudska prava i ugostiti stručnjakinje i aktivistkinje iz Hrvatske i Europe.

Događanja će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu, a otvaranje počinje u ponedjeljak u 19:30 s predstavom MaMa u Gradskom kazalištu mladih, koja se bavi porodom i prvim periodom navikavanja na život s djetetom. Nakon predstave održat će se druženje s glumicama predstave te volonterkama i članicama Udruge Domine.

Program se nastavlja sljedećeg dana otvaranjem izložbe fotografija 'Žene Splita za sve žene svita' koja će biti predstavljena u 18:30 sati u Klubu zona (moći će se vidjeti do 28. rujna). Nakon otvaranja u istom prostoru u 19 sati održat će se panel 'Ženska borba traje'.

Srijeda će biti rezervirana za Dan otvorenih vrata udruge Domine, a u 17:30 sati dugogodišnja aktivistkinja i volonterka ove udruge Maja Krstić održat će kreativnu Radionicu ‘Ulice Splita nose ženska imena’.

U četvrtak u 18 sati u splitskom centru održat će se performans 'Sluškinje ustaju' koji kreće ispred prostorija Domina (Bosanska 4).

Predzadnji dan festivala, 27. rujna, s početkom u 20 sati održat će se večer filma i zabave. U kotaru Blatine, koji je partner projekta, na livadi pokraj kafića 'Tropicana', kreće se s javnim puštanjem filma na otvorenom koji je za sada iznenađenje. Nakon filma slijedi druženje uz glazbu i ples.

Posljednji dan festivala 28. rujna u Sveučilišnoj knjižnici od 9 do 14 sati održat će se konferencija 'Zaštita reproduktivnog zdravlja – pravo žene i odgovornost države'. Na konferenciji će biti predstavljeni pokreti otpora žena s posebnim iskustvima Italije i Hrvatske, te rezultati novinarskih istraživanja o organiziranom napadu na prava žena na reproduktivno zdravlje na globalnoj razini. U drugom dijelu konferencija će se baviti novim zakonom o pravu na pobačaj, prizivom savjesti i strategijom svojevrsne re-legalizacije prava na pobačaj, kontracepciju i općenito zaštitu reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj. Osim novinarki i civilnih aktivistica na konferenciji je predviđeno sudjelovanje i političarki koje promoviraju prava žena te znanstvenica. Gošće konferencije dolaze iz Italije, Velike Britanije, Crne Gore i Hrvatske. Zaključci konferencije bit će poslanici Vladi RH, ali i EU i Vijeću Europe, te međunarodnim tijelima, osobito u svjetlu skorašnjeg presjedanja RH Europskom unijom.

1/1