Novosti

Manjinski zastupnik

Pupovac: povećati cenzus za obnovu od potresa

Zastupnik SDSS-a predlaže da građani s plaćom do 8.000 i imovinom od 400.000 kuna ne budu oslobođeni plaćanja 20 posto troškova, nego da imaju subvencioniranu kamatu na povoljan kredit i povoljne kreditne uvjete

6v1czk291ijq3noe7azrtuqfsbz

Posljedice potresa u centru Zagreba (foto Sanjin Strukic/PIXSELL)

Govoreći u Saboru o konačnom prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Milorad Pupovac pozdravio je suglasnost Vlade da se u prijedlog zakona uvrsti socijalni kriteriji prema kojem oni građani na stradalom području, koji su slabijega imovinskog stanja, ne moraju izdvajati 20 posto troškova obnove koliko se očekuje od njih kao vlasnika ili suvlasnika. No Pupovac je predložio da se dvostruko podigne dohodovni i imovinski cenzus te da trošak obnove bude manji i za one čiji dohodak seže do 8.000 kuna, a vrijednost imovine do 400.000 kuna. Vlada je prošlog tjedna predložila da će iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove biti oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4.000 kuna i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna.

Predložio je da međutim da oni ne budu oslobođeni plaćanja spomenutih 20 posto, nego da imaju subvencioniranu kamatu na povoljan kredit i povoljne kreditne uvjete.

- To bi bio nevelik, ali značajan doprinos za dosta raširenu populaciju koju imamo u gradu Zagrebu i županijama koje su susjedne, a za državu ne bi predstavljalo neka značajnija sredstva. Takvu praksu smo imali u slučaju programa stambenog zbrinjavanja, bivših nosilaca stanarskih prava, imamo ju još uvijek pa možemo takvu praksu na neki način i ovdje primijeniti. Nisam radio nikakav financijski izračun koliko bi to moglo koštati, ali predlažem Vladi da razmisli o tome - kazao je Pupovac.

Pupovac je kazao da Klub zastupnika SDSS-a smatra da je dobro da je Vlada otvorena za prijedloge izmjena i dopuna ovoga prijedloga Zakona o obnovi Grada Zagreba i dviju županija, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske u dijelovima koji su bili pogođeni potresom. Istaknuo je da je to iznimno važna stvar i praksa koja bi se mogla primijeniti i u drugim segmentima koji su važni za postizanje najboljih zakonskih rješenja.

Dodao je da se slaže s iznesenim stavom na Odboru za graditeljstvo, gdje je rečeno da je neophodno da se građane s invaliditetom uključi u kategoriju koja neće participirati u obnovi s 20 posto.

- Dobro je predviđeno da tu budu pripadnici braniteljske populacije koji su invalidi, ali isto tako je dobro da to budu i ne samo oni koji su invalidi temeljem sudioništva u ratu, nego istovremeno i oni koji su civilni invalidi. Da u tom pogledu, barem na ovom segmentu, ne postoji bilo kakav diskriminatorni tretman, pa molimo da predstavnici Vlade i takav prijedlog prihvate - naglasio je Pupovac.

Skrenuo je pažnju na priljev sredstava u fond, način i dinamiku trošenja sredstava za obnovu te ustvrdio da bi Odbor za graditeljstvo morao imati izrazitu ulogu u praćenju toga. Pored toga, Pupovac je predložio osnivanje stručnog savjeta s konkretiziranim ovlastima, čije je formiranje predviđeno ovim zakonom.

- Mi ne sumnjamo u Zavod za obnovu Grada Zagreba, ali mnogo je bolje da širi tim ljudi, posebno stručnjaka koji su uključeni u ovaj savjet, to mogu pogledati i reći svoje mišljenje o tome. Dakle prije nego što takav program ide u moguću realizaciju. Slično je i sa fondom koji donosi neke strateške odluke. Fond se može suočiti sa krizom u dinamici priljeva sredstava i stručni savjet bi trebao imati neku vrstu svojeg mišljenja o tome, tim više što u njemu naravno postoji predstavnici Vlade, i ne samo predstavnici stručnih i cehovskih udruženja kao što je predviđeno zakonom. Klub zastupnika SDSS-a će predložiti amandman u tom smislu da se stručnom savjetu pojačaju ili prošire, preciziraju bolje rečeno, ovlasti. Očekujemo i nadamo se da će ga Vlada prihvatiti - najavio je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više