>

novosti logo

Pupovac se poklonio vukovarskim žrtvama

S najdubljim suosjećanjem položili smo vijenac, kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građane Vukovara srpske nacionalnosti. Činili smo to jer je to izraz najdubljih naših moralnih osjećaja, unatoč podjelama u ovom gradu i u ovoj zemlji, rekao je predsjednik SDSS-a i SNV-a

Uoči sutrašnje godišnjice pada Vukovara, predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac u subotu je posetio taj grad i odao počast svim žrtvama rata. S Maricom Šeatović, predsednicom Udruženja porodica nestalih i ubijenih Srba ‘Protiv zaborava’, i nekolicinom svojih saradnika, Pupovac je u podne položio venac u Dunav kod veslačkog kluba, na mestu gde su u leto i jesen 1991. godine ubijani građani Vukovara srpske nacionalnosti. Zatim je na Memorijalnom groblju položio venac za hrvatske žrtve.

U izjavi medijima Pupovac je pojasnio da je u Vukovar umesto u nedelju došao u subotu kako bi izbegao ono što mu se dogodilo dva puta, kada mu je onemogućeno da iz poštovanja prema žrtvama položi vence.

- S najdubljim osjećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa suosjećanjem sa svima kojih ih se sjećaju, posebno s njihovim najbližima, danas smo položili vijence kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako i za građane Vukovara srpske nacionalnosti. Činili smo to zbog toga što je to izraz naših najdubljih moralnih osjećaja unatoč podjelama koje oko toga postoje u ovom gradu i u ovoj zemlji. Mislimo da je to naša dužnost i mislimo da je to smjer u kojem svi trebamo ići - rekao je on u razgovoru s novinarima.

- Naša najdublja želja je da u gradu Vukovaru i cijeloj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego koje će biti povod za približavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti. Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve i kao predstavnik naroda koji nije bez osjećaja solidarnosti i suosjećanja za stradanje drugih. Govorim to i zbog toga što i danas čujemo glasove koji taj prostor za približavanje žele suziti i žele da ga nema - dodao je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja, prokomentarisao je izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je rekao da Pupovac treba birati između Vukovara i Bačke Palanke, kao i izjavu zamenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića, koji osporava njegov dolazak u Vukovar. Rekao je da nije došao da bi bilo s kim polemizirao, ali i da ga nikakve izjave nisu mogle sprečiti da dođe.

- Neke od njih su trebale odvratiti i nas da dođemo, neke od njih su trebale odvratiti i neke druge ljude dobre volje da budu ovdje, ali su svejedno ovdje, neke od njih su trebale zastrašiti dio građana ovog grada i biti povodom za to da se produbljuje jaz, ali neću to komentirati. Reći ću samo da sam nakon sastanka s predstavnicima i vodećim ljudima svih srpskih organizacija tokom jučerašnjeg dana odlučio da dođem na današnji dan, da mogu na miru položiti vijence, da mogu na miru zajedno s gospođom Šeatović izraziti pijetet bez ikakvog osjećaja da bi to nekoga moglo smetati. Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo u prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovu našeg najdubljeg moralnog osjećaja poštivanja žrtava mogu položiti vijence kao što one zaslužuju - poručio je predsjednik SDSS-a i SNV-a, koji je na obalu Dunava došao u pratnji policije.

Penava je u subotnjem intervju za portal Index.hr izjavio kako se ‘ne može ići dalje kad imate kosture ili aveti u ormaru’. ‘Znate da dozvoljavate u svojoj državi da vam živi duh koji vas je napao, koji vam nije htio dobro, koji je bio agresor kojeg ste jasno prokazali (…), a onda dozvolite na jednom dijelu svog teritorija da živi, dapače, hranite ga’, rekao je i dodao kako se time i dalje dopušta život ‘prikrivenim velikosrpskim elementima’.

Na Pupovčev dolazak reagovao je i Tomislav Josić, Penavin savetnik za branitelje i jedan od organizatora prošlomesečnog veteranskog protesta. ‘Složit ću se s gradonačelnikom da ne dolazi iz pijeteta nego zbog političkih poena… Reći će da se pojavio kako bi odao počast žrtvama, dolazi tu iz drugih razloga. Sutra će vjerojatno otići preko na proslavu oslobođenja Vukovara’, poručio je Josić u razgovoru za N1

- Postoje ljudi koji su davali mnoge izjave proteklih dana, i javne i nejavne. Kao što nisam bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nisam ni za gospodare mrtvih u miru. Oni su svi naši, i onaj tko priječi da budu svi naši, taj je loš gospodar s lošim namjerama i lošom pameću. Nijedna izjava, bilo sa srpske, bilo s hrvatske strane, nije me spriječila da danas budem ovdje i da napravim ono što smatram da je dobro i za Hrvate i za Srbe, i ono što je rezultat našeg najboljeg moralnog osjećaja, a taj moralni osjećaj je veći od bilo čijih komentara i bilo čijih izjava - poručio je Pupovac.

- Niti će svi Srbi razumjeti moj dolazak u Vukovar niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šaljem, ali politika i u ovakvim stvarima jeste u tome da ljude vodi prema onome što se smatra da je bolje od onoga što imamo danas. Uvjeren sam da s ovim što činimo radimo pretpostavke da imamo bolje odnose, da čuvamo mir koji smo stvorili 1997. i 1998. godine, da gradimo odnose u ovom gradu jer mu je to potrebno i da gradimo odnose u ovoj zemlji jer joj je to potrebno - zaključio je on.

Prilikom polaganja venca na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, nekolicina muškaraca, koji su se zatekli kod centralnog obeležja, Pupovcu je okrenula leđa. Predsednik SNV-a i SDSS-a se u povratku nakratko zaustavio kod groba prvog predsednika Zajedničkog veća opština Miloša Vojnovića, odajući mu počast. U Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru, gjde je Pupovac zapalio sveće, dočekali su ga episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim i starešina hrama protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

1/4