Novosti

Politika

Pupovac: Za stradale moramo imati poseban senzibilitet

Ako u Sisku smatraju da bi trebali dobiti više od onoga što je predloženo prijedlogom zakona o obnovi, zagovarat ćemo rješenja koja će ići u tom smjeru, obećao je Pupovac sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček

Large pupovac banicek

Milorad Pupovac i Kristina Ikić Baniček (foto SNV)

U okvirnu humanitarne akcije "Banija je naša kuća", predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac u utorak je obišao Sisak, Sunju, Hrvatsku Dubicu i romsko naselje Capraške poljane nadomak Siska, gdje su uručeni humanitarni paketi.

Predsjednika i aktiviste SNV-a u Sisku je dočekala gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je s njima obišla teško oštećenu pravoslavnu crkvu sv. Petke i parohijski dom, gdje ih je o šteti na crkvenim objektima izvijestio sisački paroh Veselin Ristić.

"Naš je interes da obiđemo sve općine i gradove na području ove i drugih stradalih županija kako bi se do kraja upoznali sa stanjem, što je za nas u Saboru, koji donosimo neophodne zakonske izmjene, s ciljem da vidimo da li su predložena rješenja najbolja ili treba tražiti druga ", rekao je Pupovac.

Naglasio je da im je važno da čuju stanovnike i čelnike gradova i općina stradalih u potresu jer tako žele postići najveći stupanj usklađenosti o tome što je nužno učiniti na tom području.

Pupovac je kazao da će s partnerima u Saboru razgovarati o zakonskom modelu obnove potresom pogođenog područja i mogućoj obnovi Siska u 100-postotnom iznosu iz državnog proračuna.

Ikić Baniček je rekla da se u srijedu u Saboru raspravlja o zakonskom modelu obnove koja je možda najvažnija stvar za Sisak od rata.

"Po svemu sudeći, HDZ će ustrajati na modelu 60:20:20, što je za Sisak neprihvatljivo, pa ću gospodina Pupovca, kao predstavnika saborske većine, pokušati uvjeriti da Siščani zaslužuju 100-postotno sufinanciranje obnove od Vlade", rekla je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček.

Milorad Pupovac je dodao da će na raspravi o prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom biti jedan od govornika u ime kluba SDSS-a pa mu je važno da čuje stajalište gradonačelnice, uz ono što je već čuo u javnim iskazima.

"Ako prijedlog zakona u nekim segmentima treba popravljati, založit ćemo se da se on popravi. Mislimo da za ovaj potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, koja spada među najnerazvijenije, moramo imati posebnog senzibiliteta, te da vidimo kako i na koji način da pomognemo u obnovi svima koji na ovom području trebaju pomoć", rekao je Pupovac.

Objasnio je da će utjecati na to da se zakon prilagodi svima onima koji imaju očekivanja da od njega dobiju ono što im je potrebno.

"Ako u Sisku smatraju da bi trebali dobiti više od onoga što je predloženo prijedlogom zakona, mi ćemo, razgovarajući s našim partnerima u Saboru, zagovarati rješenja koja će ići u tom smjeru", istaknuo je Pupovac.

Tokom dana, delegacija SNV-a posjetila je stanovnike romskog naselja Capraške poljane, zajedno s gradonačelnicom Ikić Baniček te Rankom Nikolićem, presjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Grada Siska, kao i pripadnike srpske zajednice u općini Hrvatska Dubica.

U općini Sunja Milorad Pupovac i Jelena Nestorović iz SNV-a održali su sastanak s Nikolom Arbutinom, načelnikom općine Dvor, Stevom Arbutinom, ispred SDSS-a općine Sunja, Grgom Dragičevićem, općinskim načelnikom općine Sunja i Perom Kuzmanovićem, predsjednikom SNV-a općine Sunja. Na sastanku se razgovaralo o oštećenim kućama, obiteljima koje i dalje imaju potrebe za kontejnerima za privremeni smještaj, ali i razvojnim projektima, nužnima za kvalitetnu obnovu općine koja je i prije potresa bila prometno izolirana.

Video možete pogledati ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više