Novosti

Politika

Putevima zagrebačkih ilegalaca

Ilegalka Vera u turističko-dramskom obilasku, nazvanom ‘Ilegala u Zagrebu’, vodi publiku po centru grada podsjećajući na uspješne akcije protiv ustaške vlasti

‘Ilegala u Zagrebu’ naziv je ‘turističko-dramskog obilaska grada’, kako su ovu konceptualnu kazališnu akciju nazvali njegovi protagonisti, održanog u subotu i nedjelju za ograničeni broj publike. Organizatori iz su, naime, cijeli projekt držali u ilegali, podsjećajući i tako na okolnosti u kojima su tokom Drugog svjetskog rata djelovali zagrebački ilegalci.

Obilazak počinje radio objavom proglašenja Nezavisne Države Hrvatske nakon čega ilegalka Vera Jurić (glumi je Vanja Budimir koja je inače turistički vodič) vodi grupu po centru Zagreba. Kreće se od pošte u Jurišićevoj gdje su ilegalci, nadmudrivši njemačke čuvare, s 21 kilogramom eksploziva raznijeli telefonsku centralu koja nekoliko mjeseci nakon akcije nije radila pa Zagreb nije imao vezu s Berlinom.

Šetnja se nastavlja do Trga burze gdje ilegalka Vera podsjeća da je Židovima i Srbima bila zabranjena isplata kuna, ali su ilegalci i to znali zaobići. Sljedeća stanica bio je Trg žrtava fašizma. Tamo se nalazilo njemačko redarstvo, a danas je u toj zgradi sjedište HDZ-a. Tek kojih tridesetak metara dalje bili su zatvor i sjedište ustaškog redarstva, a tamo, kako kažu, nije bilo ni žalbe ni pomilovanja. Vera podsjeća na čuvenu trafiku sestara Baković, gdje su Nijemci redovito kupovali tisak na svom jeziku, kao i na Mljekarstvo drugarice Klašnje gdje su redovito jeli ustaški i njemački vojnici, ali po višim cijenama kako bi se besplatno mogli prehraniti ilegalci.

Put se dalje nastavlja prema Glavnom kolodvoru, uz priču o ilegalnim odlascima u partizane uz pomoć drugova željezničara koji su posuđivali uniforme i falsificiranih iskaznica koje su na početku obilaska dobili i svi iz grupe. Zanimljivo je da je upravo preko Vere Jurić u partizane otišao i Vladimir Bakarić.

Šetnja završava u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista u ulici Pavla Hatza gdje je, za ovu prigodu, bio smješten ured zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca (glumi ga Vilim Matula). Njemu na sastanak dolazi Diana Budisavljević (Dubravka Crnojević Carić) moleći ga za pomoć u spašavanju djece iz Jasenovca i Gradiške, ali Stepinac kaže da ne može ništa učiniti, pa Diana Budisavljević ide kod jasenovačkog gospodara života i smrti Vjekoslava Maksa Luburića (Danijel Ljuboja), ali tamo jedva sačuva živu glavu. Ipak, uz pismo koje joj je potpisao ministar Andrija Artuković dobije stotinu djece. ‘Ja moram zaboraviti, ali vi ne smijete. Jer ako zaboravite, što ostaje?’, zadnja je rečenica ovog ‘turističko-dramskog obilaska grada’ baziranog na tekstovima iz ‘Zbornika sjećanja – Zagreb 1941-1945’ i ‘Dnevnika Diane Budisavljević’.

Autorica programa i producentica Nataša Puškar te redateljica Slađana Kilibarda podsjećaju da su ‘unatoč teškim prilikama u strahovladi i neizvjesnosti, Zagrepčani pomagali i sakrivali svoje susjede Židove i Srbe, sudjelovali u diverzijama, preuzimali rizične zadatke, postajali ilegalci i odlazili u partizane’, posebno ističući hrabrost Diane Budisavljević koja je, riskirajući vlastiti život, spasila više od 10.000 djece koje su udomljavani i po Zagrebu.

Među dvadesetoro gledalaca bili su i zastupnik SDP-a Peđa Grbin i bivši ministar Mirando Mrsić. Za ‘Ilegalu u Zagrebu’ zaslužno je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, čiji je predsjednik Saša Milošević posudio glas spikera ustaške radio postaje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više