Novosti

Politika

Pripreme za popis stanovništva i dopunske izbore

Popis stanovništva, koji počinje 13. septembra, važan je za cijelo iduće desetljeće, s obzirom da od broja popisanih Srba zavisi ostvarivanje manjinskih prava, a na sjednici gradskog VSNM-a najavljeno je i održavanje prvih dopunskih manjinskih izbora za zagrebačku Skupštinu

Large boris

Boris Milošević (foto Nenad Jovanović)

Pred srpskom zajednicom u Zagrebu su dva važna događaja - dopunski izbori za jedno mjesto vijećnika Gradske skupštine iz redova srpske zajednice te popis stanovništva, izjavio je potpredsjednik vlade Boris Milošević i predsjednik VSNM-a Grada Zagreba na sjednici Vijeća održanoj 31. avgusta.

Popis stanovništva koji počinje 13. septembra važan je za cijelo iduće desetljeće, s obzirom da od broja popisanih Srba zavisi ostvarivanje manjinskih prava. S druge strane, ovo su historijski dopunski izbori za Gradsku skupštinu Grada Zagreba koji se organiziraju prvi puta, rekao je Milošević, dodavši da Srba po popisu iz 2011. u Zagrebu ima 17.526 ili 2,22 posto i da imaju pravo na jednog vijećnika.

- Ranije su se, ako već nisu izabrani na izborima, manjinski vijećnici preuzimali iz redova kandidata stranaka i nezavisnih lista koji su ostali ispod crte, a izmjenama zakona predviđeno je da se, ako se na izborima ne izabere dovoljan broj manjinskih predstavnika, organiziraju dopunski izbori nakon kojih će Gradska skupština imati 48 vijećnika. Na izborima koji se održavaju 3. oktobra kandidate mogu predlagati sve stranke, ali samo pripadnici manjinskih zajednica mogu birati ili biti birani. Svaka stranka može formirati listu koja mora skupiti bar 250 potpisa građana iz redova te zajednice. Potpisi su valjani ako je potpisnik izjašnjen kao Srbin/Srpkinja u popisu birača, te ako ima prebivalište u Zagrebu, što se može provjeriti kod nadležnih službi. Rok za prikupljanje potpisa je 7. septembar - kazao je Milošević koji je prisutnim članovima VSNM-a dao i osnovne informacije o načinima prikupljanja potpisa podrške.

Kako se govorilo i o priprema za popis, još jednom je naglašen niz prednosti popisivanja preko sistema e-građani ili kako glasi slogan akcije "ne budi samo Srbin, budi e-Srbin".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više