Novosti

Kronika

VSNM Grada Zagreba obilježio Svetog Dositeja

Sveštenik Mihajlo Žikić je zagrebačkim vijećnicima poželio snagu i ustrajnost za uspješno djelovanje u teškim vremenima

I ove je godine Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba obilježilo svoj dan i krsnu slavu – Sv. Dositeja Ispovednika (Zagrebačkog) u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg. Nakon liturgije koju je služio sveštenik Mihajlo Žikić sa zagrebačkim sveštenstvom, osveštan je slavski kolač, a o. Mihajlo je tom prilikom prisutnim vijećnicima na čelu s predsjednikom Vijeća Borisom Miloševićem poželio snagu i ustrajnost za uspješno djelovanje u teškim vremenima.

Podsjetimo, Dositej Vasić je u maju 1913. godine postavljen za episkopa niškog. Nakon što su Centralne sile okupirale Srbiju 1915., tri godine je proveo u bugarskoj internaciji, a onda se vratio u svoju eparhiju. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora 8. oktobra 1932. godine jednoglasno je izabran za prvog mitropolita zagrebačkog. Osnovao je ženski manastir Sv. Petke koji se nalazi u neposrednoj blizini sadašnje pravoslavne gimnazije na Svetom Duhu i radio je na osposobljavanju pravoslavnih monahinja za rad u bolnicama.

Veliku pažnju posvećivao je brojnim ruskim emigrantima koji su u to vrijeme živjeli u Zagrebu i koji su uz njegovu podršku uspjeli organizirati vjerski, kulturni i politički život te stvoriti niz socijalnih organizacija i ustanova koje su pratile i pomagale učenike, studente i druge kojima je pomoć trebala, zbog čega je i ruska zajednica u Zagrebu uzela Sv. Dositeja kao slavu.

Ustaške vlasti su mitropolitia uhapsile odmah po formiranju NDH, a nakon nekog vremena su ga iz zatvora odveli u bolnicu Sestara milosrdnica gdje je i dalje doživljavao mučenja i ponižavanja. Nakon dužeg vremena prebacili su ga u manastir Vavedenje u Beograd gdje je 13. januara 1945. umro od teških posljedica mučenja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više