Novosti

Društvo

Путoвaњe нa Keстeниjaду

Нa трaдициoнaлнoj културнo-гaстрoнoмскoj мaнифeстaциjи Keстeниjaдa у Бoсaнскoj Koстajници прeдстaвиo сe и ВСНM Koпривничкo-крижeвaчкe жупaниje пoслaстицaмa истoчнoг диjeлa Kaлникa и кoпривничкe Пoдрaвинe

Large kestenijada %c4%87irilica

Štand u Kostajnici

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije (VSNM), organizovan je put u Bosansku Kostajnicu u kojoj je održana tradicionalna kulturno-gastronomska manifestacija Kestenijada. Pored vijećnika i vijećnica gradskih i opštinskih srpskih Vijeća, u putovanju su još učestvovali i drugi građani srpske nacionalnosti iz potkalničkog i koprivničkog kraja.

Kao i svake godine, posjetioci Kestenijade uživali su u programu u samom centru Kostajnice. Usprkos kiši, sa postavljenih štandova i ispod šatora moglo se tako naći od tradicionalnih jela i pića, rukotvorina, odjeće pa sve do narodne muzike u izvođenju lokalnih umjetnika.

Svoj štand imao je i županijski VSNM koji se predstavio hranom i drugim narodnim poslasticama sa istočnog dijela Kalnika i koprivničke Podravine. Posebno se istaknula Radojka Cetušić iz Vojakovačkog Osijeka. Ona se potrudila da svoju korpu ispuni raznim jesenskim i domaćim proizvodima koje gaji na svom poljoprivrednom gazdinstvu.

- Pa ima svega pomalo, tikvi, krušaka i drugih voćki. Tu je i nezaobilazna rakija. Mislim da se treba predstaviti sa svime što je tradicionalno i autentično. Ljudi to vole i poštuju kao našu posebnost i vrijednost - rekla je Radojka. Ratko Vujić iz Križevaca, u ime Vijeća učestvovao je u popularnoj "Kotlićijadi", takmičenju u kojemu se pripremao paprikaš.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više