Novosti

Kronika

I Nova bez krova

Obitelji čije su kuće lani urušene u kostajničkom klizištu još čekaju novi dom: Iako je obećano da će 15 Kostajničana do kraja godine useliti u nove kuće umjesto uništenih u martovskoj katastrofi, to se još nije zbilo

P1xwrej904bhnqwi896iyb9t7ok

Unesrećeni pored uništenih kuća u Kostajnici (foto Antonio Bronić/PIXSELL/REUTERS)

Prošlu će godinu po zlu upamtiti sedam obitelji iz Hrvatske Kostajnice, čije su se kuće u samo nekoliko sekundi ranog poslijepodneva 13. marta uništene uslijed klizišta i odrona tla: podsjetimo, zbilo se to za obrane stanovnika Pounja od nabujalih voda Une, dok su na snazi bile izvanredne mjere radi naglog otapanja velike količine snijega. Prizori katastrofe - u kojoj je ukupno 15 Kostajničana ostalo bez krova nad glavom, dva HEP-ova vozila i više ovaca bilo zatrpano zemljom i kamenjem i u kojoj su samo pukom srećom prilikom skokova s s prozora i balkona izbjegnute ljudske žrtve – okupirali su lani u to pretproljetno vrijeme hrvatski medijski prostor.

Iako je stradalima osiguran sedmodnevni smještaj u lokalnom hotelu, a potom im ponuđen i boravak u kontejnerima Crvenog križa, većina je za prvo utočište izabrala prazne kuće rodbine i prijatelja; zbog sigurnosti, svojima nisu smjeli prići ni da spase ono malo preostaloga nakon katastrofalnog urušavanja.

A kad se medijska pozornost stišala, nesretne su kostajničke obitelji dočekale administrativne borbe i procedure vezane uz ishodovanje dokumenata uništenih u elementarnoj nepogodi. Valjalo im je rješavati svu silu zahtjeva i obrazaca da ostvare pravo na pomoć koju im je odmah nakon nesreće obećao sam premijer Andrej Plenković. Više od pola godine poslije, u novembru, Kostajnicu i objekte na kojima su još trajali građevinski radovi, obišli su ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te državni tajnik u Središnjem ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, zaklinjući se da će do novogodišnjih blagdana žrtve odrona biti trajno i kvalitetno zbrinute.

– Došli smo vidjeti kako napreduju radovi. Stradalnici moraju znati da o njima vodimo brigu i da ćemo svoje obećanje održati. Izgradnja i uređenje kuća napreduju prema planu, za sanaciju i obnovu sredstva je osigurala Vlada i obitelji bi u svoje nove domove, a riječ je o šest stambenih objekata, trebale useliti do kraja godine – zborio je tom prilikom Štromar, Vladin ministar iz redova HNS-a.

Među oštećenima u klizištu bila je i obitelj Miše Marjanovića. Premda su pretrpjeli pravu agoniju, sretni su što su izvukli žive glave, pa strpljivo čekaju rješenje. Ne mare puno što novogodišnje i božićne praznike i blagdane, unatoč obećanjima, nisu dočekali u svojoj kući. Nadaju se da će u nju vrlo brzo useliti.

- Važno je da smo preživjeli, da smo svi dobro i na okupu. Nevjerojatno je koliko se čovjek nakon takvih katastrofa brzo vraća u ‘normalu’. Mi smo još smješteni u kući svoje rodbine i u njoj bismo, s obzirom na to da nitko u njoj stalno ne obitava, mogli ostati do daljnjega. Ali ipak želimo svojoj kući, pa s nestrpljenjem očekujemo useljenje. Vjerujemo da će do toga brzo doći, barem na proljeće. Vidimo da radovi napreduju i da je do njihova kašnjenja došlo radi vremenskih neprilika. Zasad smo prezadovoljni: novu nam kuću grade u Rosuljama, petstotinjak metara od urušene, pa se nadamo samo dobru i da su sve ružne stvari ostale iza nas – rekao nam je Mišo Marjanović, optimističan što je dobio priliku za novi početak svoje porodice u novom životnom prostoru, pa makar ga morali i čekati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više