Novosti

Politika

Q za urotu

Pojavio se niz novinarskih istraživanja u kojima se razotkrilo tko bi mogao biti misteriozni Q, tvorac teorije urote QAnon prema kojoj globalna elita upravlja lancem trgovine djecom i pedofilijom i uz pomoć 5G tehnologije, cjepiva i mjera za suzbijanje Covida-19 kontrolira svjetsku populaciju

Jmu2ckrs11z25o5wy0qpij7pbdp

(foto Stephanie Keith/Reuters/PIXSELL)

Tijekom proteklog tjedna u američkim medijima pojavio se niz novinarskih istraživanja u kojima se po svemu sudeći razotkrilo tko bi mogao biti misteriozni Q, tvorac teorije urote QAnon prema kojoj globalna elita sastavljena od liberalnih političara, biznismena i celebrityja upravlja lancem trgovine djecom i pedofilijom i uz pomoć 5G tehnologije, cjepiva i mjera za suzbijanje Covida-19 kontrolira svjetsku populaciju. Kako prenosi portal Slate, tu je informaciju podijelio tvorac foruma 8chan, 26-godišnji američki programer Fredrick Brennan, u intervjuu koji je nedavno dao tehnološkom podcastu Reply All.

Iako već neko vrijeme tvrdi da zna tko kontrolira Q-ov korisnički račun, Brennan je nedavno objavio mogući dokaz da je u pitanju njegov bivši poslovni partner Jim Watkins, s kojim se Brennan posvađao i razišao nakon masovnih pucnjava koje su se tijekom 2019. dogodile u džamiji u novozelandskom Christchurchu, u trgovačkom centru u El Pasu i sinagogi u Powayju u Kaliforniji. U prve dvije pucnjave ubijene su 51, odnosno 23 osobe, dok je u trećem incidentu poginula jedna osoba. Istrage su pokazale da su počinitelji sve tri pucnjave svoje manifeste podijelili na 8chanu, zbog čega je forum na nekoliko mjeseci suspendiran.

Nakon ovih događaja Brennan je htio ugasiti forum, s čime se Watkins nije slagao. Dvojac je tada živio i radio u Manili, a nakon što je Brennan o Watkinsu ružno pisao na društvenim mrežama, ovaj ga je tužio za klevetu. Brennan je potom pobjegao nazad u SAD i tako umaknuo filipinskom nalogu za hapšenje. U istom intervjuu Brannon je rekao i da je prva osoba koja je još 2017. na forumu počela objavljivati pod nadimkom Q južnoafrički teoretičar urote Paul Furber, no da su ubrzo zatim Jim Watkins i njegov sin Ron, administrator 8chana, preuzeli kontrolu nad računom.

Jim Watkins 55-godišnji je američki ‘biznismen’ koji je ranije radio kao helikopterski mehaničar za američku vojsku. IT karijeru započeo je krajem 1990-ih kreiranjem sajta za japansku pornografiju. U proljeće ove godine pokrenuo je odbor za političke donacije (Super PAC) pod nazivom Razoružajmo duboku državu, iz kojega se financiraju republikanski kandidati koji podržavaju QAnon. Zbog spomenutih masovnih pucnjava 2019. godine Watkins je svjedočio pred kongresnim Odborom za domovinsku sigurnost, gdje se od optužbi da je 8chan platforma za širenje mržnje i ekstremizma branio tvrdnjom da se ustvari radi o bastionu slobode govora i obrane Prvog amandmana američkog ustava. Svjedočenje je završilo, kako je tada objavio Washington Post, službenom izjavom dvoje članova Odbora da je Watkins s njima ‘podijelio brojne korisne informacije’ i da se ‘vesele kontinuiranoj suradnji’.

Iako Watkinsovi negiraju tvrdnje da upravo oni upravljaju računom navodnog visokog vojnog dužnosnika Q-a, Brannon je, piše ABC News, nedavno objavio IP adresu koja, kako tvrdi, dokazuje da su upravo oni vlasnici web-stranica s kojih Q upisuje svoje teorije urote, no nije poznato hoće li ovi navodi biti provjereni u službenoj istrazi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više