Novosti

Društvo

Jebo sad 100.000.000 eura

Ako priznamo da je bilo opravdano nabaviti trostruko više doza cjepiva nego što u Hrvatskoj ima stanovnika, opet će nam ostati minimalno 70-80 milijuna eura potrošenih na cjepivo koje je završilo, ili će završiti, u donacijama i u smeću

Large cjepivo

Ilustracija (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Republici Hrvatskoj dosad je isporučeno oko osam milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 od ukupno naručenih blizu 19 milijuna doza. Do danas je, na cijepljenje 60 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 70 posto odraslih, potrošeno oko pet milijuna i 300 hiljada doza. To znači da je donirano i da je propalo, ili je pred istekom valjanosti, nešto manje od tri milijuna doza: ugrubo, dosad je donirano i bačeno u smeće oko 30 milijuna eura. Što će biti s preostalih oko 11 milijuna doza koje će do kraja 2023. godine stići u Hrvatsku i biti plaćene iz državnog proračuna?

Nezahvalno je prognozirati kako će se dalje razvijati priča s koronavirusom, ali u svakom slučaju nije realno očekivati da će Hrvatska u idućih dvadesetak mjeseci potrošiti više doza cjepiva nego u prošlih nepunih godinu i pol: ostat će, u najboljem slučaju, sedam-osam milijuna doza, što je u eurima između 80 i 100 milijuna. Nije izgledno čak ni to da će iole relevantan dio kupljene količine uspjeti da se donira. Uz već dosad bačenih ili doniranih 30 milijuna eura, dolazimo do cifre osjetno veće od 100 milijuna eura.

Evo što je o tome u srijedu u Saboru rekao premijer Andrej Plenković: "Pitajte one koji su širili antipropagandu za cijepljenje i odgovorili od cijepljenja više od 30 posto odraslih, govoreći najgore nebuloze i besprizorne laži. Oni su krivi da imamo višak, a moja je odgovornost bila da nabavim dovoljno cjepiva. Bila bi puno veća šteta da nemamo dovoljno cjepiva."

Ako odlučimo biti široke ruke i ako priznamo da je bilo opravdano nabaviti i trostruko više doza cjepiva nego što u Hrvatskoj ima stanovnika, opet će nam ostati minimalno 70-80 milijuna eura potrošenih na cjepivo koje je završilo, ili će završiti, u donacijama i u smeću. Netko je donio odluku da se naruči tolika količina vakcine i taj netko morao bi skrušeno izići pred javnost i reći da se naprosto, u dobroj namjeri i valjda bez primjesa kriminala, pogriješilo u procjeni i da će ta pogreška koštati toliko i toliko desetaka milijuna eura. Ali ne: pred javnost je izišao premijer Plenković i svu krivnju svalio na neodgovorne, nerazumne i neposlušne građane.

Radi se, naravno, o kontinuitetu Plenkovićeve politike u Covid-krizi, politike prema kojoj je on svoje obavio kad je nabavio cjepivo. Upravo je takvo razmišljanje u velikoj mjeri dovelo do toga da je Hrvatska pri dnu Europske unije po procijepljenosti stanovništva i da su na taj debakl uzalud bačeni deseci milijuna eura, no očekivati od Plenkovića zrno samokritike isto je što i vjerovati u postojanje eksplozivnih naprava bez zrna eksploziva. Glupo, dakle.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više