Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Decembarska noć

Novogodišnja ludovanja nisu zaobišla poznate. U tradicionalnom prazničnom pijanstvu Mladen Grdović izgubio je kontrolu nad Jaguarom, pa se zabio u zid, a Andrej Plenković ostao je bez nadzora nad INA-om, pa se zabio u HEP

78bkzzwvao8gtlqd30nuw1guj8w

Premijeru preporučujemo umjerenost  (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Posjet

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u Sjedinjene Američke Države gdje ostaje do 5. siječnja! Iz ovog nesumnjivo točnog, ali i elementarnog opisa kretanja imenovanog tijela ne može se, međutim, razabrati puna dramatika vijesti. Ona slijedi u nastavku. ‘Neslužbeno se doznaje da bi se Grabar-Kitarović u SAD-u trebala sastati s nekoliko članova prijelaznog tima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i nekoliko ljudi koji se razmatraju za buduću američku administraciju. U Uredu predsjednice tu informaciju nisu ni potvrdili, ni demantirali’, piše dnevni tisak.

Teško je, gotovo nemoguće, komentirati predsjedničin izlet, a ne otklizati u tešku nacionalnu patetiku. Godina nije ni počela, a ona ne čeka s diplomatskim uspjesima. Ne samo što je otišla u SAD, nego će je tamo dočekati netko – pa i više njih – iz najužeg kruga kandidata za širi krug suradnika novog američkog predsjednika. Uz ovaj nezapamćen podvig naše male zemlje na međunarodnom planu, novinarska inzistiranja da Ured predsjednice izvijesti javnost o razlozima njezina posjeta SAD-u izgledaju kao sitna zakeranja – neka nam oprosti na srpskom izrazu. Ured i dalje hrabro šuti. Samo naprijed! Sreća što su prošli praznici, pa detonacije više nisu dopuštene. Autor ovog teksta jednostavno bi eksplodirao od nacionalnog ponosa kako zbog predsjednice uopće, tako i zbog njezina izleta u Ameriku, napose.

Promili

Na kraju svakog decembra isti scenarij: unatoč upozorenjima i pozivima na umjerenost, uvijek netko pretjera pa uzrokuje štetu. Neumjerenosti se, uvjerili smo se ponovno, odaju i poznati. U Zadru je, recimo, glasoviti konzument alkohola Mladen Grdović posljednjeg dana prošle godine izgubio kontrolu nad Jaguarom, uspješno se zabio u betonski zid u naselju Arbanasi i tako peti ili šesti put – novine se razilaze u procjenama – ‘izazvao prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju’. Policajci su mu u krvi izmjerili tradicionalni 3,61 promil.

Dan ranije, premijer Andrej Plenković u nekom od pola milijuna prednovogodišnjih i novogodišnjih intervjua podsjetio je kako je država koju vodi izgubila nadzor nad INA-om, pa se sada namjerava zabiti u HEP te prodati četvrtinu svoga udjela u njemu da otkupi INA-u od MOL-a. Ne znamo što je konzumirao prije objave ovog plana, ali toplo mu preporučujemo umjerenost. Još je mlad, treba čuvati zdravlje.

Plan

Premijerov plan prodaje (HEP-a) za kupnju (INA-e) – tj. prodaja mitskog ‘obiteljskog srebra’ radi kupnje prodanog ‘obiteljskog srebra’ – dao bi se prikazati kao pokušaj kretanja naprijed udaranjem nogom u vlastitu guzicu i u praksi otvara neslućene mogućnosti. Na primjer, prodaje Hrvatskih željeznica radi kupnje Hrvatskog telekoma koji je, unatoč imenu, njemački. Zatim bi se mogle prodati Hrvatske autoceste za kupnju -a, Plinacro za kupnju HAC-a, Odašiljači i veze za povrat Plinacra u državne ruke. Prodajom Hrvatskih šuma otkupili bi se Odašiljače i veze, s Hrvatskim vodama Hrvatske šume, a s Hrvatskom lutrijom Hrvatske vode… I tako dalje. Od dobro obaviještenih izvora doznajemo da će se cijeli proces izučavati na fakultetima. Ekonomika kretena, zvat će se kolegij.

Porodica

Dok se predsjednica negdje u Americi sastaje s nekim iz nekih razloga, a premijer u sumnjivom stanju izgovara obećanja, Most reformira Domovinu. Kako javlja prijestolnički tisak, dva dana prije dolaska 2017. godine gradske vlasti u Metkoviću, a tamo, naravno, vlada Most, odlučile su ne produžiti ugovore petorici vatrogasaca zaposlenih na određeno vrijeme.

Desetak dana ranije, svjedoči isti tisak, u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Metkoviću tvrdili su da su im vatrogasci neophodni. U međuvremenu su se predomislili. Bliže se lokalni izbori, a vatrogasci su bili angažirani bez natječaja i navodno su bliski Mostu, što je snažan argument njihovim političkim protivnicima. Jedan od njih, čitamo, obiteljski je povezan s Božom Petrovom, liderom Mosta. Sada su poslani na Zavod za zapošljavanje, vjerojatno dok opozicijska ljubopitljivost malo ne splasne.

Ipak, treba se pripremiti za borbu protiv vatrene stihije, pa je u JVP-u zaposlen rođak Nikole Grmoje, Mostova saborskog zastupnika. Na natječaju. Drugi član Grmojine obitelji, bratić uvaženog zastupnika, zaposlen je bez javnog natječaja kao vodočuvar u tvrtki Hidrotehnički objekti. Navodi tisak još neke primjere, ali nema ih smisla prepisivati jer osnovno ste shvatili. Kada je interes Republike Hrvatske u pitanju, članovi Mosta spremni su zaposliti i članove vlastitih obitelji.

Protest

U Zagrebu su pak pred hotelom Porin protestirali tražitelji azila. Tvrde da ih hrvatski fašisti sve češće premlaćuju. ‘Hodam ulicom i odjednom me tri muškarca napadnu. Udare me palicom, valjda su mislili da sam Srbin. Na autobusnoj stanici i to ne samo mene. Zvao sam policiju, njima je svejedno, nije im stalo, nisu ništa napravili. Ovdje je sad život opasan. Bojim se do trgovine ići, svi se bojimo, bojimo se ulicu preći. Što sam napravio da me žele ubiti’, rekao je portalu Index jedan od napadnutih. Policija s druge strane veli da poduzima ‘sve mjere i radnje kako bi se pronašli odgovorni počinitelji’.

Pop

Ništa ne zvuči dosadno kao ‘nalaz državne revizije’, a opet u njemu uvijek bude poneki bombončić. Recimo, državni revizori objavili su rezultate kontrole korištenja službenih automobila u ministarstvima, Vladi i Saboru za 2014. godinu. Vozikanje ukupno 9424 službena vozila stajalo je porezne obveznike 366 milijuna kuna minimalno, jer je riječ o svoti u koju je uračunato samo održavanje automobila, ali ne i njihova cijena, plaće vozača, cestarine…

Godinu kasnije, revizore je zanimalo koliko se savjesno automobilima raspolaže u ministarstvima unutarnjih poslova, obrane, poljoprivrede, prometa i graditeljstva te u ponekom uredu i upravi. Najslađe otkriće kaže da su, osim dužnosnika, povlasticu cjelodnevnog korištenja automobila imali vodiči policijskih pasa, zatim glasnogovornica i neimenovani stručni referent iz Ministarstva graditeljstva u mandatu ministrice Anke Mrak-Taritaš te, što je osobito lijepo i nježno, vojni biskup. O slugi Božjem koji se ne odriče konjskih snaga kupljenih i održavanih novcem poreznih obveznika, da bi poučavao porezne obveznike, u svojstvu pastve, kako im se valja odricati od koječega, dala bi se napisati drama, vodvilj, mjuzikl i erotski triler, što je znatno iznad naših prostornih i voljnih mogućnosti. Pa zato stavljamo točku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više