>

novosti logo

Rabljena sedmica: Hiper emocije

Na oproštaju od Olivera pojavio se čitav državni vrh predvođen tradicionalno hiperemocionalnom predsjednicom države, ukazale su se i topovnjače HRM-a, najkrupnije ceremonijalno naoružanje u državi. Kolektivne euforije i tuge postale su glavna hrana vladajuće politike

Kriminal

Zvuči kao najofucaniji kliše, tradicionalno predvidljivo, bolno očekivano, ali USKOK je opet detektirao kriminal povezan s Hrvatskom demokratskom zajednicom. Ovaj put, koliko je poznato, on nema veze sa stranačkom hijerarhijom, nego s PR timom koji je za HDZ osmišljavao kampanju na društvenim mrežama tokom predizborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović 2014. godine i pred parlamentarne izbore 2015. godine. Njegovi su članovi Sanda Mamić, nećakinja Zdravka Mamića, Matej Zadro, Dinamov stručnjak za digitalni marketing i oglašavanje, bivši RTL-ov glasnogovornik Kristijan Gržetić te direktor tvrtke Usporedi Matko Pecotić. Prema onome što čitamo u prijestolničkoj štampi, USKOK sumnja da su utajili davanja na novac zarađen od HDZ-a. Ovo zaista ne izgleda kao klasični hijerarhizirani HDZ-ovski lopovluk, iako smo sigurni da u toj stranci vođenje kampanja ne bi prepustili ljudima koje ne smatraju bliskima. Mamić i Zadro su, k tome, bili zaposleni u Dinamu, najuspješnijem HDZ-ovom proizvodu u domaćem klupskom nogometu.

Most

U ponedjeljak su službeno počeli radovi na Pelješkom mostu, a zapravo počinju krajem kolovoza ili početkom rujna. Naime, u ponedjeljak su se na gradilištu najčešće obećavanog mosta u Hrvata pojavili Lu Šengvei iz China Road and Bridge Corporation, tvrtke graditelja, i Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, pred kamerama pozirali sa stisnutim rukama i kurtoaznim osmijesima. Na licu mjesta novinarima je objašnjeno kako će mehanizacija stići na gradilište krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, a dotad će se obavljati razne predradnje. Rok završetka je 36 mjeseci. Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, spomenuo je izgradnju autoceste prema Dubrovniku. ‘O tome razmišljamo i dogovaramo se sa susjednim državama‘, otkrio je i ukazao na neiscrpnu rasipnost u državnom vrhu.

Tuča

Hrvati i Slovenci i dalje se prepiru u Savurdijskoj vali, dva ribara su se potukla, tvrde Slovenci, odnosno, nisu se potukla, repliciraju Hrvati. Slovenski ribar optužuje Hrvata da mu je oštetio mrežu, navodno će ga i tužiti zbog toga. Hrvat negira i kaže da mu je Slovenac prijetio. Zaista nema međunacionalnog sukoba koji zvuči suvislo.

Tuga

Najtužnija ljetna priča hrvatske politike i dalje stiže iz SDP-a, stranke koja je nekad vladala državom – istina, Hrvatskom, ali ipak državom – a danas ne može obuzdati sebe, svoje frakcije, nezadovoljnike i zadovoljnike. Premda su ga brojni istaknuti članovi pozvali na ostavku i premda mu mandat protječe u znaku kontinuiranog pada popularnosti, kako osobne, tako i stranačke, predsjednik SDP-a Davor Bernardić ne samo što ne pokazuje volju za makar neslužbenim susretom s realnošću, nego je u jednom nedavnom intervjuu zapazio kako kuloari šuškaju o navodnoj povezanosti kolovođa unutarstranačke pobune sa Zoranom Milanovićem, bivšim predsjednikom SDP-a. ‘Možda bi bilo najbolje da pitate Milanovića‘, preporučio je Bernardić, novinari su ga poslušali, ali bivši nije bio raspoložen za izjave. Siniša Hajdaš Dončić, jedan od ‘urotnika‘, posumnjao je, pak, da aktualni stranački lider halucinira. ‘Svi mi imamo poslovnu sposobnost i politički integritet‘, izjavio je nekadašnji Milanovićev ministar. Kako sada izgleda, SDP-u nema spasa, ali barem Bernardić ima zadovoljstvo predsjedanja nečim.

Mrtvi

Migranti, čitamo u novinama, traže nove rute za prolazak kroz Hrvatsku, na graničnom prijelazu kod Metkovića otkriveno ih je sedmero dok su pokušali ući u Hrvatsku. Dosad su, zapažaju novinari, u Hrvatsku dolazili iz zapadne Bosne a sada se prebacuju prema jugu.

Znatno interesantnije informacije od pukog bilježenja migrantskog kretanja nalazimo u Novom listu gdje su zapazili da nije poznato koliko je migranata poginulo u Hrvatskoj od početka prošle godine. Prema onome što im je reklo Ministarstvo unutarnjih poslova, riječ je o 12 ljudi. ‘Četiri migranta smrtno su stradala u 2017. godini, a osam migranta smrtno je stradalo u 2018. godini‘, priopćili su iz MUP-a riječkom dnevniku i dodali da su u istom razdoblju evidentirali 15 teških tjelesnih ozljeda kod migranata, četiri lani, ostale u ovoj godini. Kao uzrok naveli su nesretne događaje, ‘osim u jednom slučaju kada su dva migranta tjelesno ozlijeđena prilikom uporabe sredstava prisile‘. No Jutarnji je list, pozivajući se također na MUP, objavio da je ‘na dionici migrantske rute od BiH do Slovenije, kroz njezin najkraći dio preko Karlovačke županije, od siječnja do prve nedjelje u lipnju stradalo trinaest ilegalaca, od kojih deset smrtno‘. Prema evidenciji Centra za mirovne studije, prošle je godine poginulo šest migranata, dvoje više od službenih podataka, dok im se brojke za ovu godinu podudaraju s MUP-ovima. U CMS-u smatraju kako je stvarna brojka znatno veća.

A stvarna nezainteresiranost za migrantske sudbine je zastrašujuća.

Emocije

Oliver Dragojević, poznati i omiljeni pjevač, preminuo je prošle nedjelje nakon jednogodišnje borbe s teškom bolešću. Dva dana kasnije, njegov je lijes ispraćen s prepune splitske rive do katamarana koji ga je prebacio na rodnu Korčulu gdje je pokopan. Spontano i masovno žaljenje iskoristila je i hrvatska politika: Vlada je prvi put proglasila nešto nazvano Danom nacionalne sućuti, a sadržajno je između običnog i dana žalosti – skoro sve je kao inače, samo su zastave na pola koplja. Uz to, na komemoraciji se, uz lokalnu HDZ-ovsku sitnež, pojavio čitav državni vrh predvođen tradicionalno hiperemocionalnom predsjednicom države, premijerom i predsjednikom parlamenta, ukazale su se i topovnjače Hrvatske ratne mornarice, najkrupnije ceremonijalno naoružanje u državi. Kolektivne euforije i tuge postale su glavna hrana vladajuće politike. Obilato je proždirala uspjeh nogometne reprezentacije, skečevi Kolinde Grabar-Kitarović sa Svjetskog prvenstva u Rusiji hit su na društvenim mrežama. Koji tjedan kasnije, eto ih u Splitu, povod sada nije ni sretan, ni lijep, ali geste su uvijek iste, isto je i profesionalno iskazivanje poželjnih emocija. Neovisno o uplivu države, slika prepune Rive otkrila je nevjerojatne dimenzije poštovanja koje je pokojni pjevač stekao u dugoj karijeri.

1/1