Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Povratak zločinca

Kući dolazi Valentin Ćorić, jedan od šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih u Haagu za ratne zločine. Ne znamo hoće li upasti u vjerski zanos, poput kolege zločinca Darija Kordića, pa nije loše podsjetiti da je 16 godina zatvora zaslužio kao odgovorna osoba za zarobljeničke logore HVO-a u kojima su zlostavljani Bošnjaci

Czhwlrnog41j6kbfwltc3t9uyr7

Odgovoran je za mrežu HVO-ovih zatočeničkih centara – Valentin Ćorić

Nesreća

Pronađeno je tijelo i Davora Pozniaka, trećeg radnika poginulog u eksploziji hidroelektrane Dubrovnik. On, Ivica Zvrko i Mato Maškarić izgubili su živote u požaru koji je izbio prošlog četvrtka oko devet sati. ‘Po okončanju istrage, rezultati će biti predstavljeni javnosti’, mudro je izvolio zapaziti Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Uz citiranu primjedbu, izrazio je sućut obiteljima poginulih te otkrio da je istraga u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Eto čemu služi vlast: da nakon velikih nesreća opaža očito.

Ćorić

Valentin Ćorić stiže obitelji u Zagreb. Bivši zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane osuđen je u Haagu krajem studenoga 2017. godine zbog ratnih zločina na 16 godina zatvora. Sada ga, nakon odležane dvije trećine kazne, upućuju na uvjetnu slobodu na kojoj su mu zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima. Smije otići u BiH. Niti možemo, niti želimo predvidjeti hoće li poput kolege, pravomoćno osuđenog zločinca Darija Kordića, utonuti u vjerski zanos ili će se okrenuti svjetovnijim aktivnostima. Tek, nije se loše podsjetiti da je bio odgovoran za mrežu HVO-ovih zatočeničkih centara u kojima su zlostavljani Bošnjaci.

Vrh

Dan nakon što je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala 15. godišnjoj skupštini Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, gdje je istaknula ‘važnost zadržavanja mladih uzgajivača te dodatne popularizacije i brendiranja hrvatskog konjogojstva’, iz njezina je ureda ushićenoj javnosti poslano priopćenje sa sjednice Vijeća za obranu. U njemu smo informirani da je, nakon propale kupovine američko-izraelskih vojnih aviona, Vladi preporučeno definiranje novog modela nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske. A Mirjana Hrga postaje novoizabrana predsjedničina savjetnica za strateške politike te odnose s Vladom i Saborom. Andrej Plenković kao da je počeo izbjegavati novinare, dok je Gordan Jandroković bio rutinski dosadan. Tako je izgledao tjedan na državnom vrhu.

Provala

A evo i kako izgleda prokletstvo pisanja tjednog pregleda događaja koji ne obuhvaća teme spomenute u ostatku novina: u tjednu u kojem je monsinjor Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup, nošen Božjim blagoslovom i anđeoskom milošću u lovu upucao kolegu lovca, čak i Damir Krstičević shvatio da mu Izraelci ne smiju prodati vojne avione, a Mario Vrbanić iz Vukovara medijima ustupio dio prepiske u kojoj mu Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja, sugerira provalu i useljavanje u prazni stan, u rubrici se moramo zadovoljiti informacijom o neimenovanoj državnoj službenici koja je s falsificiranom diplomom radila u Ministarstvu znanosti. Gospođa je, javlja prijestolnička štampa, imala ne jedan, nego tri krivotvorena papira. Kada se 2018. godine zapošljavala u Ministarstvu, priložila je lažnu diplomu Sveučilišta u Zagrebu po kojoj je 2013. završila studij povijesti na Hrvatskim studijima. U njezinoj riznici, ili kako bi se već nazivalo mjesto gdje se deponiraju falsificirane potvrde o uspješno okončanoj visokoj naobrazbi, nalazila se i ona dvopredmetnog studija filozofije, ali i potvrda o visokoj stručnoj spremi.

Ministarstvo je sve prijavilo policiji, a najavljena je i izvanredna provjera diploma i svjedodžbi svih zaposlenih u hrvatskim školama. Želimo povjerovati kako na svijetu postoje države u kojima bi zapošljavanje osobe s lažnom diplomom u tijelu odgovornom i za nadzor zakonitosti obrazovnog procesa bio prvorazredni skandal, dostojan ministarske ostavke, a ne tek jedan od minornijih događaja u dosadnijem tjednu. Želimo povjerovati i da će anonimna državna službenica čuti za Miladina Šobića i njegovu pjesmu ‘Džemper za vinograd’: ‘Ponekad poželim da ostavim studije/ i upišem neki zanat/ pa da budem pekar, limar il’ moler/ da ukrotim struju i naučim da popravljam bojler.’

Diplome

Kada smo već u takozvanom obrazovnom procesu, valja zabilježiti da je Blaženka Divjak posjetila zagrebačku Osnovnu školu Jabukovac gdje su je djeca pitala o školstvu i vječnoj reformi. Novinari su zapazili da su pitanja čitali s papirića. Djeci se, očito, želi usaditi navika čitanja tuđih riječi i izbiti im iz glave nekakve revolucionarne ideje o razmišljanju svojom glavom. Glava služi da se ima na čemu nositi kosa i da se koristi u potrazi za dobrim falsifikatorom diploma.

Postoci

Slijedi malo maltretiranja postocima i anketom Promocije plus za RTL: po njoj, za Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim bi izborima glasalo 38 posto birača, a za njezina još uvijek neslužbenog protukandidata Zorana Milanovića 17 posto. Na trećem je mjestu Dalija Orešković s 12 posto, dok je četvrti Ivan Vilibor Sinčić sa zabrinjavajućih 7,9 posto. Analitičari ipak vide razloge za optimizam jer predsjedničina popularnost malčice posustaje, ali za slavlje je prerano.

Obitelj

Na veliku, nezamjenjivu ulogu obitelji u životu modernog hrvatskog pravosudnog trudbenika podsjetio nas je izbor sudaca zagrebačkog Trgovačkog suda. Nakon dvodnevnog intervjuiranja, utvrđena je lista od četvero kandidata koje od imenovanja za suce dijeli samo sigurnosna provjera. Iz prijestolničke štampe prepisujemo nekoliko zanimljivih biografskih detalja o kandidatima: Srđan Sessa sin je Đure Sesse, predsjednika Vrhovnog suda, Iva Buljan kći je nedavno umirovljene dugogodišnje sutkinje Visokog trgovačkog suda Vesne Buljan, Nelli Stipaničev supruga je pjevača Đanija, čestog na HDZ-ovim proslavama, dok veze četvrte Jelene Antonić Šego s vladajućom partijom nisu pronađene. Čestitamo izabranima i njihovim familijama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više