Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Stierovo otkriće

Suočeno s tužbom hrvatskih Srba, Roma i Židova koji od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za zločine počinjene u NDH, Ministarstvo vanjskih poslova senzacionalno je pronašlo ZAVNOH u državnim temeljima. Ko je mogo pomisliti lani, da su Stieru dragi partizani

Q0ogejapco63d1cq9nrotxfhi34

Ko je mogo pomisliti lani, da su Stieru dragi partizani  (foto Damir Špehar/PIXSELL)

ZAVNOH

Teško da će narednih stotinjak godina ljudski um domisliti znanstveno otkriće koje se senzacionalnošću može mjeriti s nedavnim uspjehom skupine državnih službenika pod vodstvom Davora Ive Stiera, ministra vanjskih poslova. Oni su, naime, došli do jednog od prevratničkih saznanja koja stubokom mijenjaju uvriježene istine, zbog kojih se tiskaju novi udžbenici i programiraju novi vjeroučitelji. Da vas ne držimo u nedoumici, ako niste pročitali, Ministarstvo vanjskih poslova pronašlo je ZAVNOH u temeljima Hrvatske (za mlađe čitatelje, ZAVNOH je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske), što je javnosti priopćeno u Večernjem listu, čak na naslovnoj stranici. ZAVNOH su, inače, stvorili partizani, a njih je Ivan Stier nazvao gorima od ljudoždera. Ivan Stier bio je djed Davora Ive koji dosad, koliko je poznato, nije iskazivao naklonost prema ljudožderima. Ni partizanima.

Otkriće ZAVNOH-a u državnim temeljima u hrvatskoj bi znanosti moglo imati revolucionaran karakter. Nastavi li se ovim tragom, već za nekoliko desetljeća najveći hrvatski umovi priznat će da nisu baš sve strane u Drugom svjetskom ratu bile iste i da je Jasenovac bio ustaški logor smrti. Eto, toliko je značajan podvig Stierove ekipe nakon što je ZAVNOH-u i AVNOJ-u u Hrvatskoj oduzet svaki pa i simbolički značaj, nakon što je preimenovano sve nazvano po njima, premda im ova država duguje kakav-takav obraz i državne granice. Hrvatska je (još malo informacija za mlađu čitalačku publiku) međunarodno priznata u AVNOJ-skim granicama. AVNOJ je Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije, a Jugoslavija je država u kojoj nije bilo udruge U ime obitelji.

Dobro, upitat će se neupućen čitatelj, kakve veze imaju Stierovi stručnjaci i ZAVNOH sa sedmicom koja izmiče? Zašto su suradnici jednog čestitog hrvatskog unuka hvalili one koje je djed smatrao strašnijima od kanibala? Pa zato jer je Hrvatskoj, kako u istoj vijesti piše Večernji list, ‘ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugog svjetskog rata’. ‘Riječ je’, pojašnjava Večernji list, ‘o postupku koji je nekoliko osoba prošle godine pokrenulo pred okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.’ Pronicljivijem čitatelju sada je jasnije: suočeni s opasnošću od basnoslovne odštete, u Ministarstvu vanjskih poslova pozvali su se na Izvorišne osnove hrvatskog Ustava, gdje piše da ‘Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a’, a ne na NDH. Ko je mogo pomisliti lani, da su Stieru dragi partizani.

Ako pak predstavnici Srba, Roma i Židova ustraju na tužbi, tvrdnjama Stierova ministarstva u dokaznom postupku mogu suprotstaviti navode portala Željke Markić gdje se, uz ostalo, piše o upitnom legitimitetu i legalitetu ZAVNOH-a. I pozivati se na kolumne Milana Ivkošića, Nina Raspudića, Zvonimira Despota te ostalih Večernjakovih uzdanica.

Kovačić

Ovdje bismo trebali informirati o događajima u proteklom tjednu, ali do trenutka kad pišemo tekst nismo proniknuli u smisao poteza Ivana Kovačića, ministra uprave. Prvo je kroz usta Ivice Relkovića najavio ostavku jer je Josip Đakić, HDZ-ov šatoraš, nazvao podlim zapošljavanje dviju SDP-ovki u Ministarstvu uprave. Zatražili su Kovačić i Relković Đakićevu ispriku te teritorijalni preustroj Hrvatske, što je u Kovačićevoj nadležnosti. Dva dana kasnije, eto Kovačića i Relkovića – Srđana i Buce hrvatske politike – pred novinarima kojima je uskraćeno pravo postavljanja pitanja. Više nema govora o ostavci, priča se nešto bez smisla i povoda, ne traži se isprika. Čak je se daje. Đakiću. A prava je šteta što Ivan Kovačić, sugestivni tumač uloge principijelnog člana Mosta, nije ustrajao, podnio ostavku pa i srušio Mostovu i HDZ-ovu Vladu. Šteta, jer bi uslijedili još jedni izbori nakon kojih bi Most i HDZ treći put uzastopno koalirali.

Upad

Kolinda Grabar-Kitarović ne posustaje. Od prošlog izdanja naše rubrike igrala se puškom, blokirala korisnike Twittera i tako pokrenula revanš u formi popularne akcije #blokirajkolindu, nešto je i govorila, ali od svega što bi se dalo povezati s njom najviše nam je u oko upala kratka vijest o čovjeku koji je ‘upao na područje Bijele kuće’ i to kad se u njoj nalazio Donald Trump. Provalnik je na leđima imao bijeli ruksak, ‘ali u njemu nisu pronađeni nikakvi opasni materijali’, piše prijestolnička štampa.

Nikad pravde na ovom svijetu: na jednom njegovu kraju američka policija ispituje avanturista s bijelim ruksakom jer je uspio ući u Bijelu kuću, a na drugom hrvatska predsjednica vapi za savjetnikom koji bi joj otvorio njezina vrata. Ograda joj je bila previsoka.

Nogomet

Hrvati su odavno prezreli koncept nogometa kao igre u kojoj publika uglavnom pasivno gleda 22 nogometaša. Ovdje su njih 22, među kojima ima endemski nespretnih ljudi nepodobnih za loptanje bilo gdje drugdje na svijetu, dekor navijačima za poziv na likvidaciju Srba, urlanje ustaških pozdrava ili, na koncu, za obično nasilje. Uglavnom, Hajduk i Rijeka remizirali su na Poljudu, navijači su zborno mrzili Srbe, a jedan od njih utrčao je u teren i sa šipkom – u ruci, naravno – trčao za sucem. Policija se pokrenula tek nakon nekoliko minuta meditacije i reagirala je samo zbog šipke. Vrijeđanje Srba ionako nikoga ne brine.

Povijest

Da se malo omilimo hrvatskim domoljubima, zabilježit ćemo uspjeh koji nadima patriotska prsa i budi emociju prema voljenoj grudi. Zdravko Marić, ministar financija, u Londonu je zadužio Hrvatsku ‘po povijesno najnižim uvjetima’, javljaju domovinska općila. Nitko, od Tuge i Buge, preko financijskih mešetara u službi kralja Tomislava, Petra Krešimira IV., Dmitra Zvonimira, ustaša, socijalističkih vlasti, do ministara financija u vladama samostalne Hrvatske, nije uspio u svijetu isprositi novac po nižoj kamati. Za ljubitelje brojki, ministar Marić izdao je milijardu i 25 milijuna euroobveznica na međunarodnom tržištu, s dospijećem do 2027. godine, uz kupon od tri posto i prinos u iznosu 3,199 posto, što je, hvale se domoljubna sredstva informiranja a mi ponavljamo, ‘povijesno najniže na tržištu’. Aj ti ne budi ponosan.

Izbori

SDP i HNS i dalje pregovaraju o strategiji za lokalne izbore, HDZ nema gradonačelničkog kandidata u Zagrebu. Most ih ima skoro posvuda, a kakvi su, bilo bi bolje da ih nema. Znamo da ne vjerujete, ali to je sve što u ovom času trebate znati o lokalnim izborima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više