>

novosti logo

Rabljena sedmica: Strah, virus i izbori

HDZ navodno planira izbore za kolovoz i rujan. Ranije ih ne bi stigao organizirati, a kasnije, na jesen i zimu, strepi od nastavka pandemije

Paketi

Pomoć, reformski pothvati, paketi mjera… kako se polako smiruje epidemija covida-19, a nije pametno prognozirati što će se događati s nepredvidivim virusom, tako se javni govor ispunjava strahom ne od onog što proživljavamo, nego od onog što slijedi. A slijedi ekonomska neizvjesnost – nuspojava rigoroznih epidemioloških mjera kakve proživljavamo u Hrvatskoj potpuno je zamiranje privrednih aktivnosti. Ne razumijemo se osobito u ekonomiju, a nemamo ni previše povjerenja u domovinsku vladu te nismo baš sigurni kako će se u njezinim uredima i kabinetima roditi kvalitetna i prihvatljiva rješenja. Gostujući kod Romana Bolkovića na prvom programu HTV-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak navečer najavljivao je štošta, pa i korake za stabilizaciju privrede. Ništa previše konkretno, ali očito je da je njegovo gostovanje bilo u funkciji uvjeravanja podaništva kako mudro vodstvo ima situaciju pod kontrolom, uzde u rukama, čvrst kurs. U zemlji oslonjenoj na turizam, okruženoj državama opterećenima sličnim i gorim posljedicama covida-19, dok po novinskim stupcima nalazimo informacije o sve većem broju obitelji koje trebaju hranu, ogrjev, razne vrste pomoći, perspektiva se ne čini nimalo vedrom. A dok se ne nađe nešto konkretno ili dok malo sreće i puno improvizacije opet kako-tako ne posloži karte, javnosti će biti nuđene tople priče o junacima i spasiteljima iz Nacionalnog stožera. Nakon vala teroriziranja s dragim, pametnim, ali i odlučnim Vilijem Berošom, na red je stigla Alemka Markotić. Prijestolnička je štampa nekidan izvukla njezine 16 godine stare fotografije, a vidjeli smo je s decentnim, ali jasnim osmijehom na naslovnoj stranici jednog lista. S veseljem očekujemo sličnu hvalospjevnu literaturu o Krunoslavu Capaku i, dakako, Davoru Božinoviću. Čini nam se da će trebati najviše truda za prezentaciju, ali i otkrivanje tople i humane strane Plenkovićeva nadžandara, no izazovi postoje da bi ih savladavali žurnalisti iz velikog broja medija koje sadašnji lider vladajuće partije poziva na polutajne sastanke.

Škola

A školarci prolaze kroz izazove na kakvima im stariji, opterećivani suvišnim znanjima u školskim klupama mogu pomalo zavidjeti: prvo su proživjeli štrajk prosvjetara, a sada i pandemiju. Dobro, pandemija nije iskustvo na kojemu ikome treba zavidjeti, ali kada ga već živimo, bolje ga je iskusiti gledanjem škole na televizoru, nego osmosatnim stajanjem za blagajnom u nekom trgovačkom lancu. U redu, nastava je organizirana na daljinu, osnovci je prate na državnoj televiziji, srednjoškolci i studenti online, ali organizacija državne mature pokazuje se kao ozbiljan problem. Kako to izvesti u onom što se naziva aktualnim epidemiološkim okolnostima? Idemo prepisivati što o temi pišu novine: ‘Dopusti li to epidemiološka situacija, vrlo je izgledno da će se ovogodišnja državna matura provesti u lipnju. Iako to nitko u ovom trenutku ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, jučer (utorak) su i resorna ministrica Blaženka Divjak i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite ipak dali nagovijestiti kako bi, uz određene mjere zaštite, naši maturanti mogli pristupiti ispitima mature u planiranom ljetnom roku’, pročitali smo u dnevnoj štampi.

Novac

Ne običavamo na ovim stranicama prenositi vijesti iz crne kronike u kojima nema domovinskih zaslužnika, ali ovoj ne odolijevamo. Policajci su u Sinju obavili radnju koja se u rječniku policijskih glasnogovornika opisuje kao ‘dovršeno kriminalističko istraživanje’ nad neimenovanim dvadesettrogodišnjakom. Što je nevoljnik napravio? U mjestu Radošiću pred svojom kućom je 12. travnja palio novčanice ‘dok ga je druga osoba snimala’. Tako je povrijedio odredbe Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te može, kao i svako ‘tko na javnom mjestu uništi, ošteti ili omalovažava domaći novac’, biti kažnjen s 30 dana zatvora ili s kaznom od 50 do 250 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti. Pokušajte sada zatvoriti oči pa zamisliti kakav je privilegij živjeti u državi koja istodobno prekršajno goni momka koji u svom selu pali neke novčanice, a nije u stanju iz odredbi svojih zakona izbaciti odavno nevažeću valutu i ubaciti domaću. Onu koju nominalno štiti.

Izbori

Nećete vjerovati, ako ste stigli do ove točke naše tjedne inventure, ali imamo danas čak i nešto klasične politike. Barem malo što nisu progutali korona i stožeri. Naime, upućeni novinski autori otkrivaju kako su neosnovane spekulacije da će HDZ već u lipnju raspisati parlamentarne izbore. Vladajuća bi stranka, po nekim nagađanjima, tako pokušala kapitalizirati ‘uspješno vođenje zemlje u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa’. No prema HDZ-ovu planu, izbori će biti u kolovozu ili rujnu. Treba ih održati do kraja godine, ali termini ovise o covidu. U državnom vrhu procjenjuju da bi se infekcija opet mogla razbuktati u drugom dijelu godine, pa bi ljetni izbori, smatraju, bili sigurnija opcija od čekanja neizvjesne jeseni. I zime. A SDP? U ovih dana iznimno samozatajnoj opozicijskoj partiji žele izbore ‘jedino pod uvjetom da budu potpuno ukinute mjere zabrane javnih okupljanja’, jer skupove i druženja s biračima smatraju nezaobilaznim dijelom kampanje. Ne bude li im to omogućeno, od Ustavnog bi suda tražili poništenje izbora.

Petorka

Nakon odlaska Dražena Jelenića, pet osoba javilo se na natječaj za glavnog državnog odvjetnika. Zlata Hrvoj Šipek, Nikša Wagner, Veljko Miljević i Mladen Dragičević četiri su objavljena kandidatska imena dobivena neslužbenim putem, jer Državnoodvjetničko vijeće ne želi otkriti njihove identitete. Iz činjenice da je Hrvoj Šipek, trenutna vršiteljica dužnosti glavne državne odvjetnice, u petak pozvana u Vladu na preliminarni razgovor s premijerom Plenkovićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem ne treba izbjeći izvući adekvatne zaključke. Državni su odvjetnici u Hrvata ionako političke figure.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

1/1