Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Živjela Irska

Dok nastaje ovaj tekst, na televiziji je Slobodan Prosperov Novak. On je neovisni intelektualac u zemlji u kojoj je Bernardić lider opozicije, Cvitan državni odvjetnik, Grabar-Kitarović predsjednica, Plenković premijer…

H5jtmncy8hj7mmlanxvm9bt8o2o

Slobodan Prosperov Novak (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Dnevnice

Afera ‘Dnevnice’: prvo je Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda Zorana Milanovića, proglašen besprizornim kriminalcem koji je oštetio državu za 307.785 kuna, koliko je 2015. godine Vlada platila za fiktivna putovanja trojice Milanovićevih savjetnika. On je, govorila je službena istina, falsificirao službene naloge, a novac trpao u džep. Malo ga se razvlači po medijima, objavi se da su grafolozi detektirali njegov potpis na lažnim nalozima, Sabor mu skine imunitet na zahtjev USKOK-a, PNUSKOK ga uhapsi na sedam dana. A on ponavlja da je nevin. Potom u intervjuu ‘Nacionalu’ otkrije da je pregledao popis putovanja u Vladi prije i nakon mandata u kojem je bio predstojnik te da je uočio ‘sličan obrazac’: prema papirima, putovali su ljudi koji se obično ne miču iz Zagreba. Proveo je mini-istragu te došao do indicija da je ‘sumnjivih isplata po putnim nalozima’ bilo i u vladama nakon Milanovićeve – u onoj Tihomira Oreškovića i sadašnjoj. Uglavnom, i u vrijeme kada nije bio predstojnik.

Po izlasku ‘Nacionala’, Andrej Plenković održava vjerojatno najluđu konferenciju za novinare u novijoj hrvatskoj povijesti, inače poznatoj po ludostima svake vrste. U njegovoj se pratnji, kao šutljiva sjenka, naime pojavljuje Dinko Cvitan, prvi čovjek Državnog odvjetništva, koje bi trebalo istraživati Vladu. Objavljuju ono što je već procurilo u javnost – sumnjive isplate nastavile su se nakon Milanovića. Broj osoba koje su tobože putovale prelazi deset, na nekim su putnim nalozima navodno potpisi Nevena Zelića i Davora Božinovića, predstojnika Ureda prošlog i aktualnog premijera. No njih ne hapsi PNUSKOK. Istoga dana iz Vlade je udaljena Sandra Zeljko, dugogodišnja tajnica, još od vremena Jadranke Kosor. Saucha je otvoreno posumnjao na nju.

Na koncu, čemu služi DORH? Osim izbjegavanju istraživanja stranke na vlasti. Mogli smo napisati i oštrije pitanje – zašto su se Hrvati borili za državu u kojoj se tužitelj svodi na tužnu sjenu vladara, a osumnjičenik mora provoditi privatnu istragu – ali ne želimo baš svaki put uzrujavati Željku Markić.

Istina

‘Svrha mojeg puta je bila iskoristiti sva ona poznanstva koja sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomaciji, kako bih s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega kako bih pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike’, povjerila se polovicom siječnja Kolinda Grabar-Kitarović odanim potrčcima maskiranima u novinare, o razlozima svog novogodišnjeg boravka preko bare.

Dva mjeseca kasnije rezultati su vidljivi. State Department je u izvještaju za 2016. godinu pozicionirao Hrvatsku među lidere po socijalnoj diskriminaciji, nasilju prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupciji. Bilježi i prvo odbijanje izvještaja pučkog pravobranitelja u modernoj povijesti, jer je sadržavalo primjere govora mržnje, kršenja prava manjina, ograničavanja medijskih sloboda… State Department osvrnuo se i na pretrpane zatvore, sporost pravosuđa, nimalo ažurno vraćanje imovine, antisemitizam, nedosljedno procesuiranje napadača na pripadnike LGBT zajednice, rodnu i spolnu diskriminaciju pri zapošljavanju, kršenja prava radnika, zastoj u povratu imovine židovskoj zajednici od 2014. godine… Nažalost, prostor ove rubrike nije toliki da bismo sve nabrojali, ali ima toga po internetu, samo treba prosurfati i shvatiti u kakvim demokratskim slobodama živi građanstvo Republike Hrvatske.

Nekoliko dana ranije američko je veleposlanstvo u Hrvatskoj oštro osudilo straže Keleminca Draže koje su paradirale Zagrebom s nacističkom ikonografijom. Predsjednicu ovaj put treba podržati, njezin je posjet Americi očito doprinio širenju istine o Hrvatskoj.

Šala

Liderica države oglasila se i o aferi ‘Dnevnice’ mišlju vrijednom citiranja: ‘Nažalost, ovo neprestano vađenje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi ka eroziji povjerenja građana u političare i institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne se neprestano vraćati godinama i godinama u prošlost.’ Ograničavanje istraga na sadašnjost ni Pythonima nije palo na pamet. Predsjednici jest jer se previše trudi, iako uz ufitiljenog Petrova i dosadnog Plenkovića čak i bez ovakvih misaonih proplamsaja čvrsto drži titulu najšaljivije persone u državnoj vlasti.

Rast

Ne bilježimo često vijesti o ekonomiji, zanimaju nas manje od komentara Nina Raspudića, ali uspjehe opisane na stranicama prijestolničke štampe nemamo pravo preskakati. Ergo, Hrvatska se uključila u trend rasta proizvođačkih cijena u Evropskoj uniji. U jedinoj i vječnoj (lijepoj našoj itd.) cijene su u siječnju uvećane za 1,7 posto, poskupio je prijevoz, naftni derivati, hrana… Ipak, rast potrošačkih cijena nije se do kraja odrazio na maloprodaju, ali ima u Boga dana – ovo je naš neuki komentar, a ne opažaj upućenih analitičara. Oni pak ove godine očekuju prosječan rast potrošačkih cijena od 1,5 posto, što je negdje na tragu naše konstatacije. Za poskupljenja uvijek ima vremena.

Familija

Znamo, sekta U ime obitelji rado čita cijele ‘Novosti’, a naročito ovu stranicu, pa evo lijepe i sretne obiteljske priče. Svetimir Marić se, hvala dragom Bogu, djevici Mariji i Milanu Bandiću, zaposlio u ZET-u, što je jednoj dramatičnoj priči o obitelji, odricanju i sklapanju ugovora o radu dalo sretan kraj. Svetimir je, znaju to i prosječno informirani, jednog nedavnog dana osvanuo u vodstvu državne tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila i to baš, o prokleta slučajnosti, nakon što mu je brat Goran postao ministar državne imovine. Na odgovornu zadaću upravljanja tehničkim servisom željezničkih vozila S. Marić dovučen je sa Zavoda za zapošljavanje, gdje je dospio 30. siječnja nakon što je dobio ‘poslovno uvjetovani otkaz’ u tvrtki Terus Eko koja posluje u sklopu Putničkog prometa. I otpremninu od 35 tisuća kuna. Po objavi otkrića S. je dao ostavku i vratio se na Zavod, željeznička vozila prepuštena su paklu tehničke neservisiranosti, a jednoj hrvatskoj obitelji, obitelji Marić, ugrožena je egzistencija.

Ali našao se tu Bandić i ministrova brata namjestio za pomoćnika direktora ZET-a, na plaću između deset i 12 tisuća kuna. I još jedna lijepa vijest iz obitelji HDZ-ova ministra: Miro Jurič, suprug njegove i Svetimirove sestre, unaprijeđen je na radnom mjestu, a ono je, paklena li slučaja, u -ovu Tehničkom servisu motornih vozila. Jurič je od poslovođe dogurao do voditelja za čišćenje, što nije vrtoglav uspon, ali potraje li karijera ministra državne imovine, ne sumnjamo u nova unapređenja. Ministar tvrdi da ništa nije znao ni o bratovu zapošljavanju, ni o šogorovu napredovanju. Sigurno ne laže, njihov je uspjeh rezultat nevjerojatnih sposobnosti. Da ih je gurao, oni bi postali ravnatelji Ruđera Boškovića, centarfori Barcelone i prvi bi obavili transplantaciju ljudskog mozga.

Irska

Alen Prelec ide u Sabor umjesto Zorana Milanovića, odlučio je Davor Bernardić, predsjednik Socijaldemokratske partije. Tko je Alen Prelec i zašto baš on ide u Sabor, pitat će se vrli pitac neki, neupućen u imena i prezimena drugog ešalona hrvatskih socijaldemokrata. Prelec je, otkrit će mu Bernardić, uspješan načelnik općine pa još i hrvatski branitelj te otac troje djece. Zbog toga je izabrao njega, a ne Melitu Mulić ili Karolinu Leaković, premda Klub SDP-a od ukupno 37 članova ima samo pet žena. Ipak, kao što se može zaključiti, njih dvije definitivno nisu ničiji očevi, što ih je udaljilo od parlamenta.

Dakle čovjek koji stranačke zastupnike bira po ratničko-patrijarhalnom kriteriju trebao bi na sljedećim izborima povesti opoziciju protiv ratničko-patrijarhalne stranke. Dok nastaje ovaj tekst, na televiziji je Slobodan Prosperov Novak. On je neovisni intelektualac u zemlji u kojoj je Bernardić lider opozicije, Cvitan državni odvjetnik, Grabar-Kitarović predsjednica, Plenković premijer… Živjela Irska!

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više