Novosti

Politika

Radimir Čačić: Bačić je za Plenkovića odličan izbor

On sasvim odgovara premijerovom opstanku na vlasti. Sam Bačić je najavio svoje povlačenje iz politike nakon ovog mandata, što znači da ni u čemu ne ugrožava Plenkovića. Ako uspije s obnovom, ne smeta Plenkoviću, politički poeni će ići njemu, govori predsjednik Narodne stranke – Reformisti

Large intervju radimir cacic

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Tek smo na početku 2023. godine, a već su se dogodile dvije izmjene u Vladi. Smijenjeni su ministar graditeljstva Ivan Paladina i ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak. O najnovijim Plenkovićevim izmjenama, o pogrešnom sustavu obnove koji je izrodio tek šest obnovljenih kuća, razgovarali smo sa Radimirom Čačićem, predsjednikom Narodne stranke – Reformisti i bivšim ministrom koji je vodio poslijeratnu obnovu.

Jasno iskazane odgovornosti za dvije godine nerada na Baniji i Sisku nema. Kako komentirate najnovije Plenkovićeve izjave? Gdje je odgovornost?

Odgovornost je na premijeru. U ovoj Vladi posebno je naglašen sustav vođenja postavljen na način: premijer i 17 patuljaka. Neupitna je i odgovornost ministara. Od odgovornosti ne može pobjeći ni sam HDZ. Ni u jednoj prethodnoj HDZ-ovoj Vladi nije bio tako postavljen odnos i izražen sustav po kojem je politika ključni kriterij, a ne struka i rezultat. U prilog tome ide i činjenica da objektivno uspješna ministrica Tramišak bez ikakvih afera odlazi iz Vlade i to iz ministarstva koje je ključno u Vladi i preko kojeg ide europski novac, a znamo da se 80 posto svih investicija realizira europskim novcem. U ključnom trenutku, godinu i pol prije izbora, uspješna ministrica biva smijenjena. Zašto? Zato što je to politička odluka, ne zbog interesa građana Hrvatske, nego isključivo vodstva HDZ-a. Ne zato što ona loše radi, ne zato što je nestručna, nego zato što politički pripada slavonskom HDZ-u. Javnog, objektivnog objašnjenja zašto je morala otići nema i nećemo ga ni dobiti. Dok su Reformisti bili u vladajućoj koaliciji, prije godinu dana, suprotstavio sam se njezinoj smjeni koja je i tad bila razmatrana. S druge strane imamo ostanak jednog neupitno nesposobnog, štetnog i podkapacitiranog ministra, a to je Mario Banožić. I nikome ništa.

Povratka više nema iz klopke u startu loše postavljenog sustava. Plaćamo preskupo, radimo loše, imamo ogromne zastoje, tu je bio već cijeli niz afera, bolnice i škole koje se ne grade, a ugovorene su

Ali vladajućem HDZ-u kao da nitko ništa ne može. I dalje vrlo dobro stoje po anketama.

Zahvaljujući uspješnoj političkoj demagogiji i utjecaju na medije, posebno na one koji su pod direktnim utjecajem države kao što je HRT. Prodaje se politička magla, nije poželjno da bilo tko tu političku maglu razgrće, ne smije se. I to je dosta logično sa pozicije HDZ-a. Problem je kad se reflektori javnosti skrenu na točke gdje magla nestaje, a ta točka je nesumnjivo tema obnove na Baniji. Posebno je vidljiva i mjerljiva zamjenska izgradnja malih, prizemnih kućica veličine između 70 i 80 kvadrata. Što se tiče stambenog stanovanja, ne postoji jednostavnija forma za izgradnju. Kad u toj krajnje mjerljivoj točci u dvije godine država sagradi šest takvih kućica, znači čak niti 500 kvadrata, onda tu prestaje svaka mogućnost prodaje magle, i sve postaje kristalno jasno. Tu od odgovornosti ne može pobjeći ni premijer, ni stranka, naravno ne mogu pobjeći ni koalicijski partneri raspoređeni po snazi i veličini koji sve to vide i to dobro znaju. A ja znam da znaju jer sam dvije godine to govorio i predlagao rješenja kao član vladajuće koalicijske većine.

Došao je provjereni HDZ-ov veteran Bačić. Hoće li on uspjeti pokrenuti eutanazirani sustav?

Bačić je izvučen sad kad smo došli do točke gdje je sve razotkriveno i ogoljeno. I sve do zadnje sekunde koalicijskim partnerima se za buduću ministricu graditeljstva predstavljala gospođa Mirjana Čagalj koju bi HDZ-ovci prihvatili kao što prihvaćaju sve Plenkovićeve ideje bez obzira što znaju da ni ona kao ni Paladina nisu politički igrači, nemaju stranačke snage, autoriteta, ni intenzivnu komunikaciju s premijerom kako bi se sustav obnove promijenio i profunkcionirao. Konačno je netko u HDZ-u osvijestio Plenkoviću da idu izbori i da mora doći netko tko ima autoritet, političku težinu, tko nešto o tome zna, tko može sustav obnove centralizirati i omogućiti stalno praćenje i pritisak na intenzitet realizacije i uz istovremenu eliminaciju uskih grla i slabih karika jer drugačije ne ide. To je u HDZ-u nesumnjivo Branko Bačić. Smatram da ne treba zakonski ništa bitno mijenjati. Bačić dolazi na relativno čistu situaciju. Očekujem da će Bačić biti u stanju isporučiti veći dio potrebnih zamjenskih kuća do kraja godine. Za čovjeka koji ima znanje, odlučnost i autoritet, a to se od njega očekuje, to nije nesavladiv zadatak.

Znači vjerujete da će Banija biti obnovljena?

Banija će u dijelu izgradnje zamjenskih kuća biti većim dijelom obnovljena. To je najvidljiviji dio. Pažnja i empatija javnosti je u tom dijelu najjača, a HDZ je svjestan da idemo prema izborima.

Smatrate da su izbori jedini razlog za eventualno pokretanje obnove na Baniji?

Naravno da su izbori ključni, politika je u igri. Vladajući bi svoj činovnički mentalitet i dalje održavali i dalje bi ljudi trpjeli birokratsko mrcvarenje. Nije HDZ-u do glasača na Baniji, to ih pretjerano ne muči, ali pokušavaju revidirati razotkrivenu brutalnu političku poruku ostatku Hrvatske koliko je ova Vlada apsolutno nesposobna. Bačić je za Plenkovića odličan izbor, sasvim odgovara Plenkovićevom opstanku na vlasti. Sam Bačić je najavio svoje povlačenje iz politike nakon ovog mandata, što znači da ni u čemu ne ugrožava Plenkovića. Ako uspije s obnovom, ne smeta Plenkoviću, politički poeni će ići njemu.

Problemi obnove

Bili ste u Račanovoj vladi ministar koji je predvodio poratnu obnovu. Koji su problemi među karikama obnove danas?

U svakoj kriznoj situaciji pretpostavka je centralizirano definiranje i vođenje politike, koordinacija, praćenje rezultata. Svaka vrsta preklapanja u sustavu ili iskakanja iz vertikale razbija sustav. Da bi se preuzela odgovornost i isporučio rezultat, moraju postojati ovlasti. Dogodila se jedna potpuno nevjerojatna situacija, kao što bi rekao Plenković, nestvarna. General, ministar branitelja Medved, postavljen je da vodi krizni stožer nakon potresa što je imalo svoju logiku jer trebalo riješiti akutne stvari, od problema sigurnosti, infrastrukture do prehrane ljude. Taj stožer nakon mjesec, najduže dva nije više imao što raditi. Nakon tog vremena stvara samo nered u funkcioniranju sustava, mogućnost za lov u mutnom, a sve to je nanošenje štete samom cilju, obnovi. U ovom postpotresnom vremenu Ministarstvo prosvjete gradi škole, Ministarstvo zdravstva gradi bolnice, Ministarstvo kulture gradi muzeje. Možete misliti tu silnu stručnost, znanje i iskustvo svih tih kustosa, doktora, profesora, ravnatelja škola kada se oni prime posla, javnih nabava, projekata... Potpuno je jasno da svi oni trebaju sudjelovati u stručnom dijelu, ali ne voditi projekte. Kad sam vodio poslijeratnu obnovu, prosječna cijena kvadratnog metra škole koju je gradilo moje ministarstvo, nadležno za tu gradnju na ratom opustošenim područjima, u odnosu na prosječnu cijenu škola koje je gradilo ministarstvo prosvjete van tih područja bila je dva puta manja, a škole su četiri puta brže izgrađene. Ministarstvo prosvjete kao ni druga ministarstva nemaju ni znanja, ni kadra, ni kapaciteta, i ne mogu imati i ne trebaju imati da grade škole, bolnice, muzeje... Zato i novac koji smo dobili od Europe nismo iskoristili na vrijeme i morali smo tražiti prolongiranje za godinu dana.

Onog trenutka kad unutarnji sukobi i razina gađenja prema HDZ-ovoj nesposobnosti, korupciji dovede do toga da HDZ više ne može naći partnere, lijevi centar će dobiti priliku dolaska na vlast

Uskoro će taj rok isteći. Mislite da ćemo sve uspjeti povući iz Fonda solidarnosti Europske unije?

Na javnim objektima naravno nećemo povući sve, ali ćemo povući veći dio. Povratka više nema iz klopke u startu loše postavljenog sustava. Plaćamo preskupo, radimo loše, imamo ogromne zastoje, tu je bio već cijeli niz afera, bolnice i škole koje se ne grade, a ugovorene su. Ali tu više spasa nema i projekte treba završiti u ministarstvima koja ih sada vode. Ono što treba napraviti je snažna kontrola realizacije i stručna pomoć tamo gdje je potrebna od strane Bačićevog ministarstva. Dobivena odgoda na godinu dana omogućila nam je da tako nesposobni, s krivo postavljenim sustavom, ipak doguramo do toga da veći dio novca možemo povući, što je dobro.

Dalje od obnove ustanova javne namjene su stambene zgrade, privatne kuće za čiju je obnovu bio nadležan Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje na čelu s također smijenjenim Gordanom Hanžekom. Kad se podvuče crta, taj ured je za dvije godine sagradio šest kuća.

Mislim da oni to čak nisu namjerno uradili zato što su u jednom ozbiljnom segmentu u nacionalnom sastavu stanovništva Srbi. Srećom, Središnji državni ured ponovo ulazi u sastav Ministarstva graditeljstva. Taj ured relikt je nečeg što je postojalo u Ministarstvu u Račanovo vrijeme i opstao je bez ikakve stvarne i ozbiljne funkcije. Ravnatelj mu je državni tajnik koji odgovara samo premijeru i nema nikakve veze s ministrom graditeljstva što je suprotno i minimumu zdrave pameti. Tom uredu dat je zadatak da vodi obnovu malih obiteljskih kuća po Baniji u kojima većinom živi staračko stanovništvo, vezano za pretežno poljoprivredna gospodarstva u selima i zaseocima. To pretežno staračko stanovništvo iz potpuno razumljivih razloga odatle se ne da maknuti jer je duboko svjesno da odlaskom sa svojih imanja postaju socijala do kraja života. Ljudski to treba razumjeti. U prvi mah, problem krova nad glavom naših sugrađana riješilo se kontejnerima, aljkavo, ali riješilo se. Nakon toga trebalo je krenuti s najjednostavnijim i najbržim modelom obnove. Trebalo je sve što je imalo ozbiljnija oštećenja ponuditi građanima za rušenje uz dodjelu novih zamjenskih kuća, izbjeći administriranja, komisije, molbe, žalbe i spektar različitih naljepnica. Dovoljno je bilo procijeniti što je bez štete, popravak ili rušenje. Vlada je trebala donijeti lex specialis za Baniju s pozitivnom diskriminacijom jer Banija, s obzirom na desetljeća negativne diskriminacije, to zaslužuje. Ali za to je netko trebao imati političke kičme i znanja. Nažalost, na čelu tog Državnog ureda imali smo trećerazrednog HDZ-ovog činovnika čija je jedina stručnost bila ta da je bio predsjednik Mladeži HDZ-a. Kao takav odgovarao je Plenkovićevom profilu idealnog činovnika. Govorili su o različitim modelima tipskih kuća, što je naravno moguće i dobro, no nažalost nisu realizirali ni onaj najjednostavniji način gradnje kuće: napraviti temelj i zazidati. S obzirom na devastaciju Banije, puno širu od samog problema obnove kuća, neizostavna je intervencija države ako želimo obnovu i povratak života. Kad bi sve benefite porezne politike koje je dobio Vukovar usmjerili i prema Baniji, uz direktno praćenje investicija sa minimalnih 20 posto vlastitog učešća preko HBOR-a u kreditnim aranžmanima, Banija bi se mogla pokrenuti, jer je ipak blizu Zagreba. Taj bi put bio najbolji i najjeftiniji za državu i građane.

Pozicija manjina

I vi ste bili u vlasti dobrih godinu i po nakon petrinjskog potresa?

Podržali smo vlast, u ključnom trenutku, kad je ovisila o samo jednom glasu. Nakon Karamarkove ultradesne vlade koja je bila na granici sa filoustaštvom smatrali smo da treba spriječiti još jednu takvu sličnu, desnu opciju. Relativno brzo je Plenković osigurao podršku i bez nas. Istovremeno, HDZ je počeo opstruirati projekte koje smo zajedno dogovorili za realiziranje, pokrenuo je jednu prljavu kampanju na sjeveru Hrvatske protiv nas kao koalicijskih partnera. Sve je to koincidiralo s vremenom snažnih korupcijskih afera i potpuno jasnom činjenicom nesposobnosti Vlade koja se razotkrila na obnovi. Shvatili smo da moramo izaći iz vladajuće koalicije jer nemamo nijednog razloga zašto bi preuzimali odgovornost za korupciju i nesposobnost, pogotovo zato što više nije bilo opasnosti za skretanje Vlade u tvrdi desni politički smjer.

HDZ je na izborima pobijedio i dugogodišnjeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, iz redova vaše Narodne stranke - Reformisti. Nova gradonačelnica Magdalena Komes nizom izjava i zahvalnosti Vladi za obnovu izazvala je ogorčenje javnosti.

Cijeli aparat HDZ-a je sve napravio da se ona dovede. Vladajućoj stranci bilo je potpuno jasno da će biti dodatno ubitačno ako netko bude svakodnevno iz Petrinje razotkrivao njihove nesposobnosti. A to bi Dumbović svakako činio na dnevnoj bazi. S kadrovima kao što je gradonačelnica Petrinje, kruha nećemo vidjeti. Ali, kako je Churchill rekao, "demokracija je sustav koji uspješno onemogućuje ljude da izaberu vlast bolju nego što zaslužuju". Što su građani izabrali, to imaju i nažalost svi oni koji su je birali i svi drugi trpe štetu.

Možemo li na narednim izborima opet očekivati pobjedu HDZ-a, bez obzira na sve korupcijske afere, neobnovljenu Baniju?

HDZ u ovoj zemlji može biti pobijeđen samo kad se sam pobijedi. Čista matematika to pokazuje. Osam posto biračkog tijela je učlanjeno u HDZ, prema njihovim službenim podacima. Njihovom biračkom tijelu su nevažni HDZ-ova korupcija i kriminal. Što se tiče obnove na Baniji, dio HDZ-ovih birača vjerojatno plješće dosadašnjim lošim rezultatima. Tu je i mreža njihovih članova obitelji, zaposlenih i ovisnih o politici i državnim službama. Preko dvije trećine svih financijskih tokova, što direktnim budžetskim transferima, što kroz javne tvrtke i davanje poslova od strane javnih tvrtki drugim tvrtkama, direktno je vođeno od strane HDZ-a. Onog trenutka kad unutarnji sukobi i razina gađenja prema HDZ-ovoj nesposobnosti, korupciji dovede do toga da HDZ više ne može naći partnere, lijevi centar će dobiti priliku dolaska na vlast. Uz HDZ uvijek mogu ići nacionalne manjine kao interesna skupina koja pokušava štiti pripadnike svojih zajednica, i ja to razumijem. Bez ikakvih problema nacionalne manjine će ići i uz lijevi centar, samo ako taj lijevi centar dođe blizu pozicije da formira vlast. Za razliku od HDZ-a koji je potpuno zatvoren u svom stranačkom bazenu nepotizma, klijentelizma, stranačke poslušnosti, ljevica ima tu prednost da se mora otvoriti prema nestranačkim stručnim kadrovima jer sama po sebi nema te stranačke baze na koju se može svesti ako preuzme vlast. Za ovu zemlju jako je važno da prestanemo biti stranački zarobljena država, svedeni na kapacitet stranačkog kadra koji po definiciji nije kriterij za sposobnost nego podobnost. Isključivi kriterij podobnosti dodatno smanjuje razvojni kapacitet hrvatskog društva i naravno vodi ka političkoj i svakoj drugoj korupciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više