Novosti

Politika

Radnička fronta osudila nagrađivanje ratnih zločinaca u Splitu

Bilo bi daleko primjerenije da se nagrada Grada Splita dodijelila onima koji su pokazali iznimnu hrabrost ukazujući na zločine i maltretiranja pripadnika 72. bojne Vojne policije i drugih na području Splita, kažu iz Radničke fronte

Large spomenik

Ispred vojarne u Lori prije pet godina otkriveno je spomen obilježje poginulim pripadnicima 72. bojne vojne policije (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Radnička fronta oštro je osudila odluku Gradskog vijeća Grada Splita da godišnju nagradu za životno djelo dodijeli 72. bojnoj Vojne policije, najpoznatijoj po ubojstvima i mučenjima civila u slučaju Lora, za što je šest pripadnika ove jedinice pravomoćno osuđeno.

Iz Radničke fronte podsjećaju da je vojno-istražni centar Lora 1992. godine bio mjesto zločina nad ratnim zarobljenicima koje su počinili pripadnici 72. bojne Vojne policije Miljenko Bajić, Davor Banić, Josip Bikić, Anđelko Botić, Ante Gudić i Tonči Vrkić koji su osuđeni za ratne zločine, dok protiv optuženih Emilija Bungura i Tomislava Duića sudski postupak još traje.

Ovo nije prvi put da Grad odaje počast ovoj jedinici poznatoj po mučenju i ubijanju zarobljenika, kažu iz RF-a.

"Ne samo da je povodom 25. godišnjice gradska vlast 2016. podigla spomenik toj postrojbi u Lori, već je i jedna od pripadnica ove postrojbe, Tanja Belobrajdić (ex Duić), od 2018. nositeljica predsjedničkog odlikovanja RH – Red hrvatskog trolista za osobite zasluge stečene u ratu, premda je devet godina prije toga Dalmatinski komitet za ljudska prava iz Splita protiv nje podignuo kaznenu prijavu. Da apsurd bude veći, u istom paketu nagrada se dodjeljuje Miljenku Smoji i Zoji Odak - valjda kako bi, perverznom logikom kojom se Komisija vodi, oni koji su grad zadužili iskupili one koji su ga osramotili, pritom napominjući da je pri donošenju odluke upravo legendarni Miljenko Smoje bio sporan, dok oko 72. bojne VP nije bilo nesuglasica", kažu u saopćenju.

Ističu da odbijaju pokušaj Grada Splita da sudionicima jedne od najmračnijih epizoda svoje povijesti dodijeli bilo kakvu počast. Onima koji sjede u splitskom Gradskom vijeću poručujemo da se zločinima ne dodjeljuje počast te da bi bilo daleko primjerenije da se ovakva nagrada dodijeli Dalmatinskom komitetu za ljudska prava koji je pokazao iznimnu hrabrost ukazujući na zločine i maltretiranja koja su pripadnici 72. bojne Vojne policije i drugih počinili na području Splita, zaključuju iz Radničke fronte.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više