Novosti

Društvo

Rafalei nad gradom

Dok Francuzi pozdravljaju ovu akviziciju, u Hrvatskoj se ukazuje na operativnu cijenu koja je visoka jer se radi o dvomotorcu, cijeni leta koja bi iznosila oko 20.000 eura po satu i prevelikom broju tehničkog osoblja koje bi avione moralo opsluživati

Large intrigator  nenad

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Nabavku 12 rabljenih aviona Rafale za koje će Hrvatska iskeširati 1,2 milijarde eura, što je 10 posto više od prvobitne cijene, pozdravili su i u francuskoj javnosti, pa su tamošnji mediji podsjetili da je ovo najveća akvizicija naoružanja od stjecanja hrvatske nezavisnosti. Citiralo se Plenkovića koji je rekao da će ti avioni "utjecati na hrvatski položaj na međunarodnoj razini i omogućiti nam da doprinesemo u okviru NATO-ovih i hrvatskih obrambenih misija", kao i Macrona koji je potpisani ugovor nazvao "suverenim i povijesnim izborom".

Naglašeno je i da je Hrvatska u play-offu Rafaleima dala prednost pred novim američkim avionima, kao i da se priključila Grčkoj, Egiptu, Kataru i Indiji, a možda i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji i Finskoj. "Rafale postaje bitan avion za zaštitu Mediterana", zaključili su francuski mediji s obzirom na to da i Grčka kupuje šest novih i 12 rabljenih.

Dok Francuzi pozdravljaju ovu akviziciju, u Hrvatskoj se ukazuje na operativnu cijenu koja je visoka jer se radi o dvomotorcu, cijeni leta koja bi iznosila oko 20.000 eura po satu i prevelikom broju tehničkog osoblja koje bi avione moralo opsluživati. Zanimljiv je podatak da će kupljene avione od 2027. zamijeniti Rafalei prema novom standardu F4, na osnovu čega su neki izveli tezu o rasprodaji zastarjele opreme. Neki nisu propustili podsjetiti da je Rafale bio u ratovima, ali uglavnom u zračnim patroliranjima i napadima na objekte na zemlji, pri čemu je jedina zračna pobjeda zabilježena u Libiji 2011., kad je oboren već zastarjeli avion "Galeb". Naravno da su Rafalei izazvali i druge reakcije. Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da "nešto uskoro stiže u Srbiju", a pritom nije mislio na kupovanje namirnica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više