Novosti

Društvo

Rasizam na "Tuđmanu"

Državljanin Južnoafričke Republike podnio je ustavnu tužbu zbog postupanja hrvatske policije: iako je posjedovao sve potrebne dokumente, odbili su mu ulazak u zemlju, zatvorili ga u malenu aerodromsku prostoriju i zadržali više od 15 sati

Large aerodrom igor soban

(foto Igor Šoban/PIXSELL)

Simbolički, dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije koji se obilježava danas, na adresu Ustavnog suda odaslana je tužba zbog rasne profilacije i diskriminacije na temelju rasne i etničke pripadnosti. Uz pomoć Centra za mirovne studije (CMS) i riječke odvjetnice Antonele Sesar, podnio ju je muškarac koji je prije dvije godine u Hrvatskoj sa svojom djevojkom planirao proslaviti godišnjicu veze. No umjesto ljepota naše obale, na kraju su jedino vidjeli zagrebački aerodrom, gdje su se suočili s rasističkim, diskriminatornim postupanjem hrvatske policije.

Radi se o državljaninu Južnoafričke Republike i državljanki Nizozemske, koji su tog 24. travnja 2021. sletjeli u Zagreb, s namjerom da u Hrvatskoj provedu kraći odmor. Muškarac, čiji je identitet poznat redakciji Novosti, na "Franju Tuđmana" je stigao koristeći dva leta, Johannesburg-Doha te Doha-Zagreb, a pri graničnoj kontroli nakon iskrcaja bio je jedina osoba afričkog porijekla.

"Pošto se prije samog putovanja detaljno informirao o tome koji su mu sve dokumenti potrebni s obzirom na tada aktualne epidemiološke mjere, kod sebe je imao svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u zemlju, dokazivanje svrhe i uvjeta boravka, PCR test i drugo. Unatoč tome što je bio u mogućnosti sve potrebno i predočiti, izdvojen je iz reda za detaljnu kontrolu", objašnjavaju iz CMS-a i dodaju da je policijska službenica koja mu se obratili kao i svi drugi policajci oko njega govorili isključivo hrvatski koji muškarac ne razumije.

Državljanin Južnoafričke Republike naposljetku je dobio odluku o odbijanju ulaska u RH u kojoj je stajalo kako nema potrebne dokumente. Kada ih je upitao koji mu dokument nedostaje, navodi se u ustavnoj tužbi, odgovor nije dobio, a policajci su mu oduzeli sve osobne stvari, zatvorili ga u malenu prostoriju unutar aerodroma i u njoj, bez jasnog razloga, zadržali više od 15 sati.

"Nakon brojnih molbi uspio je dobiti mobitel kako bi se mogao javiti svojoj partnerici koja je tada bila na istom aerodromu. Policijski službenici niti u jednom trenutku nisu objasnili koji dokumenti nedostaju, iz jednostavnog razloga – što niti jedan nije nedostajao", dodaju iz CMS-a, koji od svibnja 2021. pruža podršku mladom paru.

Bezuspješni su bili i pokušaji njegove partnerice koja je obilazila aerodromske šaltere i zvala Ministarstvo unutarnjih poslova, s molbom da je upute što joj je dalje činiti. Kako tvrdi, na pitanje o pristupu pravnoj pomoći, iz MUP-a su joj odgovorili da u Hrvatskoj ne postoje odvjetnici u sferi migracijskog prava.

- Riječ je o očitoj neistini, koja je za cilj potencijalno imala i uskraćivanje prava na pravnu zaštitu – govori za Novosti odvjetnica Antonela Sesar.

Njegova partnerica naposljetku je kontaktirala nizozemsku vladu i bukirala avionske karte za Amsterdam, a nakon što su policijskim službenicima pokazali da na taj način planiraju napustiti zemlju, uspjeli su otputovati u Nizozemsku gdje nisu imali nikakvih problema pri ulasku.

- Nije bilo objektivnog niti razumnog opravdanja da se toj osobi odbije ulazak u Hrvatsku, a osobito da mu se ograniči sloboda. Ovakvo arbitrarno i nezakonito postupanje, koje je započelo rasnim profiliranjem, motivirano je stoga etnicitetom i rasom turista koji je ovdje želio provesti odmor – ističe Antonia Pindulić, pravnica CMS-a.

Muškarac je ranije podnio tužbu pred Upravnim, a potom i žalbu Visokom upravnom sudu. No oba su presudila u korist MUP-a i pritom nisu uzela u obzir diskriminatorne osnove za koje žrtva smatra da su bile razlog nezakonitog postupanja policije tog 24. travnja 2021.

- Važno je za napomenuti da se u presudama rasno profiliranje ne preispituje, niti je u tom pogledu proveden adekvatan dokazni postupak. Naprotiv, u presudama se argumenti vezani uz diskriminaciju paušalno odbacuju – tumači Antonia Pindulić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više