Novosti

Politika

Raskid suradnje ili bura u čaši vode?

Zagrebački SDP raskinuo dosadašnje oblike suradnje s koalicijom Možemo u Zagrebu

Large pedja

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zagrebačka organizacija SDP-a odlučila je raskinuti sporazum o dosadašnjim oblicima suradnje s Možemo i ostalim strankama s kojima su izišli na prošle lokalne izbore.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin potvrdio je odluku Gradskog odbora SDP-a da raskida postojeći oblik suradnje i s partnerima prelazi u nove pregovore.

- O tome ćemo razgovarati, jer se ono što se događa na razini Zagreba reflektira na čitavu Hrvatsku. Kad sve bude ispregovarano s koalicijskim partnerom, tu ćemo odluku predstaviti. SDP ne pribjegava tome da stvari predugo taji. Ali ako jedno stranačko tijelo donese odluku, onda ne trebamo šutjeti. Iskreno je izići pred medije i sve objasniti, a prije toga javiti partneru i ne dopustiti da on o tome sazna putem neimenovanih izvora. Pred nama predstoji razgovor s partnerom da se vidi u kojem smjeru će suradnja funkcionirati u budućnosti. Dok taj smjer ne definiramo bilo bi neozbiljno davati bilo kakve izjave - rekao je Grbin novinarima u pauzi današnje 9. Izvještajno-tematske konvencije SDP-a pod nazivom "Zaokružimo plaće" na kojoj su predstavljene politike SDP-a u poboljšanju ekonomskog položaja građana.

- Onima koji vape za senzacionalnim naslovima poručujem: Ne bojte se za SDP . Mi smo demokratska stranka čiji članovi imaju različita mišljenja, ali su ona uvijek usmjerena ka čovjeku i građaninu. Nismo mogli šutjeti, kao članovi HDZ-a dok njihov vrh i pobočnici pljačkaju građane - rekla je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, dodajući SDP neće biti klasična opozicija u gradu i da će nastaviti surađivati s lijevim strankama u Zagrebu i Hrvatskoj.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac nije želio davati izjave o odluci gradske organizacije, dok je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine iz redova SDP-a Joško Klisović jutros potvrdio prekid sadašnjeg koalicijskog sporazuma s platformom Možemo, ali i dodao da to ne znači da je prekinuta koalicijska suradnja, s obzirom da ona ide dalje.

Mediji su prenijeli neslužbeni stav Možemo da nisu očekivali takvu odluku zagrebačkog SDP-a, ali da će o tome razgovarati unutar platforme, a onda i sa SDP-om.

Ako vijećnici SDP-a ne bi glasali za prijedloge Možemo njima bi nedostajala dva glasa u Skupštini. Već u ponedjeljak je nastavak sjednice na kojoj treba donijeti odluku o podizanju kredita za zagrebački Holding u visini od 1.8 milijardi kuna. Raskid suradnje mogao bi se odraziti i na poziciju predsjednika Skupštine Joška Klisovića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više