Novosti

Politika

Rasplet špijunske sage?

Milanović inzistira na cijelom paketu vojnih imenovanja, jer je svjestan da je postavljanje prvog čovjeka VSOA-e, što se ne može bez njega, jedinstvena prilika da se usuglase imena i za druge važne funkcije u vojsci, od kojih su neke nepopunjene više od godinu dana. Malo je vjerojatno da će potpisati prijedlog da se generala Turkalja postavi za ravnatelja VSOA-e, pa zatim riskirati da se opet suoči s Vladinom opstrukcijom dogovora o ostalim funkcijama

Large pxl 081222 97325793

Ivan Turkalj (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković objavio je u četvrtak da je potpisao usuglašeni prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije te da je poslao taj dokument na supotpis predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću. Uskoro se neslužbeno doznalo da je riječ o brigadnom generalu Ivanu Turkalju, sadašnjem zamjeniku zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta. Do dogovora je došlo u razgovorima koje su vodili potpredsjednik Vlade Tomo Medved, s jedne strane, i Milanovićevi savjetnici Dragan Lozančić i Ivica Olujić, s druge. To da je prijedlog usuglašen Plenković je, prema vlastitoj objavi, zaključio iz ranijeg saopćenja Ureda predsjednika Republike.

Premijer je, međutim, pročitao samo ono što je htio pročitati, jer je Ured predsjednika saopćio ovako: "Postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova.

Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti. Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023."

Do zaključenja ovog teksta, u nedjelju prijepodne, Milanović nije supotpisao imenovanje novog ravnatelja VSOA-e, a iz Vlade su više puta ponovili da nema nikakve osnove za povezivanje tog imenovanja s popunjavanjem drugih upražnjenih funkcija u vojnom sustavu koje je nabrojao Ured predsjednika.

Milanović je otpočetka inzistirao na paketu vojnih imenovanja, jer je svjestan da je postavljanje prvog čovjeka VSOA-e, što se ne može bez njega, jedinstvena prilika da se usuglase imena i za druge važne funkcije u vojsci, od kojih su neke nepopunjene više od godinu dana. Malo je vjerojatno da će potpisati prijedlog da se generala Turkalja postavi za ravnatelja VSOA-e, pa zatim riskirati da se opet suoči s Vladinom opstrukcijom dogovora o ostalim funkcijama.

Isprva je paket uključivao i imenovanja veleposlanika, ali u međuvremenu je od toga odustao jer nije realno da se u kratkom roku postigne dogovor o tome tko će biti ambasadori i generalni konzuli na više desetaka odredišta. Plenković je, pak, odustao od generala Mije Validžića kao kandidata za šefa VSOA-e, a Milanović je zauzvrat prihvatio generala Turkalja, jednog od dvojice kandidata koje mu je predložila Vlada.

Desetog kolovoza istječe jednomjesečni tehnički mandat brigadiru Anti Kujundžiću na čelu VSOA-e. Teško je vjerovati da se u iduća četiri dana mogu završiti procedure u Ministarstvu obrane koje zakonski prethode nekim od usuglašenih imenovanja u Hrvatskoj vojsci, pa se najizglednijim i najpraktičnijim scenarijem čini produžetak privremenog rješenja za tjedan-dva, dok se ne okončaju procedure u MORH-u.

Druga je opcija da Plenković sačeka 10. kolovoza i da zatim napadne Milanovića zbog toga što nije supotpisao ono što je usuglašeno u pogledu šefa vojnih obavještajaca te da se stvari opet vrate unatrag: to bi bio put u ćorsokak, jer je jasno da se bez Milanovićevog supotpisa ne može postaviti novi ravnatelj VSOA-e, a isto tako je jasno da nitko nema koristi od toga što na nekim od vodećih položaja u obrambenom sustavu već dugo nema nikoga.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više