Novosti

Politika

Barić: Država optimalno ne funkcionira, ali nismo u ustavnoj krizi

S obzirom da do prepucavanja između predsjednika i Vlade dolazi zbog međunarodne politike i sigurnosnih službi, koje su više stvar vanjske reputacije i mogućih ugroza, ne možemo reći da u najosnovnijem smislu imamo ustavnu krizu. Druga bi stvar bila da nije izabran Ustavni sud ili da se ne može oformiti Vlada, ističe Sanja Barić

Large baric

Sanja Barić, profesorica Ustavnog prava (foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Drugi čin drame u izboru ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), nakon peripetija s kojima je javnim televizijskim obraćanjem predsjednika RH Zorana Milanovića bila upoznata i šira javnost, privremeno je okončan.

Predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković, u ponedjeljak, na dan isteka mandata dosadašnjem ravnatelju, usuglasili su odluku da će u narednih mjesec dana, zapravo do trenutka ponovnog pokušaja imenovanja ravnatelja VSOA-e koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljati brigadir Ante Kujundžić.

“S obzirom da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija, te budući da se radi o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah započne s usuglašavanjem kandidata za novog ravnatelja VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom“, objavljeno je iz Ureda predsjednika.

Milanović je, podsjetimo, u svom obraćanju javnosti naveo da je Vlada mimo ustavne procedure za imenovanje ravnatelja VSOA-e i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, pripremila neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika agencije postavljao i razrješavao ministar obrane. Milanović je kazao da je to politički udar Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke. Prijedlog Vlade za novog ravnatelje naime bio je brigadni general Mijo Validžić, lani imenovan za prvog čovjeka Vojnoobavještajne uprave u okviru Glavnog stožera MORH-a.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić za Novosti je povodom ovakvog rješenja kazala da je predsjednik imao zamjerku na postupak njegovog izbora kao kandidata. Milanović je - otprije već obuzet likom i djelom ministra obrane Marija Banožića - prigovorio formi, tvrdeći da je prijedlog za imenovanje ravnatelja agencije došao od Banožića, a ne od premijera, iako zakon izričito kaže da prijedlog treba dati ministar.

- Spor je nalik onome koji je bio prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda, kada je Milanović tvrdio da je Zakon o sudovima neustavno uveo natječaj, odnosno da postupak izbora pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva. Milanović je smatrao da je natječaj nepotreban i da može predložiti koga hoće, jer ga Ustav na to obavezuje, što je bila suština pravnog spora. Tvrdio je da postoje zakoni koji neustavno ograničavaju ovlasti predsjednika republike i da je ta funkcija okljaštrena protuustavno određenim zakonima. Ustavni sud nije pak bio sklon takvoj interpretaciji – kaže Barić.

U ovom slučaju čije će razreješenje još malo pričekati, govorilo se i o mogućoj ustavnoj krizi. Naša sugovornica stava je da je termin ustavne krize nezgodan jer sugerira izvanrednost i slično, usprkos činjenici da se obnašatelji dvije najvažnije funkcije u državi, već duže vremena ne uspijevaju uskladiti oko mnogih stvari – pa i one oko izbora 40-ak veleposlanika i konzula kojima je još lani istekao mandat.

- To govori da država optimalno ne funkcionira. Ali kad pogledate o čemu je konkretno riječ- međunarodnoj politici i sigurnosnim službama – koje su više stvar vanjske reputacije i sigurnosnih ugroza, ne možemo zbog toga reći da u najosnovnijem smislu imamo ustavnu krizu. Druga bi stvar bila da nisu izabrali suce Ustavnog suda – bila bi to stvarna ustavna kriza, ili da se ne može oformiti Vlada, da imamo ponovne izbore. Pa ipak očekuje se određena razina razuma radi reputacije države i nacionalne sigurnosti - ističe Sanja Barić.

Ustav kako vidimo daje ipak rješenje, moguć je privremeni ravnatelj, produženi mandati veleposlanicima pa se ide dalje...

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više