Novosti

Kronika

Rat protiv krize

Obilježen dan Općine Dvor: Poslovanje Općine Dvor prate smanjeni prihodi, smanjeno financiranje projekata države i nedostatak EU natječaja, tako da je manje kapitalnih projekata u odnosu na prošlu godinu

Qff8dlge8m24v5jgzdkshih45yi

Bez proslave – Općina Dvor

Povodom dana Općine Dvor koji se obilježava 21. rujna na Međunarodni dan mira, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

- Epidemija je posebno opasna u sredinama kao što je naša, velik broj stanovništva starije je životne dobi i zato je važna upućenost jednih na druge - rekao je načelnik Nikola Arbutina.

Poslovanje općine ove godine prate smanjeni izvorni prihodi, smanjeno financiranje projekata od države i nedostatak EU natječaja, tako da je manje kapitalnih projekata u odnosu na prošlu godinu. Izdvajanja za održavanje komunalne infrastrukture, te za školstvo, sport i kulturu ostala su na iznosima kao proteklih godina.

- Iznosi davanja građanima također su ostali jednaki - financiraju se radne bilježnice, školska prehrana i van nastavne aktivnosti za djecu osnovne škole. Za srednju školu sufinancira se cijena mjesečne karte, odnosno razlika koju ne pokriva država, kao i dolazak kući učenicima koji školu pohađaju van mjesta prebivališta. Osigurane su stipendije za studente u iznosu od 8.400 kn godišnje za sve koji imaju uvjete. Financiramo opremanje novorođenčadi i troškove stanovanja za građane lošijeg imovinskog stanja. Za sugrađane starije životne dobi za narednih godinu dana osigurali smo dodatni projekt Zaželi koji će provoditi Crveni križ - rekao je Arbutina, dodavši da je osigurano i sufinanciranje programa vezanih za poljoprivredu.

- U ovoj godini ugovoreno je projekata u vrijednosti većoj od 14 miliona kuna. Izradili smo projekte za buduće EU natječaje i za one na kojima se dodjeljuju nacionalna sredstva. Projekti su vezani uz izgradnju novih vodovoda, pročistače otpadnih voda, uređenje cesta, sanaciju gubitaka vode, rekonstrukciju javne rasvjete i kulturnog centra, izgradnju mrtvačnice te uređenje parka. Tu su i programi potpore socijalno ranjivim obiteljima, egzistencijalno ugroženima te potpora zapošljavanju i samozapošljavanju - naglasio je načelnik. Vidljivo je da za realizaciju programa i projekata u narednom periodu treba osigurati Intervencijski plan za područje općine kao dodatni izvor financiranja projekata. Isto tako, treba biti omogućena veća apsorpcija evropskih sredstava.

Kako je dan općine obilježen bez gostiju, uzvanika i ostalih sadržaja, planirana sredstva za obilježavanje bit će donirana Domu zdravlja Sisak, Ispostava Dvor i Osnovnoj školi Dvor u iznosu od po 10.000 kuna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više