Novosti

Kronika

Razbijanje srpskih institucija

Vodeći ljudi ZVO-a i SNV-a u Vukovaru upozorili na nedemokratsku praksu Vlade: U poslednjih šest meseci na sceni je pokušaj razbijanja SDSS-a, kao i pokušaj preuzimanja drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj, koji traje i danas

Sj2iht3gs72z5ocbfnro1zruo84

Obratićemo se međunarodnim ustanovama – ZVO i SNV

Odluke Vlade RH i saborske većine kojima je u ovogodišnjem državnom budžetu ukinuta posebna stavka za finansiranje Zajedničkog veća opština (ZVO) i Srpskog narodnog veća (SNV), u suprotnosti su s međunarodno preuzetim obavezama Hrvatske i zaključkom Sabora iz 2010. godine, upozorili su predsednici ZVO-a i SNV-a Dragan Crnogorac i Milorad Pupovac u Vukovaru. Crnogorac je podsetio da je Vlada RH potpisivanjem Erdutskog sporazuma i Pisma namere o završetku mirne reintegracije, 1997. godine preuzela obavezu finansiranja ZVO-a i SNV- a, a da je ovom odlukom ugrozila njegovo institucionalno i programsko delovanje.

- Izražavamo protest i zabrinutost zbog ograničavanja Ustavom zagarantovane autonomije ZVO-a i SNV-a i pozivamo Vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obavezama zaštiti autonomiju manjinskih samouprava i organizacija uopšte te osigura potrebna sredstva za naš rad, poručio je Crnogorac. Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je ovakvo ponašanje Vlade ocenio političkim uslovljavanjem i pritiskom.

- Pokušaji uticaja na organizaciona, programska ili kadrovska pitanja u našim organizacijama u suprotnosti su s međunarodnim obavezama koje je Hrvatska preuzela, s Ustavom RH, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i u suprotnosti s najboljom praksom od 1996. godine na ovamo, rekao je Pupovac i dodao se ZVO i SNV ovakvim odnosom Vlade vraćaju na početak.

- To se ne može opravdati, a još manje se mogu prihvatiti finansijsko-političko uslovljavanje i pritisci, istakao je Pupovac. Prema njegovim rečima, o načinu finansiranja postoji usaglašeni predlog predstavnika Vlade i zastupnika nacionalnih manjina u Saboru, ali se taj predlog ne realizuje. Pupovac je najavio da će predstavnici SNV-a i ZVO-a o tome pokušati još jednom da razgovaraju s Vladom. ‘Ako to ne poluči određene rezultate, moraćemo se obratiti institucijama koje su odgovorne za čuvanje ovih međunarodnih ugovora, Ujedinjenim nacijama i OEBS-u’, poručio je.

Na novinarsko pitanje da li bi podrška SDSS-a Vladi rešila pitanje finansiranja srpskih organizacija, Pupovac je rekao da to ne bi smeo biti uslov ispunjavanja obaveza Vlade prema manjinskim organizacijama Srba, ali i drugih manjina u Hrvatskoj.

Da su s nama razgovarali umesto što su kupovali zastupnike, možda bi odnosi bili drugačiji – Milorad Pupovac

- Da su s nama razgovarali umesto što su kupovali zastupnike, možda bi odnosi bili drugačiji. Mi jesmo za saradnju s Vladom, ali kad su u pitanju međupolitički odnosi oni moraju biti predmet vrlo ozbiljnih razgovora, rekao je Pupovac. Ocenio je da je u poslednjih šest meseci na sceni pokušaj razbijanja SDSS-a, kao i pokušaj preuzimanja drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj koji traje i danas.

- Ali, to neće ići. To ne odgovara ni raspoloženju naših birača, niti našeg članstva ni jedne naše organizacije. Ako neko misli da kupovinom i novcem može rešavati stvari u zemlji onda se teško vara, poručio je. Govoreći o stanju u državi, Pupovac je rekao da SDSS kao i ostali zastupnici nacionalnih manjina razumeju koliko je situacija teška, politički haotična i loša.

- Svesni smo da je ovo stanje opasno za državu i sve građane jer se javno-pravni poredak urušava, a politika sa svojim institucijama propada, rekao je Pupovac. U Hrvatskoj je prvi puta na vlasti Vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment i u kojoj prvi puta nema predstavnika Srba niti drugih nacionalnih manjina, dok istovremeno netolerancija ne prestaje rasti.

- Svaki razuman političar u Hrvatskoj zna da se to treba promeniti i mi smo spremni učestvovati u tim promenama. To ne znači da smo spremni učestvovati u Vladi, ali smo spremni učestvovati u formiranju politike koja će dovesti do toga da Vlada ima obzira prema manjinskim pitanjima, što za sada nema, istakao je Pupovac. Najavio je da će se zastupnici nacionalnih manjina za nekoliko dana okupiti u Rijeci, kao što su to učinili prošle godine u Puli, kako bi razgovarali o novim okolnostima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više