Novosti

Politika

Francuski mediji ustali u obranu 'Charlie Hebdoa' kojem prijete militanti iz Al-Kaide

Nakon što se ugledni satirični časopis ponovno našao pod udarom prijetnji islamskih ekstremista zbog objave 12 karikatura proroka Muhameda, više od stotinu francuskih medija potpisalo je otvoreno pismo pozivajući građane da podrže 'Charlie Hebdo' i pravo na slobodu izražavanja

Lxlswgfxd4vuryetksft48k25yj

'Građani, dužnosnici, političari, novinari, aktivisti svih stranaka i svih udruga, više nego ikad u ovom nesigurnom vremenu, moramo udružiti snage da istjeramo strah i učinimo da naša neuništiva ljubav prema Slobodi trijumfira', zaključuje se u pismu (foto Charlie Hebdo)

Više od 100 francuskih medija, među kojima su i oni najveći, u srijedu je uputilo otvoreno pismo u kojem pozivaju građane da podrže satirični časopis ‘Charlie Hebdo‘, koji se nakon ponovne objave karikatura proroka Muhameda opet našao na meti islamskih ekstremista predvođenih terorističkom mrežom Al-Kaida, piše AFP.

Karikature, njih 12, objavljene su u prvom rujanskom broju povodom početka suđenja 14 osumnjičenih za ubojstvo 12 članova redakcije francuskog satiričnog tjednika 7. siječnja 2015. godine. Jedan od crteža prikazuje proroka koji umjesto turbana nosi bombu, s naslovom ‘Sve to za ovo‘. Taj broj ‘Charlie Hebdoa‘ nije izazvao samo pažnju čitalaca koji su ga razgrabili u nekoliko dana, nego i osudu u više muslimanskih država uključujući i prijetnje iz redova Al-Kaidinih militanata.

Tim povodom časopis je objavio otvoreno pismo na naslovnici novog broja upozoravajući na jačanje novih totalitarnih ideologija koje su nadahnute i vjerskim tekstovima. Otvoreno pismo u kojem stoji da ‘neprijatelji slobode moraju shvatiti da smo svi zajedno njihovi nepokolebljivi protivnici, bez obzira na razlike u mišljenjima ili uvjerenjima’, do sada je podržalo više od stotinu francuskih medija koji su ga prenijeli.

‘Danas, u 2020. godini, nekima od vas prijete smrću na društvenim mrežama kada izražavate svoje mišljenja. Mediji su pak identificirane mete međunarodnih terorističkih organizacija. Više države proziva francuske novinare ‘odgovorne’ zbog objave kritičkih članaka’, piše u njihovom tekstu ‘Zajedno branimo slobodu’, uz konstataciju da se prvi put dogodilo da mediji, koji inače zastupaju različita mišljenja, zajedno obrate publici, podsjećajući da je sloboda izražavanja jedna od najvažnijih vrijednosti demokracije.

‘Nasilje riječi postepeno se pretvorilo u fizičko nasilje. U posljednjih pet godina fanatici su ubijali žene i muškarce u našoj zemlji zbog njihovog porijekla ili mišljenja. Novinari i crtači pogubljeni su kako bi prestali slobodno pisati i crtati‘, stoji u pismu uz članak 10. Deklaracije o pravima čovjeka i građanina iz 1789. godine kojim se jamči slobodno izražavanje.

Potpisnici također upozoravaju na mogućnost da se u strahu od terorista počnu gušiti do jučer garantirana prava i slobode građanina. ‘Što će onda ostati od onoga o čemu su sanjali autori Deklaracije o pravima čovjeka i građanina iz 1789. godine? Te su nam slobode toliko prirodne da ponekad zaboravimo na privilegiju svakoga od nas. One su poput zraka koji udišemo koji također može nestati‘, kaže uredništvo tjednika i ističe da u Francuskoj ne postoji kazneno djelo bogohuljenja. 

‘Neki od nas su vjernici i razumljivo se mogu šokirati bogohulstvom. Međutim, oni se bezrezervno povezuju s našim pristupom, jer braneći slobodu bogohuljenja, ne branimo to što mi branimo, već slobodu.. (…) Neprijatelji slobode moraju shvatiti da smo svi mi zajedno njihovi nepokolebljivi protivnici, bez obzira na naše razlike u mišljenjima ili uvjerenjima. Građani, dužnosnici, političari, novinari, aktivisti svih stranaka i svih udruga, više nego ikad u ovom nesigurnom vremenu, moramo udružiti snage da istjeramo strah i učinimo da naša neuništiva ljubav prema Slobodi trijumfira‘, zaključuje se u pismu.

Zbog prijetnji je direktorica ljudskih resursa ‘Charlie Hebdoa‘ Marika Bret bila prisiljena po hitnom postupku napustiti kuću u pratnji policije koja je prijetnje procijenila kao ozbiljne. ‘Imala sam 10 minuta da skupim stvari i napustim svoj dom’, rekla je za tjednik Le Point. ‘‘Charlie Hebdou‘ ponovno prijete terorističke organizacije’, rekao je za AFP direktor uredništva Laurent Sourisseau, koji je teško ranjen 2015. godine. 

Prije pet godina braća Said i Cherif Kouachi upali su u redakciju ‘Charlie Hebdoa’ i ubili urednika Stéphanea Charbonniera, poznatog kao Charb, još četvoricu karikaturista, dvojicu kolumnista, jednog urednika, gosta koji je prisustvovao sastanku i njegovatelja. Ubijeni su i tjelohranitelj urednika i policajac. U drugom napadu, koji je uslijedio dva dana kasnije, Amedy Coulibaly ubio je policajca i četvero ljudi u židovskom supermarketu. Policija je na kraju ubila svu trojicu napadača. Njihovim pomagačima prijete kazne od deset godina do doživotnog zatvora. Jedini koji bi mogao dobiti doživotnu kaznu je Ali Riza Polat, koji je optužen da je služio kao poveznica između braće Kouachi i Coulibalyja. Većina optuženih se brani tvrdnjom da nisu znali kako sudjeluju u planiranju terorističkog napada, dok se trojici počinitelja koji su pobjegli u Irak i Siriju sudi u odsutnosti. Suđenje bi trebalo trajati do studenoga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više