Novosti

Društvo

Revolt zbog naslovnice

Povodom početka suđenja pomagačima terorista koji su 2015. izvršili napad na redakciju ‘Charlie Hebdoa’, list je na naslovnici objavio 12 karikatura proroka Muhameda

Xkjkm526mc8ywt5ut20slyxlrkg

Protiv nove naslovnice prosvjedovalo se u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom (foto Apaydin Alain/ABACA/PIXSELL)

Prošloga tjedna počelo je suđenje islamskim teroristima koji su 7. siječnja 2015. godine izvršili napad u Parizu na redakciju francuskog satiričkog lista ‘Charlie Hebdo’. Navodni povod, a zapravo opravdanje za napad teroristi su pronašli u karikaturama proroka Muhameda koje je taj list objavio u nekoliko navrata. Optužnica sadrži imena 14 okrivljenika koje se tereti da su omogućili nabavu oružja, automobila i druge logistike izravnim počiniteljima napada.

Prije pet godina braća Said i Cherif Kouachi upali su u redakciju ‘Charlie Hebdoa’ i ubili urednika Stéphanea Charbonniera, poznatog kao Charb, još četvoricu karikaturista, dvojicu kolumnista, jednog urednika, gosta koji je prisustvovao sastanku i njegovatelja. Ubijeni su i tjelohranitelj urednika i policajac. U drugom napadu, koji je uslijedio dva dana kasnije, Amedy Coulibaly ubio je policajca i četvero ljudi u židovskom supermarketu. Policija je na kraju ubila svu trojicu napadača. Njihovim pomagačima prijete kazne od deset godina do doživotnog zatvora. Jedini koji bi mogao dobiti doživotnu kaznu je Ali Riza Polat, koji je optužen da je služio kao poveznica između braće Kouachi i Coulibalyja. Većina optuženih se brani tvrdnjom da nisu znali kako sudjeluju u planiranju terorističkog napada, dok se trojici počinitelja koji su pobjegli u Irak i Siriju sudi u odsutnosti.

Povodom početka suđenja ‘Charlie Hebdo’ je na naslovnici najnovijeg izdanja objavio 12 karikatura proroka Muhameda. Jedan od crteža prikazuje proroka koji umjesto turbana nosi bombu, s naslovom ‘Sve to za ovo’. U uvodniku svježeg broja uredništvo je konstatiralo da se od njih zadnjih pet godina često tražio reprint spornih karikatura. ‘Uvijek smo to odbijali, ne zato što je to zabranjeno – zakon nam to dopušta – već zato što je za to trebao postojati dobar razlog, razlog koji ima značenje i koji potiče raspravu’, navodi list.

Njihova odluka izazvala je revolt i negodovanje u pojedinim zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom. Iranski ajatolah Ali Hosseini Khamenei nazvao je novu naslovnicu neoprostivom uvredom proroka. Tisuće građana širom Pakistana okupilo se na prosvjedima, na kojima je spaljena i francuska zastava. Na prosvjedu u Turskoj, koji je predvodila fundamentalistička organizacija Hizb ut-Tahrir, kritizirani su vođe islamskog svijeta za mlake reakcije prema ponašanju ‘neprijatelja islama’. Osudili su i najnoviju izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o karikaturama kao slobodi izražavanja. Priopćenjem je reagirala i turska vlada, optužujući francuske vlasti da na taj način potpomažu ‘fašiste i rasiste nove generacije u Francuskoj i Europi’ te da se ovakvom slobodom govora potiču islamofobija i ksenofobija.

Bivša novinarka ‘Charlie Hebdoa’ Zineb El Rhazoui, koja u vrijeme napada nije bila u redakciji, rekla je prije nekoliko dana da je borba protiv radikalnog islama u Francuskoj sve teža. ‘Mislili smo da smo u vrijeme napada dotakli dno, ali to nije bio slučaj. Poslije su uslijedili stravični napadi na glazbenu dvoranu Bataclan, onaj u Nici 2016. godine i brojni drugi s ljudima koji su vikali Allahu Akbar. Od 2015. godine situacija se pogoršala. Radikalni islamisti postaju sve nesmetaniji u širenju svojih stavova’, poručila je novinarka koja više ne radi u čuvenom satiričkom listu, ali je i dalje pod stalnom policijskom zaštitom. Otprilike polovica današnjih novinara i karikaturista u ‘Charlie Hebdou’ novi su članovi redakcije.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više