Novosti

Politika

'Mi vas se ne bojimo'

Jučer navečer u Berlinu je tisuće građana, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel te predsjednika Joachima Gaucka, sudjelovalo na skupu u organizaciji Središnjeg muslimanskog vijeća u Njemačkoj i Turske zajednice u Berlinu

Gxbq4864q1n6tyk2bkv5kwns4um

(foto Youtube)

Jučer navečer u Berlinu je tisuće građana, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel te predsjednika Joachima Gaucka, sudjelovalo na skupu u organizaciji Središnjeg muslimanskog vijeća u Njemačkoj i Turske zajednice u Berlinu. 'Islam pripada Njemačkoj', poručila je kancelarka Merkel prije skupa.

- Teroristi nas žele podijeliti. No postigli su upravo suprotno; ujedinili su nas - rekao je njemački predsjednik Gauck i dodao:

- Fanaticima i teroristima poručujem: mi vas se ne bojimo. Vaša mržnja je naša motivacija. Stojimo iza svoje zemlje i iza naših vrijednosti.

Skupu, koji je organiziran kako bi se promovirala tolerancija i zajedništvo, pridružili su se i brojni drugi političari, gospodarstvenici, sindikalni vođe i predstavnici ostalih religija. Muslimanski lideri su ispred Brandenburških vrata pozvali na zajedničku akciju protiv terorizma i mirnu koegzistenciju između religija.

Ovaj miting dolazi dan nakon što je u Dresdenu u organizaciji Patriotskih Europljana protiv islamizacije Zapada (Pegida) organiziran skup na kojem je prisustvovalo 25.000 ljudi. Isti dan, kao odgovor na taj skup, 100.000 građana diljem Njemačke organiziralo je protu prosvjed i suprotstavilo se retorici Pegide, te ju optužilo da pokušava politički profitirati na pariškim napadima.

Čini se kako je i Njemačka dobila svoju anti-imigrantsku stranku radikalne desnice koja kanalizira protestne glasove u bijes i mržnju prema manjinama. Odluka najviših njemačkih dužnosnika da ustanu protiv takvih politika svakako je pozitivna i nužna, no možda je došlo vrijeme i da preispitaju svoje ekonomske politike koje pogoduju upravo takvim strankama, ne samo u Njemačkoj, nego diljem Starog kontinenta.

U Njemačkoj živi oko 4 milijuna muslimana, najviše turskog podrijetla, što je oko pet posto od ukupnog broja stanovništva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više