Novosti

Manjinski zastupnik

Рaзликa пoписa и рeгистрa бирaчa

Рeгистaр бирaчa и пoпис стaнoвништвa нису истe кaтeгoриje. У пoпису су пoписaни стaнoвници кojи живe у Хрвaтскoj, a у рeгистру су сви држaвљaни с прaвoм глaсa, билo дa живe у Хрвaтскoj или извaн, рeкao je Бoрис Mилoшeвић

Large izbori 3 vjeran zganec rogulja

U popisu su stanovnici koji žive u Hrvatskoj (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević govorio je o izbornim jedinicama i popisu birača. Podsjetio je da je Ustavni sud nakon 13 godina donio odluku kojom je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u zastupnički dom Hrvatskog sabora. Ustavni sud je donio takvu odluku, objasnio je Milošević, jer trenutni izborni sistem, koji je temeljen na deset izbornih jedinica, značajno odstupa od načela jednakog prava glasa.

- Postoje razlike u broju birača pojedinih izbornih jedinica koje nisu u skladu sa zakonskim pragom za odstupanje, a to je plus-minus 5 posto. Ustavni sud je naveo činjenicu da su, prema podacima iz registra birača i popisa stanovništva iz 2021., utvrđene jako male razlike pa se stvara privid da preko 94 posto ukupnog broja građana Hrvatske ima pravo glasa. To je bio razlog da prije donošenja novog izbornog zakona bude uređen popis birača jer je vidljivo da je broj birača skoro jednak broju stanovnika - kazao je Milošević. On je pojasnio da registar birača nije isto što i popis birača. Popis birača je dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra za svake izbore.

- Popis birača se kreira za svake izbore iz registra, a u njemu su svi punoljetni državljani, bez obzira gdje žive. Drugo, registar birača i popis stanovništva nisu iste kategorije. U popisu su popisani stanovnici koji žive u Hrvatskoj, a u registru su svi državljani s pravom glasa, bilo da žive u Hrvatskoj ili izvan - rekao je zastupnik. Napomenuo je da u novije vrijeme ljudi često ne žive na prijavljenim adresama te da Hrvatska, kao malo koja država, poznaje prebivalište i boravište. Milošević smatra da bi bilo dobro pitati MUP koliko građana koristi taj institut jer, kako kaže, nije siguran da se o tome vodi računa i da građani u roku od 30 dana reguliraju promjene u boravištu. Posebno je istaknuo da se popis birača može urediti samo slanjem policije na teren, fizičkom provjerom.

- Srbi povratnici su tu uvijek na udaru, imaju negativna iskustva. Policijske provjere prebivališta su dovodile do gubitka prava na obnovu ili stambenog zbrinjavanja - podsjetio je Boris Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više