Novosti

Kronika

Upute za registraciju birača za izbore u Srbiji

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu najkasnije do 30. maja preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu

Uwcung2kbuwmrc1nz8owuc9y0kj

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je 10. maja izbore za narodne poslanike za 21. jun. Republička izborna komisija, kao organ koji sprovodi postupak izbora za poslanike Narodne skupštine donijela je rješenje da diplomatsko-konzularna predstavništva nastavlјaju sa izbornim radnjama, odnosno sa prijemom zahtjeva državlјana Srbije za glasanje u inostranstvu. Birači koji imaju boravište u inostranstvu, mogu najkasnije do 30. maja 2020. diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) Srbije podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtjev za upis obavezno mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelјa birača; jedinstveni matični broj birača; općinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u Srbiji, kao i podatke o općini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima, te potpis podnosioca zahtjeva.

Zahtjev za upis podatka o glasanju u inostranstvu u jedinstveni birački spisak dostavlјa se nadležnoj općinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu prebivališta birača u Srbiji. Nadležne uprave će rješenja o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mjesto na kome će glasati dostavlјa diplomatsko- konzularnom predstavništvu koje je proslijedilo zahtjev radi obavještavanja birača. Birači koji su se izjasnili za glasanje u inostranstvu upisuju se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mjestu boravišta u inostranstvu.

Podatak da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je tamo već upisano, u suprotnom je neophodno prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtjevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se DKP-u koje oba zahtjeva dostavlјa nadležnoj lokalnoj upravi prema posljednjem prebivalištu podnosioca zahteva prije odlaska u inostranstvo, odnosno posljednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelјa. Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave .

Punoljetni državlјani sa biračkim pravom, koji posjeduju važeći identifikacioni dokument Srbije i u Srbiji imaju prijavlјeno prebivalište, mogu podnijeti zahtjev za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu najkasnije do ponoći 30. maja putem pošte ili mailom, na slijedeće adrese: konzularno@ambasada-srbije.hr, embassy.zagreb@mfa.rs.

Uz prijavu za glasanje potrebno je dostaviti i jasnu fotokopiju identifikacionog dokumenta Republike Srbije. Formulari potrebni za prijavu za glasanje mogu se preuzeti i ovdje te ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više