Novosti

Politika

Razlozi za samozadovoljstvo

Neuništivi Ladislav Ilčić opet postao ministarski savjetnik: Bivši predsjednik GROZD-a ponovno je avanzirao te se raduje suradnji s ministricom kulture i izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju

Ladislav Ilčić ovog tjedna ima barem nekoliko razloga za samozadovoljstvo, koji dolaze iz čak dva ministarstva. Prvi: Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u proceduru javnog savjetovanja nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Nacrt sadrži ‘promicanje odgojnih vrijednosti i vrednota temeljeno na pravu roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece’. Predloženim izmjenama članka 27 roditeljima se daje pravo izbora modula ‘koji je u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednost’.

Fantastična je to vijest za ultrakonzervativne grupe poput GROZD-a, kojom je godinama upravljao upravo Ladislav Ilčić, a trenutna mu je predsjednica Kristina Pavlović, Ilčićeva sestra. Predložene izmjene, ukoliko prežive period javnog savjetovanja, trebale bi značiti da roditelji mogu tražiti da se njihova djeca upišu u ‘alternativne’ module u državnim programima, pa bi učila kako je samozadovoljavanje štetno, homoseksualnost neprirodna, a spolni odnosi prije braka nepoželjni. Prijedlozi sadrže ostvarenje mokrih, znanstveno neutemeljenih i društveno štetnih snova grozdova, hrastova i ostalih plodova konzervativne revolucije.

No tu nije kraj. Jedna ruka Hrvoja Zekanovića, saborskog zastupnika HRAST-a koji premijeru Andreju Plenkoviću pomaže održati tanku vladajuću većinu, pomogla je smjestiti Ladislava Ilčića kao savjetnika ministrice Nine Obuljen Koržinek u Ministarstvo kulture. Povratak je to Ilčića na poziciju savjetnika nakon što je prije samo nekoliko mjeseci najuren iz Ministarstva vanjskih poslova, kada je njime upravljao također bivši Davor Ivor Stier.

‘Nema pritisaka, HRAST je koalicijska stranka s jednim zastupnikom u Saboru. Ilčića dugo i dobro poznajem. On je stručnjak u području kulture i umjetnosti. On je violinist i cijelu svoju karijeru djeluje u području kulture. Ako budemo u nekoj formi surađivali, on će imati što doprinijeti resoru kulture’, rekla je ministrica za Novu TV, sjedeći uspravno unatoč potpunom nedostatku kičme.

‘Riječ je o predsjedniku stranke koji se uz politički angažman cijeli svoj život bavi pitanjima iz domene kulture i sigurno može dati odgovarajući doprinos’, dodao je premijer Plenković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više