Novosti

Politika

Rekordan trijumf Tomislava Tomaševića u Zagrebu

U Donjem Lapcu kandidat SDSS-a Ilija Obradović tijesno pobijedio SDP-ovca Dacu Vlatkovića, a u Gračacu Robert Juko iz HDZ-a također tijesno Rajka Obradovića kojeg su podržavali SDSS i DSS

Large tomislav

Tomislav Tomašević (foto Boris Sčitar/Vecernji list/PIXSELL)

U drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju građanke i građani izabrali su 14 župana, gradonačelnika Zagreba, te 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Četiri najveća dobila su nove gradonačelnike. Tomislav Tomašević iz platforme Možemo u Zagrebu je pobijedio Miroslava Škoru iz Domovinskog pokreta s rekordnih gotovo 200.000 glasova. U Splitu je Ivica Puljak iz stranke Centar pobijedio Vicu Mihanovića iz HDZ-a, u Rijeci Marko Filipović iz SDP-a nezavisnog Davora Štimca, a u Osijeku Ivan Radić iz HDZ-a nezavisnog Berislava Mlinarevića, kojeg su podupirali Domovinski pokret i Most.

Izbori su održani i u dvije općine sa znatnim udjelom srpskog stanovništva. U Donjem Lapcu tijesno je pobijedio dosadašnji načelnik i kandidat SDSS-a Ilija Obradović koji je dobio 413 glasova, dok je SDP-ovac Daco Vlatković dobio podršku njih 405. U Gračacu je HDZ-ov Robert Juko također tijesno pobijedio Rajka Obradovića, iza kojeg su stali SDSS i DSS sa 1098 prema 1009 glasova.

U Vukovaru je aktualni gradonačelnik nezavisni Ivan Penava, pobijedio u srazu s bivšim stranačkim kolegom Nikolom Mažarom iz HDZ-a.

Veliko su iznenađenje Pula i Pazin - gdje su kandidat grupe birača Filip Zoričić te Suzana Jašić iz Možemo! pobijedili kandidate IDS-a, dok je za tek 50-ak glasova IDS-ov Boris Miletić uspio zadržati Istarsku županiju, ali s tim da SDP-ovac Danijel Ferić traži ponovno prebrojavanje glasova. HDZ-ovci su pobijedili u 15 od 20 županija, odnosno u drugom krugu preuzeli su Bjelovarsko-bilogorsku županiju od Damira Bajsa, Ličko-senjsku od Darka Milinovića te Varaždinsku od Radimira Čačića. Obranili su svih pet slavonskih županija, pobijedili u tri dalmatinske, ali najveće je iznenađenje što su nakon 15 godina vladavine Gorana Pauka - izgubili Šibensko-kninsku županiju, gdje je trijumfirao donedavni gradonačelnik Knina Marko Jelić čiji je kandidat i zamjenik Marijo Ćaćić premoćno pobijedio HDZ-ovog kandidata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više