Novosti

Kratko & jasno

Robert Tomić Zuber: RAFF radimo za publiku, a ne za elitu

Koji god film izaberete na RAFF-u, nećete pogriješiti. Bavimo se aktualnim temama: od vladavine Vladimira Putina, ekologije, pandemije preko položaja društva u oštrim vjerskim društvima do novinarstva odgovornosti u njemu i opasnosti bavljenja tim poslom, kaže nagrađivani dokumentarist, producent i direktor Rab Film Festivala

Large robert tomic zuber  desno  grgo jelavic

(foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

U Rabu 19. kolovoza počinje još jedno izdanje Rab Film Festival. Po čemu je festival poseban? Koje filmove ćete prikazati? Tko je zaslužan za njihovu selekciju?

Ono što bih rekao da je kod RAFF-a posebno jest da je nastao 2019. i dosad se održao u dvije pandemijske godine, a u svom četvrtom izdanju zapravo će tek drugi put biti održan u punom festivalskom formatu. Tim povodom potrudili smo se učiniti iskorak s dodatnim programima uz filmski i glazbeni program. Posebnost je i mala mobilna ekipa koja ovaj festival radi, na njoj se temelji sve što RAFF jest. Na kraju, tu je i niša koju smo izabrali kreirajući festival, a to su istraživački igrani i dokumentarni filmovi. Za selekciju filmova zaslužan je naš selektor, kritičar Vladan Petković. Mjesecima smo gledali filmove koje je on uočavao diljem svijeta, donosio nam jedan po jedan vjerujući da moramo ostati vjerni smjeru koji smo zadali RAFF-u kad smo ga zamišljali, a to je da stvorimo boutique festival, odnosno da se nećete morati mučiti koji od 15 ponuđenih filmova izabrati i kupiti kartu. Koji god film izaberete na RAFF-u, nećete pogriješiti. Taj moto primjenjujemo i u ovogodišnjem programu. Bavimo se aktualnim temama: od vladavine Vladimira Putina ("Novi imperij"), ekologije ("Okus kita"), pandemije ("Još jedno proljeće"), preko položaja društva u oštrim vjerskim društvima ("Sveti pauk"), do novinarstva – odgovornosti u njemu ("Do daske") i opasnosti bavljenja tim poslom ("Ubojstvo novinara"). I posljednja, ne manje važna posebnost su ljudi koji donose ovaj Festival Rabu. Od Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta i produkcijske ekipe RAFF-a.

Što donosi program RAFF Talk? Koje će vam teme biti u fokusu?

RAFF Talk je nova platforma koju pokrećemo ove godine. Čini nam se da teme koje odabrani filmovi donose stvaraju potrebu za dodatnim razgovorom. Pokušat ćemo u tom smislu prvog dana festivala razgovarati o onome što je aktualno pitanje, a to su kinematografije zaraćenih strana. U ovom slučaju ukrajinska i ruska. Naime, postoji svojevrsni novi tabu o kojem se ne govori previše izvan festivalskog kruga, a to je koliko je postalo "nezgodno" kinematografije tih zemalja ravnopravno uvrstiti u program. Drugog dana govorimo o novinarstvu, odgovornosti u njemu, ali i opasnosti koje taj poziv donosi onima koji se njime bave.

U kakav festival biste se voljeli isprofilirati?

Onaj koji će privući svojim temama, filmovima i s nešto zabave, ali prije svega činjenicom da ga radimo za publiku, a ne za elitu. Da me krivo ne razumijete, nemamo ništa protiv da poput ostale publike i elita gleda te filmove, sudjeluje u raspravama i komentira. Ali svrha festivala ne bi trebala biti isključivo ta elita. Ako se tome odupremo i ostanemo prije svega svoji, ne zamaramo se onim što drugi misle da bi RAFF trebao biti, vjerujem da ćemo ostati na svojoj poziciji sa strane. Odande je bolji pogled i nema prevelike gužve. Idealna atmosfera za publiku je da u miru gleda filmove pod otvorenim nebom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više