Novosti

Politika

Ruska mrkva u hrvatskoj Batini

Hoće li državni vrh doći na obilježavanje obljetnice Batinske bitke, u kojoj je izginulo više crvenoarmejaca nego u Beogradu?

Fewagfjwfltjyds54zziwd8y5ns

Spomenik u Batini (foto Pixsell)

Batinska bitka iz 1944. bila je jedna od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije i velika zajednička frontovska operacija Crvene armije i NOVJ-a od izuzetnog značaja za ukupnu pobjedu nad fašizmom. Značila je i početak oslobođenja Baranje, pa je predstojeća 70. obljetnica važan događaj koji ne bi trebao proći nezapaženo od državnog vrha. Stoga 29. studenoga očekujemo dolazak predsjednika Ive Josipovića u Batinu - poručuje Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice bitke kod Batine iznimno je važno i zbog nedavne proslave 70. obljetnice oslobođenja Beograda, koja se u režiji glumca Dragana Bjelogrlića i uz sufliranje vlasti Srbije pretvorila u čisti revizionistički spektakl. Iako su u oslobođenju Beograda i u kasnijoj bici kod Batine zajednički sudjelovale snage Crvene armije i NOVJ-a, na svečanoj akademiji u Beogradu prešućeni su partizani, Narodnooslobodilačka borba i vrhovni komandant Josip Broz Tito.

I dok je u Beogradu grubo falsificirana povijest, uz podilaženje ravnogorskim četnicima, u samostalnoj Hrvatskoj je dosad ignorirana bitka kod Batine, uz prešućivanje uloge Crvene armije i boraca NOVJ-a iz susjedne Vojvodine. U bici kod Batine i u kasnijem oslobađanju Baranje sudjelovali su vojnici 57. sovjetske armije i 51. vojvođanske divizije, u čijem su sastavu bili i pripadnici hrvatskog naroda iz Srijema, Banata i Bačke ali, kako navode povjesničari, i oko tisuću bivših domobrana koji su u rujnu 1944., na poziv maršala Tita, prešli na stranu NOVJ-a. Sama vojna operacija u studenome 1944. bila je pod strategijsko-operativnim vodstvom Crvene armije, ali u krvavim borbama nakon prelaska na desnu obalu Dunava posebno su se istaknuli i vojnici tada tek osnovane Vojvođanske divizije. Batinska bitka bila je, i to treba posebno istaknuti, prva bitka na hrvatskom tlu gdje su se protiv zajedničkog neprijatelja borili borci NOVJ-a, Rusi, Ukrajinci i ostali pripadnici naroda SSSR-a. U desetodnevnoj bici poginulo je i nestalo više od 650 boraca vojvođanske divizije i oko 1300 vojnika Crvene armije – tristotinjak više nego u operacijama za oslobođenje Beograda. U naknadnim operacijama nakon Batinske bitke oslobođena je i Baranja, a dosadašnje prešućivanje te vojne operacije ili njen tretman kao periferne bitke u kojoj je Crvena armija samo 'ušla i izašla' iz Hrvatske u sklopu puno važnije budimpeštanske operacije, pogrešne su interpretacije značaja važnog proboja na Dunavu.

Sudeći prema angažmanu njemačkih jedinica, među kojima su bili i dijelovi dviju SS divizija, Batinska bitka bila je jedna od najvažnijih bitaka na hrvatskom području, u kojoj je slomljen otpor elitnih jedinica njemačke vojske i njihovih saveznika. O toj velikoj pobjedi nad fašističkim neprijateljem hrvatski povjesničari i službena politika zasad šute – vijence za pale u Batini dosad su pred velebnim spomenikom uglavnom polagali samo antifašisti i izaslanstava Rusije i ostalih republika bivšeg SSSR-a.

Za obilježavanje 70. obljetnice Batinske bitke SABA je uputila službeni poziv i predsjedniku Ivi Josipoviću. Kako poručuju, očekuju njegov dolazak. S obzirom na to da će u Batini svakako biti ruski ambasador Robert Markarjan i drugi diplomati, vojvođanski partizani, SUBNOR Srbije, a najavljen je i dolazak dvojice ruskih veterana, bit će zanimljivo vidjeti hoće li u hrvatskoj politici prevladati strah od zapadnih saveznika i bilo kakvog povezivanja s Rusijom ili će se naši predstavnici pojaviti na proslavi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više