Novosti

Politika

S Titom smo bili jači

Usprkos brojnim pojavama radikalnog povijesnog revizionizma te ideološki motiviranom iskrivljavanju činjenica iz prošlosti našeg naroda, istina o Titu i njegovoj povijesnoj ulozi živi u nama, poručuju iz županijskog Društva Josip Broz Tito u Zadru

9oy48smkqfykhhs71df9uoljv2a

Bista Josipa Broza Tita u Puli (foto Duško Marušić/PIXSELL)

U želji da nikada ne bude zaboravljeno njegovo povijesno djelo i lik, Društvo Josip Broz Tito Zadarske županije objavilo je priopćenje povodom 40. obljetnice Titove smrti, koja će se obilježiti sutra, 4. svibnja.

'Društvo Josip Broz Tito i antifašisti Zadarske županije s poštovanjem obilježavaju 40. obljetnicu smrti vrhovnog komandanta NOB-a, predsjednika SKJ, predsjednika države Jugoslavije i svjetski poznatog i priznatog mirotvorca koji je svojim vanjskopolitičkim djelovanjem dao golemi doprinos stabilnosti međunarodnih odnosa tijekom desetljeća nakon svršetka Drugog svjetskog rata. Kao državnik dao je izniman doprinos svjetskome miru, zbog čega je bio cijenjen i uvažavan od strane gotovo svih država i naroda. Usprkos brojnim pojavama radikalnog povijesnog revizionizma te ideološki motiviranom iskrivljavanju činjenica iz prošlosti našeg naroda, istina o Titu i njegovoj povijesnoj ulozi živi u nama i u svim dobronamjernim građanima, a njegova dobra i plemenita djela nisu, ne mogu i ne smiju biti zaboravljena', kaže se u saopćenju.

U Društvu ističu da nemaju namjeru ni s kim polemizirati, niti izazivati konfliktne i neplodne polemike, nego istaknuti Titove uspjehe s kojima se mogu usporediti vrlo rijetki lideri u političkoj povijesti Europe i svijeta, poput rušenja monarhije, borbe protiv fašizma, uspostavljanja radničke države, odbacivanja staljinističke diktature, omogućio radničko i društveno samoupravljanje, kao i dao pravo da žene mogu ravnopravno glasati…

'Danas smo, nažalost, svjedoci svakojakih obezvrjeđivanja povijesnih istina, poglavito obmanjivanja mladih koji sve manje, ili gotovo da više ništa ne znaju o antifašističkom razdoblju u povijesti hrvatskog naroda i o tome što ta borba na strani dobra, a protiv zla, dan danas znači za položaj i reputaciju hrvatske države u svijetu. Nudeći mladima budućnost vraćanjem u prošlost i vječnim podgrijavanjem ideoloških sukoba, antititoisti niti vide niti traže iz svoje stare mračne zbilje', kažu u priopćenju.

Podsjećaju da u svijetu 16 metropola ima svoj Trg maršala Tita, a u svojoj rođenoj državi ga nema, što je sramota! Dodaju da je i u Zadru gradu Zadru ukinuta Obala maršala Tita‘. 'Ako ovaj grad, koji je zaslugom antifašističke borbe pripao hrvatskoj državi u sklopu jugoslavenske federacije, to ne zaslužuje, postavlja se pitanje u kojoj mi to državi živimo. Zadranima je dobro poznato pod čijom je čizmom bio, a također im je poznato tko je grad pripojio matici zemlji Hrvatskoj. Valjda danas ne moramo još i to dokazivati. Nažalost, u našoj okolici niču nazivi ulica pobijeđenog ministra fašističke NDH. Dosta nam je poraženih desničarskih snaga koje Tita i Titove partizane žele krajem dvadesetog i početkom 21. stoljeća prikazati gubitnicima u Drugom svjetskom ratu, a sebe pobjednicima!', stoji u saopćenju koje se zaključuje riječima: 'Čovjek i borac, revolucionar i vojnik, drug i prijatelj, učitelj i suborac! Sve je to usadio u svakoga od nas koji smo ponosno živjeli, radili i stvarali u Titovo doba. S Titom smo bili jači'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više