Novosti

Politika

Sabor očekivano: Ništa od referenduma o Istanbulskoj konvenciji i izborima

Za odluku da se referendumi ne održe glasalo je 105 zastupnica i zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a tek 16 protiv

K242qi317r6hu3qbey3rmxo6chj

Boris Milošević, zastupnik SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Sabor je u petak velikom većinom glasova odlučio da se neće održati referendumi o promjeni izbornog zakonodavstva i o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Za ovu odluku glasalo je 105 zastupnica i zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a 16 protiv. Objašnjeno je da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma koje su inicirale građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, s obzirom nije prikupljen dovoljan broj potpisa za njihovo održavanje.

Zastupnici MOST-a napustili su sjednicu tvrdeći da su povrijeđeni Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu prema kojem se Sabor mora obratiti Ustavnom sudu i nema pravo samostalno odlučiti da neće raspisati državni referendum i da nisu ispunjene formalne pretpostavke. Prije toga njihov čelnik Božo Petrov tražio je da se ta točka makne s dnevnog reda glasanja te kazao da zastupnici MOST-a tjednima pokušavaju dobiti uvid u dokumentaciju kako bi se uvjerili da je Vlada stručno i istinito napravila pravu provjeru potpisa, no da uvid nisu dobili.

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević kazao je da nije prikupljeno dovoljno potpisa, naglasivši da mu je žao da referendumska pitanja neće ići na Ustavni sud, jer ne bi prošli test ustavnosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više