Novosti

Društvo

Sad je sve uništeno

Ovo nevrijeme bilo je gore od potresa. Po zraku su letjeli crijepovi, štala se stropoštala, a na automobil se srušilo stablo jabuke. Što da vam kažem, u šoku sam, kaže Željka Marčinko iz Malog Gradca nakon olujnog nevremena koje je u nedjelju pogodilo Baniju

Large zeljka marcinko

Štala se stropoštala – Željka Marčinko (foto Vladimir Jurišić)

Vruć i vedar dan odjednom se u nedjelju pretvorio u nevolju. Za tili čas zamračilo se nebo, reklo bi se, niotkuda, a jak južni vjetar uz obilnu kišu zavaljao je stabla, plotove, nosio crijepove s krovova i u desetak minuta napravio pustoš na Baniji.

- Nikad kraja nedaćama na ovoj našoj Baniji. Neću spominjati prošlost, Oluju, povratak, obnovu i teško ostvarivanje prava, nego, slušaj ovo, najnovije. Najprije udarila korona, pa zatutnjao potres. Iza njega smrzavali smo se u kontejnerima, poslije toga zaredali proljetni mrazevi koji su uništili sve voće, onda udarila suša i uništila povrće. A sada, odjednom, udari orkanska oluja koja nas je u desetak minuta vratila deset godina unatrag – rekao nam je Ranko Karajica iz Velikog Gradca.

Mislim da sam kojim slučajem bio vani, odnijelo bi i mene preko plota, toliko je bio jak vjetar. Na sreću, trajalo je kratko, objašnjava Milan Mandić

Odmah nakon prvih informacija o velikom nevremenu, na obilazak terena, u udaljena sela i zaseoke, krenuli su zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije iz redova srpske manjine Mirjana Oluić, predsjednik županijske organizacije SDSS-a Branko Jovičić i predsjednica županijskog aktiva žena SDSS-a Ljuba Vrga.

- Nakon prvih informacija da je nevrijeme poharalo dobar dio petrinjskog i glinskog kraja, krenuli smo u obilazak tog dijela Banije, zabrinuti za stanovnike zabačenih sela i zaselaka koji se još nisu oporavili od prošlogodišnjeg potresa. Posjetila sam Joševicu i okolna sela, a zatim sam s kolegama Ljubom Vrgom i Brankom Jovičićem krenula u obilazak sela oko Gline. Obišli smo Mali i Veliki Gradac, Matijeviće i Martinoviće, razgovarali s ljudima, vidjeli štetu koja je učinjena i sada ćemo razmotriti način na koji im pomoći. Uglavnom, potres i ovo nezapamćeno nevrijeme, u dobroj mjeri promijenili su živote ljudi na ovom terenu. Tek što su uredili kakav-takav prostor za život i pokrpali krovove, orkanski vjetar skidao je crijepove kao od šale – rekla nam je Mirjana Oluić.

Teren su obišli Mirjana Oluić, Branko Jovičić i Ljuba Vrga

Teren su obišli Mirjana Oluić, Branko Jovičić i Ljuba Vrga

U Malom Gradcu, kod mještanke Željke Marčinko, zatičemo gotovo nestvarnu scenu. Štala koja je preživjela potres i ostala cijela, od silnog vjetra srušena je do temelja, a dvorište je puno porazbijanih i razbacanih stvari koje je vjetar nosio i po pedesetak metara.

- Razbacane su nam i stvari koje smo dobili da, nakon potresa, kako-tako skrpamo kuću sa žutom naljepnicom, neprikladnom i opasnom za boravak. Živimo nas pet u kontejneru, pa možete znati kako nam je. Sad je napokon sve uništeno. Netko će mi možda zamjeriti, ali, što se mene tiče, ovo nevrijeme bilo je gore od potresa. U jednom trenutku nisam mogla preći nekoliko metara da dođem do djece, po zraku su letjeli crijepovi, štala se stropoštala, a na automobil se srušilo stablo jabuke. Što da vam kažem, u šoku sam. Jednostavno ne znam kako i što dalje – kroz suze nam govori Željka Marčinko.

Janko Karajica iz istog sela, ostao je bez cijelog šljivika. Petnaestak stabala iščupano je i povaljano a da niti jedno nije ostalo cijelo.

- U potresu sam bolje prošao. Samo mi je zarušen dimnjak i nešto crijepova, a sada sam ostao bez voćnjaka i mnogo više crijepova, s obje strane krova kuće. Nisam baš mlad i ovakvo nevrijeme ne pamtim. Ovako kratko i ovako opasno. U jednom trenutku bio je takav mrak da se ništa nije vidjelo. Čini mi se da su velike nedaće zahvatile Baniju u posljednje vrijeme. Osim toga, čudi me da nas je dožupanica sa svojim društvom obišla svega par sati iza nevremena. Hvala im gdje čuli i nečuli. Mnogo duže smo čekali pomoć nakon potresa – kaže nam Janko Karajica.

Dobro smo se uplašili – Mira Živković

Dobro smo se uplašili – Mira Živković

Vremešna Mira Živković mislila je da se ovakva stvar može dogoditi samo na filmu.

- Potres nam je uništio kuću. Statičari su nam nalijepili crvenu naljepnicu i dobili smo dva kontejnera i čekamo obnovu kuće. Ovaj vjetar skinuo je crijepove s štale, sve što nije bilo pričvršćeno razbacao je po dvorištu i dobro nas uplašio. Muž mi je invalid i uvijek pred promjenu vremena osjeti to u kostima. Pola sata pred nevrijeme, rekao mi je: "Bit će nešto gadno." I bilo je - kaže nam Mira Živković.

Krpamo limovima – Milan Mandić

Krpamo limovima – Milan Mandić

- Vjetar mi je nanio dosta štete. Odnio mi je pola krova s štale i, evo, baš sada, komšija i ja "krpamo" što se dade zakrpati. Nemamo crijepova pa stavljamo nekakve limove. Bio sam u kući kad je naišlo nevrijeme. Nebo se potpuno zamračilo, za tili čas, a vjetar je nosio sve pred sobom. Mislim da sam kojim slučajem bio vani, odnijelo bi i mene preko plota, toliko je bio jak vjetar. Na sreću, trajalo je kratko – objašnjava nam Milan Mandić.

Stojan Karajica kuću je odmah nakon nevremena počeo pokrivati i za nekoliko sati opet su crijepovi bili na svom mjestu.

- E, da mi je netko pričao da može naletjeti ovakvo nevrijeme usred bijela dana, ne bih mu vjerovao. Već sam mislio da je smak svijeta jer ovako nešto nikada nisam doživio. Najprije potres, pa sada nevrijeme. Ima li kraja?- pita se Stojan Karajica.

U Glini i Petrinji na teren su odmah izašle vatrogasne ekipe, djelatnici Elektre i druge službe. Već po pravilu u zabačena banijska sela i zaseoke pomoć stiže mnogo kasnije, a dojava gotovo da i nema jer nema signala i nestala je struja. Mještanima preostaje čekati i polako krpati krovove.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više