Novosti

Društvo

Tuča poharala Moravice

Tuča je bila veličine teniske loptice, rušena su stabla, stradao je crijep na krovovima i sjenicima, velika je šteta na njivama i voćnjacima, plastenici su izbušeni, a na automobilima su polomljeni vjetrobrani i farovi uz oštećenja lima, kaže predsjednik Mjesnog odbora Milan Mamula

Nevrijeme koje je u subotu predvečer poharalo Gorski kotar izazvalo je velike štete u Moravicama gdje su stradali krovovi i prozori na kućama, automobili te usjevi i nasadi. Mještanima su u sanaciji štete u pomoć pritekli vatrogasci iz Vrbovskog i DVD Moravice.

- Tuča je bila veličina teniske loptice, rušena su stabla, stradavao je crijep na krovovima i sjenicima, velika je i šteta na njivama i voćnjacima, plastenici su izbušeni, a na automobilima su najviše polomljeni vjetrobrani i farovi uz oštećenja lima - rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Milan Mamula, ističući da je u tuči oštećen skoro svaki drugi od stotinjak automobila koliko ih je u mjestu.

Mjesni odbor zatražit će od vlasti Grada Vrbovskog da osiguraju sredstva za oštećenja, najavio je Mamula i podsjetio da su prije četiri godine nevrijeme i tuča poharali Brod Moravice te da je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tada proglasio elementarnu nepogodu za to područje.

Mamula je pohvalio brzu reakciju 30-ak vatrogasaca s više vozila koji su pomagali ljudima u uklanjanju stabala i na sanaciji krovova, zamjenjujući razbijene crijepove.

Razgovarali smo i s moravičkim voćarom Đorđem Dokmanovićem čiji su nasadi teško stradali.

- Nepogoda je bila lokalna. Najveća razaranja bila su na području površine kilometar sa kilometar i pol. Tuča je sve stukla. Od krumpira i ostalog povrća nije ostalo ništa. Sve je ogoljeno do kraja. Voćke su ostale bez lišća i s oštećenom korom pa ih se brzom sanacijom može oporaviti, pogotovo što su kao autohtone sorte kalemljene na divlju podlogu, što im omogućava brži oporavak. Ljudi lako mogu sanirati krovove, jer svatko ima pokoji crijep u rezervi, ali će biti teže zamijeniti prozore sa zapadne strane kuća koji su zbog smjera nepogode bili najviše na udaru, da ne govorim o staklariji na automobilima. Osim kuća, stradali su i rasadnici i sjenici. Ja sam imao sreću pa mi je jedan mali rasadnik u kojem držim sadnice za svoje potrebe tek malo oštećen. Uz to, drugi članovi grupe "Sačuvajmo autohtone sorte" već su mi ponudili i osigurali sadnice u slučaju da mi se voćke ne oporave - kaže nam Dokmanović, koji je kao foto kroničar tog kraja zabilježio razaranja. Rekao je i da je tuča pogodila i naselje Presika, ali je ono rjeđe naseljeno.

Podsjećamo, prije manje od tjedan dana u Moravicama su održani Dani lavande na prekrasnim poljima ove bilje. Nakon tuče od nje nije ostalo tako reći ništa.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više