Novosti

Politika

SAD podržava europski prijedlog oko Kosova

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da ta država podržava francusko-njemački prijedlog kao i da nije postavljen krajnji rok za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Vučić kaže da prijedlog nalikuje na onaj Martija Athisarija

Large escobar

Gabriel Escobar, američki izaslanik za Zpadni Balkan (foto A.K./ATAImages )

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, izjavio je za Radioteleviziju Srbije da nije postavljen rok po pitanju evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova te da SAD podržavaju francusko-njemački prijedlog.

"Nije mi poznato da on zahteva hitno rešenje u roku od nekoliko nedelja. Ali svakako zahteva veoma brz napredak u dijalogu", naveo je Escobar i dodao da europski prijedlog treba razmotriti jer bi trebao pomoći da se vrlo brzo ostvari napredak u dijalogu.

"Taj predlog i dalje je u kontekstu dijaloga koji vodi Evropska unija. Nije na nama da postavljamo rokove. Koliko mi je poznato, nisu ih postavili ni Evropljani", kazao je je Escobar.

"Pominjane su nedelje, ali mislim da to znači da ovaj predlog treba veoma pažljivo razmotriti i treba ga posmatrati u kontekstu onoga što se dešava u Evropi. Evropa se suočava s jednom od najvećih kriza od Drugog svetskog rata i važno je konsolidovati našu zajednicu, stvoriti stabilnost u evropskom prostoru dok se bavimo krizom u Ukrajini. Zato je ideja napretka ka stvaranju stabilne situacije na Balkanu u ovom trenutku apsolutno važna. Što pre razmotrimo prilike da to postignemo, to će biti bolje", rekao je američki izaslanik.

"SAD su kredibilan i važan glas u tom procesu, ali taj dijalog mora biti pod okriljem EU iz mnogo razloga. U Evropi ste. Glavna težnja vam je ulazak u EU. Kad se dođe do tih rešenja, ona moraju voditi ka evropskim integracijama. Međutim, mi ih podržavamo politički, ekonomski, tehnički i imamo svoje bilateralne kanale kojima pomažemo da strane dođu do obostrano zadovoljavajućeg rešenja. Veoma aktivno podržavamo dijalog, ali on se odvija i odvijaće se pod okriljem EU. Ne bih potcenjivao uticaj i kapacitet EU. Oni su postigli izuzetne stvari na Zapadnom Balkanu. U stvari, svaka pozitivna stvar na Zapadnom Balkanu – od Dejtona, preko budućeg ishoda razgovora Kosova i Srbije – postiže se kroz saradnju EU i SAD. To je dobitna formula i nastavićemo da je primenjujemo", zaključio je Escobar.

Podsjetimo da se prije mjesec dana u javnosti pojavila informacija da su Francuska i Njemačka liderima u Prištini i Beogradu predstavile dokument za rješenje spora između Kosova koje je 2008. proglasilo nezavisnost i Srbije koja ga ne priznaje. Taj prijedlog nije objavljen i ne zna se šta sadrži.

Escobar je 20. oktobra u Beogradu razgovarao s najvišim zvaničnicima Srbije. Predsjedništvo te države objavilo je da su teme bile proces normalizacije odnosa s Prištinom, mogućnosti za nastavak dijaloga i pronalaženje održivih rešenja. Escobar je u Beograd stigao iz Prištine gdje je razgovarao s tamošnjim zvaničnicima.

Komentirajući njemačko-francusko rješenje za Kosovo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. oktobra u Leskovcu da on sliči na nekadašnji prijedlog međunarodnog predstavnika Martija Ahtisarija.

"U jednom delu taj predlog je i – Ahtisari minus", rekao je Vučić.

U martu ove godine Vučić je rekao da se pred Beogradom uskoro može naći ultimatum međunarodne zajednice "Ahtisari plus, plus" – ponuda koja bi podrazumijevala da Srbija prizna Kosovo, da bi dobila poseban status za kosovske Srbe i članstvo u Europskoj uniji.

Marti Ahtisari, nekadašnji međunarodni medijator između Beograda i Prištine, prije 15 godina predložio je takozvanu nadziranu nezavisnost, uspostavljanje institucije međunarodnog civilnog predstavnika i međunarodno vojno prisustvo, formiranje šest novih srpskih općina na Kosovu s proširenim nadležnostima i četrdeset pet zaštitnih zona oko najznačajnijih objekata Srpske pravoslavne crkve. Taj prijedlog Beograd nije prihvatio i odbačen je u Vijeću sigurnost Ujedinjenih naroda.

Krajem 2007. predstavnici Europske unije u posredničkoj trojki Kontakt grupe, tražili su od Srbije da se suglasi s prijemom Kosova u UN, ali da Beograd ne treba direktno priznati kosovsku nezavisnost. Ni ovaj plan nije prihvaćen.

Povodom najnovijeg europskog "non-paper" dokumenta ponuđenog Srbiji, europski diplomat Wolfgang Ischinger je prošli mjesec ocijenio da se radi o prijedlogu po principu "dvije Njemačke". "Zapadna i Istočna Njemačka nikada se nisu priznavale ali su obje bile ravnopravne članice međunarodne zajednice", napisao je Ischinger na Twitteru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više