Novosti

Kronika

Шaнсa зa пoбoљшaњe

ВСНM Слуњa oд грaдских влaсти трaжит ћe двoструкo вишe срeдстaвa зa рaд у нaрeднoj гoдини

Large radno sve%c4%8dana sjednica vsnm grada slunja u veljunu

Članovi VSNM-a Slunja

Radnom, a potom i svečanom sjednicom, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Slunja obilježilo je 19. avgusta Dan vijeća i krsnu slavu Preobraženje gospodnje što je i mjesna slava naselja.

O aktivnostima i radu vijeća te o financijama u dosadašnjem toku godine vijećnike je informirala predsjednica slunjskog VSNM-a Goranka Mandić. Na raspolaganju je bilo 15.000. kuna, a s krajem jula na računu je 5.000. kuna. Sredstva su utrošena na nabavku i postavljanje ploče na zgradu Mjesnog odbora, popravljena su slova na spomen kosturnici uz cestu D-1 uoči 6. maja i komemoracije za 525 ubijenih žitelja tog dijela Korduna 1941. godine, kupljeni su vijenci za komemoraciju te je nabavljen materijal za uređenje dijela krovne konstrukcije u zgradi. Popravljen je pod u prostoriji Vijeća, a s preostalim novcem će nabaviti stolariju za daljnje uređenje zgrade i prostorija za rad Mjesnog odbora i Vijeća.

Financijsku pomoć i ove je godine pružio beogradski poduzetnik porijeklom iz Veljuna Ratko Pavić. Za sljedeću godinu Vijeće će od grada Slunja tražiti 30.000. kuna za daljnje uređenje prostorija, a SNV će donirati 15.000. kuna. Vijeće je pružilo pomoć sunarodnjacima u Mjesnom odboru Primišlje s lijeve obale Korane, koji su na početku uređenja prostorija Mjesnog odbora i renoviranja krovne konstrukcije na zgradi tamošnje osnovne škole.

U Primišlju je izabran novi mjesni odbor na čelu sa Acom Čubrom i dogovorena je daljnja saradnja. Od dobivenih sredstava nabavljat će građevinski materijal i stolariju dok će radove dobrovoljno i besplatno izvoditi sami stanovnici oba mjesna odbora. U Veljunu nakon komunalnih izbora nije konstituiran novi mjesni odbor pa će se morati održati dopunski izbori, kao i za jednog vijećnika u Gradskom vijeću Slunja. Ti će se izbori održati zajedno, 3. oktobra, te postoji velika šansa za poboljšanje položaja srpske manjine jer bi izabrani predstavnik mogao donijeti prevagu u radu predstavničkog tijela Slunja.

O tome što učiniti uoči izbora kao i o predstojećem popisu stanovništva, više je govorio zamjenik župana Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejan Mihajlović. Kandidatkinja SNV-a i SDSS-a za slunjsko Gradsko vijeće bit će Goranka Mandić. S vijećnikom u Gradskom vijeću lakše će se krenuti u rješavanje najvećeg problema Primišlja, a to je nedostatak pitke vode iako je mjesto smješteno u najljepšem dijelu rijeke Mrežnice. No, bit će to projekt od nekoliko godina.

Po slobodnim procjenama, na području grada Slunja sada ima oko 4.000. stanovnika od kojih je deset posto ili oko 400 srpske narodnosti. Saradnja sa gradskim tijelima je vrlo dobra kao i međunacionalni odnosi.

Svečanosti su također prisustvovali predsjednik Vijeća srpske manjine Karlovačke županije Ilija Matijević, načelnik Općine Krnjak Perica Matijević, predsjednica Vijeća srpske manjine grada Karlovca Danica Kljajić i predsjednik Mjesnog odbora Primišlje Aco Čubra. Obred osvećenja slavskog kolača predvodio je nadležni paroh Branko Santrač. Prije radne sjednice, u mjesnoj crkvi služena je sveta liturgija, a poslijepodne je održan i tradicionalni narodni zbor povodom Preobraženja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više