Novosti

Kultura

Izložba fotografija Goranke Matić u Zagrebu

Na izložbi proslavljene fotografkinje bit će prikazane i fotografije rock koncerata i protagonista jugoslovenskog novog talasa zajedno sa sudionicima likovne scene nastale osamdesetih godina kao što su KV, Partibrejkersi, Haustor, Film, Azra…

Od 14. septembra do 14. oktobra, u prostorijama SKD-a Prosvjeta u Zagrebu, u Preradovićevoj 21, otvorit će se izložba “Moravice” autorskog ciklusa Goranke Matić, dok će od 13. septembra do 30. oktobra u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti biti postavljena retrospektivna izložba „Iskustvo u gužvi“ iste autorice.

Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Organizatori iz SKD-a Prosvjeta ističu da izložba „Iskustvo u gužvi”, kroz podjelu na pet žanrovskih ili tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorice – s jedne strane, kao novinske kroničarke glazbenih, likovnih pa i političkih događaja te s druge strane, predane umjetničke fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Nakon velikog beogradskog uspjeha predstavljanja izabranog opusa fotografkinje Goranke Matić, naslovljenog „Iskustvo u gužvi”, koji kustoski potpisuje Una Popović a organizira Muzej savremene umetnosti u Beogradu, izložba gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba se otvara 13. rujna i traje do 30. listopada 2022. godine.

Iako su se teme i žanrovi razlikovali ovisno o angažmanu, ali i prirodi interesa, to nije utjecalo na kreativnu poziciju Goranke Matić. Upravo suprotno, doprinijelo je ujednačavanju vizualnog i semantičkog pristupa, koji se odražavao u jednako jasnom autoričinom fokusu kako na ljude tako i na događaje odnosno situacije. Od tuda i naziv ove retrospektivne izložbe – „Iskustvo u gužvi”, čija je namjera da se nepretenciozno, pomalo i poetično imenuje proces rada Goranke Matić. Do njezinog profesionalnog angažmana kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila velika doza osobne znatiželje i hrabrosti pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da na važnim kulturnim i društvenim događanjima prisustvuje ne samo kao fotograf na zadatku i promatrač, već kao aktivni sudionik. Fotografiranje unutar „gužve” aktualnog trenutka, bilo da je riječ o rock koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Goranku Matić da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada suvremenim kretanjima u fotografiji i umjetnosti.

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavit će cjeline .autorska izložba i radovi napravljeni u mediju fotografije, fotografije rock koncerata i protagonista jugoslovenskog novog talasa zajedno sa sudionicima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar u Beogradu (rock fotografija, način života sudionika rock i umjetničke scene, dizajn omota glazbenih albuma). Goranka Matić je fotografirala glazbenike, grupe i koncerte grupa kao što su EKV, Partibrejkersi, Haustor, Film, Azra i drugi, portreti (umjetnici, redatelji, pisci, političari i dr.), deset godina protiv (fotografije s političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990. –2000. protiv rata u Jugoslaviji i političkog režima) i - umjetnički projekti (projekti Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, Tiho teče Sutjeska i dr)

Goranka Matić svojevrsna je kroničarka zbivanja na umjetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Njezina izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti s više od 500 fotografija i materijala druge vrste (arhivi, dokumentacija, foto-eseji) prošla je veoma uspješno upravo zbog toga što se mogla interpretirati neovisno o autorstvu i tretirati kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih pa do početka devedesetih godina. Osim toga, izložba „Iskustvo u gužvi” izravno teži ukazivanju na dinamične i višestruke pozicije i uloge medija fotografije.

Izložbu prati katalog originalno tiskan za retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. “Iskustvo u gužvi” - retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić suradnički je projekt u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta

Otvorenje je organizirano u 13. 9. u 19 sati u MSU-u, a 14. 9. 2022. u Srpskom kulturnom društva Prosvjeta, u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe “Moravice” autorskog ciklusa Goranke Matić. Partneri izložbe su Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i MSU Zagreb

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1971. godine bila je stalna suradnica Studentskog kulturnog centra kao jedna od urednica likovnog programa i kustosica galerije „Srećna nova umetnost”. Fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine. Profesionalnu karijeru započela je u časopisu Džuboks, zatim magazinima Start i Svijet. Njezine fotografije objavljivane su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Ritam, Liberation, Polet, (New)Moment, Delo). Bila je urednica fotografije u tjedniku Vreme (1990. –2006.), u dnevnim novinama Politika (2006–2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011–2015).

Tijekom osamdesetih godina, najznačajniji je njen rad u području rock fotografije, osobito u okviru neformalnog pokreta nazvanog novi talas. Tada nastaju neki od kultnih omota ploča vodećih glazbenika tog razdoblja (Idoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr). Osim toga, njezin fotografski opus sadrži i portrete umjetnika, pisaca, reditelja, glumaca (ljudi sa umjetničke i kulturne scene), ali i političara, snimljenih za izborne i razne druge vrste kampanja. Autorica je brojnih fotografija društveno-političkih tema nastalih u vrijeme turbulentnih devedesetih.

Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (fotoreporterstvo i dokumentarna fotografija). Prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a. Sudjelovala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njezini radovi nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je više značajnih nagrada.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više