Novosti

Politika

SDP: Proces mirne reintegracije Podunavlja nije završen

Godinama gledamo grafite koji predstavljaju govor mržnje i s jedne i s druge strane, slušamo o verbalnom nasilju, svjedočimo izljevima mržnje i na kraju, nažalost, sve učestalijim slučajevima s teškim tjelesnim ozljedama, poručuju iz SDP-a

Large gaca

Biljana Gaća (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja važno je slaviti u čast mira, jer je spriječio nove ljudske žrtve, omogućio povratak prognanika i početak obnove zajednice, no taj proces još nije završen, poručili su u nedjelju iz vukovarskog SDP-a.

"U to vrijeme uspjeh ovog procesa ovisio je najprije o ljudima i njihovoj želji da se sve okonča u miru. I na tome im hvala. Smatram da smo mirnu reintegraciju dužni u ime mira slaviti jednako kao i druge državne praznike, čime bismo zaista pokazali da nam je stalo do mira i shvatili da taj proces, nažalost, još nije gotov", ističe u saopćenju u predsjednica vukovarskog SDP-a Biljana Gaća, u povodu 15. siječnja i 26. obljetnice završetka procesa kojim je 1991. godine okupirano područje vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

"Na njemu trebamo raditi. Mirna reintegracija naglo je prekinuta, a nesustavno bavljenje ljudima i njihovim traumama dovelo je do toga da negativne posljedice osjećamo i danas".

Politika podjela, brojanje krvnih zrnaca, "razdvajanje" djece vrtićke i školske dobi i stvaranje nacionalističkog diskursa u posljednjih desetak godina, dovelo je do toga da nasilje postaje produkt, odnosno posljedica takvih politika, navodi Gaća.

"Godinama gledamo grafite koji predstavljaju govor mržnje i s jedne i s druge strane, slušamo o verbalnom nasilju, svjedočimo izljevima mržnje i na kraju, nažalost, sve učestalijim slučajevima s teškim tjelesnim ozljedama. Roditelji u Vukovaru danas se s pravom pitaju čije je dijete sljedeće, tko će idući imati frakturu lubanje i polomljena rebra".

Tome se treba što prije stati na kraj, a za to najveću odgovornost imaju državne i gradske vlasti, obrazovni sustav i u konačnici kućni odgoj. Vukovaru je trenutno najpotrebnija sigurnost te gospodarski razvoj, mogućnost zaposlenja kao vrlo važan čimbenik revitalizacije vukovarske zajednice.

"Ako nam je to zajednički cilj, itekako ćemo morati paziti što govorimo, kako se ponašamo i koju poruku šaljemo javnosti te na kraju – koju poruku šaljemo sami o sebi. Znam da vukovarska zajednica može pokazati pravu sliku o sebi, a to nije slika nasilja, mržnje i podjela", navodi se u saopćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više