Novosti

Politika

SDSS doneo odluku o kandidatima za parlamentarne izbore

Kandidati Samostalne demokratske srpske stranke za tri zastupnička mesta su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, a njihovi zamenici Dejan Mihajlović, Mile Horvat i Anja Šimpraga

Samostalna demokratska srpska stranka na parlamentarne izbore 5. jula izlazi u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju saborski zastupnici nacionalnih manjina. Kandidati SDSS-a za tri zastupnička mesta srpske nacionalne manjine su Milorad Pupovac iz Zagreba, Dragana Jeckov iz Negoslavaca i Boris Milošević iz Šibenika, a njihovi zamenici Dejan Mihajlović iz Krnjaka, Mile Horvat iz Kneževih Vinograda i Anja Šimpraga iz Ervenika. Predloge kandidata utvrdio je Glavni odbor SDSS-a, a potom jednoglasno potvrdila Glavna skupština stranke na sednicama održanim u nedelju u Vukovaru. Kandidati su izabrani na osnovu predloga SDSS-ovih županijskih organizacija po regionalnom principu, za područja središnje, panonske i primorske Hrvatske.

Osim predloga kandidata i njihovih zamenika za Hrvatski sabor, skupština je jednoglasno usvojila i izborni program koji je predstavio predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Ovaj program ima za cilj da u naredne četiri godine zadrži političku relevantnost SDSS-a i srpske zajednice u Hrvatskoj nasuprot svima onima koji bi htjeli da bude drugačije. Samostalna demokratska srpska stranka nije stranka ni moći ni vlasti bez obzira koliko u njoj mogla sudjelovati, nego stranka prava i pravde. SDSS nema potrebu da bude stranka obećanja nego stranka obaveza prema sebi i prema onima koje predstavlja, obaveza koje je preuzela država pred međunarodnim institucijama i međunarodnim tijelima prema Srbima u i drugim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i obaveza koje i država i mi imamo prema vladavini prava, Ustava i zakona. I bez obzira koliko nas prozivaju da smo drugačiji, mi drugačiji od toga nećemo biti i nećemo odustati kako god nas imenovali i nazivali - poručio je Pupovac.

- Prvo želimo da Hrvatska bude pravedna i funkcionalna država za svakog njezinog građanina i da hrvatska ekonomija bude dostatna za sve ljude koji u njoj žive. Želimo, također, da hrvatsko društvo bude tolerantno, otvoreno i progresivno, a ne da njime vladaju duhovi ili zlodusi prošlosti i da je zatvoreno za ostala društva i većinu slobodarskih ideja unutar sebe samoga - istakao je Pupovac dodajući kako SDSS želi i da Hrvatska ima što je moguće aktivniju ulogu u regiji u kojoj je situirana te što veći uticaj u svetu.

Osvrnuo se i na problem korupcije u Hrvatskoj navodeći podatak da čak 13 odsto hrvatskog BDP-a završi u koruptivnim rukama te da bi smanjenje korupcije za samo 50 odsto omogućilo da se u Hrvatskoj smanje porezi, a da budžet istovremeno bude pun.

Predsednik SDSS-a je u svom obraćanju članovima skupštine podsetio na 1997. godinu i obnavljanje političkog života Srba u Hrvatskoj.

- Taj politički život Srba u Hrvatskoj je i Srbima i Hrvatima i cijeloj Hrvatskoj bio od velike koristi. Nama koji smo vodili SDSS nije uvijek bilo najlakše, ali to nitko nije ni očekivao. To su bila teška vremena, ali od tada pa sve do 2012. mi smo napredovali u sređivanju svojeg statusa u Hrvatskoj, a i Hrvatska je napredovala. Bilo je kritičnih razdoblja od 2000-te do 2003. godine, ali sve je to brzo prevladavano. Hrvatska je postala članica Europske unije, postala je članica NATO saveza, brojna pitanja Srba bila su riješena. Nemali broj je ostao da se rješava nakon toga, a onda je počelo razdoblje osporavanja ove stranke i njezinog udjela u političkom životu Hrvatske i istovremeno osporavanje političkog organiziranja Srba koje traje do danas. Kulminiralo je u ovoj predizbornoj kampanji od strane različitih političkih pokreta i stranaka kao i različitih navijačkih i drugih grupa - rekao je Pupovac.

Čelnik SDSS-a je u izjavi lokalnim medijima rekao da se brojna prava Srba čije je rešavanje Hrvatska preuzela kao svoju obavezu, nalaze u izbornom programu SDSS-a za naredne četiri godine, ‘od poštivanja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u sferi jezika, obrazovanja, političke predstavljenosti, statusa manjinskih institucija kao što su Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće i naravno u područjima tolerancije, poštivanja različitosti i drugačijega’.

Kandidatkinja SDSS-a za saborsku zastupnicu Dragana Jeckov izjavila je da oseća ogromnu odgovornost jer predstavlja istok Hrvatske gde živi najveći broj pripadnika srpske zajednice.

- Moji prioriteti su kao i do sada briga o manjinskom obrazovanju, službenoj upotrebi srpskog jezika i pisma, ravnomernom razvoju infrastrukture. Baviću se i pitanjem finansijski oštećenih penzionera kako bi konačno ostvarili svoja stečena prava, a u mom fokusu će biti i briga o ženskih pravima - poručila je Jeckov.

- Moramo se dokazati u ovoj kampanji, da nam naši birači poklone povjerenje i to u velikom broju, da imamo jasan legitimitet koji nam nitko ne može osporiti. Da nam nitko ne može reći kako smo izabrani s malim brojem glasova već da imamo jasno izraženu volju srpskog naroda u Hrvatskoj - istakao je kandidat Boris Milošević.

Dodao je da zastupnike SDSS-a u narednom mandatu očekuje borba za vrednosti koje su sadržane u izbornom programu stranke, a to su, ponovio je, pravedna i funkcionalna država, dostatnost i održivost ekonomije i tolerantno društvo.

- To je nešto što je za nas Srbe važno. Nažalost, posljednji događaji pokazuju koliko je ta atmosfera u društvu krhka i kako se lako zapali na antisrpskom sentimentu - rekao je Milošević.

Glavnoj skupštini koju je otvorio predsednik Vojislav Stanimirović prisustvovalo je 178 delegata iz čitave Hrvatske, a zbog vanrednih okolnosti uslovljenih epidemijom koronavirusa, na sednicu nisu pozvani gosti kako je to ranijih godina bio običaj. Stanimirović je članovima skupštine preneo poruku podrške Demokratske strane Srbije i njenog predsednika Miloša Jovanovića.

SDSS će kandidature za predstojeće parlamentarne izbore, Državnoj izbornoj komisiji predati u ponedeljak, 15. juna u 12,30 sati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više