Novosti

Politika

SDSS i HSLS: Barbarić treba otići s čela HEP-a

Na koalicijskom sastanku rekli smo da očekujemo da oni za koje se utvrdi da su odgovorni, bilo djelovanjem ili nedjelovanjem u slučaju trgovanja plinom, trebaju prestati biti na svojim funkcijama i teret Vladi, koaliciji i političkom životu u Hrvatskoj, kazao je Pupovac

Large barbaric

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Raste pritisak na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da tri mjeseca od izbijanje afere "plin za cent" i ilegalne gradnje vile na Hvaru napokon smijeni predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića, i to ovaj put ne samo od medija i oporbe, nego i najvećih koalicijskih partnera HSLS-a i SDSS-a koji mu drže većinu, tvrdi Jutarnji list.

Tako predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, koji u saborskoj većini ima dva zastupnika, poručuje kako Barbarić mora otići.

"Osoba koja od državne institucije, u ovom slučaju Državnog inspektorata, dvaput dobije nalog da sruši ilegalno sagrađenu kuću i na to se ogluši, ta osoba ne poštuje tu istu državu i onda više nema što tražiti na čelu najveće državne tvrtke", kaže Hrebak.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da vjeruje da se odgovornost za aferu u HEP-u napokon utvrdila i kako je vrijeme da se taj teret skine s leđa Vlade i koalicije.

"Mi smo na više koalicijskih sastanaka raspravljali o tome i rekli smo da očekujemo da oni za koje se utvrdi da su odgovorni, bilo djelovanjem ili nedjelovanjem u slučaju trgovanja plinom, trebaju prestati biti na svojim funkcijama i prestati biti teret Vladi, koaliciji i političkom životu u Hrvatskoj. Oni koji su dosad utvrđivali tko je odgovoran zbog pogrešnog djelovanja ili nedjelovanja su, vjerujem, to utvrdili i zato nam se čini da je neophodno da se taj teret skine s leđa koalicije i Vlade", poručuje za Jutarnji predsjednik SDSS-a.

Kada je riječ o ilegalnoj gradnji kuće na Hvaru, za koju je nedvojbeno utvrđeno da nije legalno sagrađena, a Barbariću je naloženo da je sruši, što nije napravio, Pupovac kaže da za to vrijedi isto pravilo kao i za aferu u HEP-u. "Ono što vrijedi za pitanje trgovine plinom vrijedi i u slučaju kuće gospodina Barbarića jer je to mnogo jednostavnije i jasnije od same trgovine plinom", kaže Pupovac. A na naše pitanje treba li Barbarić dati ostavku Pupovac odgovora sljedeće: "Predsjednik Vlade i Vlada su preuzeli na sebe to kao obavezu. Ja se nadam da mi na koalicijskim sastancima o tome više nećemo trebati raspravljati".

Pritom podsjeća i na slučaj sa svojim saborskim zastupnikom, bivšim potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, protiv kojeg je USKOK, i još protiv trojice bivših ministara, podigao optužnicu zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

"Premda ne nalazimo ništa nezakonito u radu saborskog zastupnika Borisa Miloševića u vezi s praćenjem realizacije programa za pripadnike nacionalnih manjina prema ministarstvima, ni njega ni SDSS nije trebalo uvjeravati da je li potrebno da napusti poziciju potpredsjednika Vlade. Ponovit ću još jednom: urađeno je to premda ni tada ni danas ne nalazimo ništa u tome što je činio što nije pripadalo njegovoj odgovornosti kao saborskog zastupnika", podsjeća Pupovac. Više pročitajte u Jutarnjem listu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više