Novosti

Politika

Sedmi Kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine

Ove školske godine iz Fonda ‘Vladimir Matijević’ sa po 400, odnosno 800 kuna mjesečno, stipendirano je 37 učenika i 24 studenta slabijeg imovnog stanja, dok je sa po 1.000 kuna stipendirano dvoje izvrsnih studenata

Pod motom ‘Mladi između ‘mi’ i ‘oni’’ 15. decembra u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu održan je sedmi Kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine.

Nakon što su se učenicima i studentima, kojima su ove godine uručeni ugovori o stipendiranju, obratili predstavnici SNV-a, SPC-a, Grada Zagreba i Republike Srbije, kongres je nastavljen panel diskusijom o podjelama u hrvatskom društvu i regionu. Te se podjele najviše odražavaju na mlade koji, iako su za to najmanje krivi, najviše ispaštaju.

Otvarajući skup, predsjednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić naglasio je je ove školske godine iz Fonda ‘Vladimir Matijević’ sa po 400, odnosno 800 kuna mjesečno, stipendirano 37 učenika i 24 studenta slabijeg imovnog stanja, dok je sa po 1.000 kuna mjesečno stipendirano dvoje izvrsnih studenata.

- U normalnom i humanom društvu za svakog njegovog pojedinca mora biti dovoljno mjesta i slobode. Mora biti dovoljno mjesta i slobode i za Jovana i za Miloša i za Dušana u hrvatskom društvu - rekao je Lunić, ističući da najviše stipendista ima iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja s udaljenim školama i porodičnim primanjima ispod 500 kuna.

- Naši bivši stipendisti danas su aktivni i korisni članovi društva i srpske zajednice s veoma razvijenim osjećajem solidarnosti, što potvrđuju pomažući preko Privrednika nove generacije - rekao je Lunić, podsjetivši da je Privrednik zadnjih desetak godina preko stipendija dodijelio gotovo dva milijuna kuna.

- Država Srbija, SNV i SPC su najveći donatori sredstava, kao i parohija Vakrsenja Hristovog u Beču, općine Vojnić, Krnjak, Erdut i Biskupija te brojni pojedinci, rekao je i podsjetio da je pomoć mladima ‘Privrednikova’ misija stara preko 120 godina i to pored zabrana, ukidanja i pljačke njegove imovine.

Šef Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević u ime SNV-a mladima je poslao dvije poruke.

- Prva je: učite jer se učenje kao i svako ulaganje u sebe isplati, a druga da u vremenu neravnopravnosti ne pognete glave nego da se borite - rekao je Milošević.

- ‘Privrednik’ povezuje i pomaže učenike i studente, što je prepoznala i Srbija - rekao je Miodrag Linta, narodni poslanik i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije.

- Na inicijativu predsjednika Vučića, vlada je donela odluku da izdvoji 25.000 evra za finansiranje 25 učenika i studenata, dok je za prošlu školsku godinu sa 20.000 evra finansirala njih 20. Srbija smatra da je njeno pravo i obaveza da pomaže Srbe van Srbije u očuvanju njihovog identiteta, a verujem da će Srbija nastaviti da pomaže naš narod u Hrvatskoj - rekao je Linta.

Prisutnima su se obratili i mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, savjetnik u ambasadi Srbije u Zagrebu Davor Trkulja i Bogdanka Srdić Vulpe kao izaslanica gradonačelnika Milana Bandića.

Nakon podjele ugovora i zahvale Petre Bulat u ime stipendista, slijedila je panel diskusija o položaju mladih u društvu opterećenom podjelama.

- Ako želite biti dobri Srbi, budite dobri u onom što radite u životu - rekla je Vedrana Pribičević iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Rekavši da se kao Srpkinja osjeća skoro sasvim integrirana iako je 90-ih doživljavala prijetnje, a policija im stražarila pred kućom.

- Sve to događalo, iako je moj otac Đorđe sudjelovao u pisanju Ustava, što je dokaz da u Hrvatskoj ni Ustav ne možete napisati bez Srba - rekla je.

Dušan Cvetanović govorio je o nastojanjima Živog zida da okupi mlade koji su razočarani dosadašnjom politikom. Ukazao je na lažno zajedništvo Kolinde Grabar Kitarović koje je samo za odabrane i isključuje nacionalne manjine.

Da predsjednik za razliku od partija mora biti nadstranački, upozorio je i Dejan Jović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dok je Marija Selak s Filozofskog fakulteta ocijenila da se u ratu 90-ih mogu razlikovati agresor i žrtva, ali da i obje strane mogu činiti zločine.

Teolog Entoni Šeperić, doktorant na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, upozorio je da tolerancija u društvu nije dostigla takav stupanj da se govori o ‘mi’ i ‘oni’ a da ne sudjeluje u tome.

- Nacionalizam se prodaje kao pseudoreligija i ima svoje rituale - rekao je Šeperić, ističući da dolazi iz BiH gdje je svatko od njegovih predaka, osim njegovog oca i njega, živio u drugoj državi, a u ratovima se borili na različitim stranama za različite vizije društava. Pozivam mlade da puste da zablude starijih pomru s njima, zaključio je.

Za vrijeme skupa razgovarali smo s nekima od stipendista koji su na veliki čin doveli i porodice.

Olja Kekanović pohađa srednju školu u Dalju za smjer ekonomistice.

- Prijavila sam se za stipendiju koja će mi puno značiti tokom školovanja. Smatram da ‘Privrednik’ obavlja značajan posao jer omogućava mnogim mladima u školovanju, rekla je Olja.

Učenik Boro Ćoralić iz Klise, kod Osijeka, u Zagreb je došao s mamom i sestrom studenticom.

- Stipendija će mi pomoći da ostvarim neke ciljeve koje sam si zacrtao, rekao je Boro koji je stipendiju dobio i prošle školske godine.

- Boro ima brata i sestru studente i ta će nam stipendija dobro doći, jer je suprug nakon 35 godina staža dobio otkaz. Živimo od zemlje - rekla je Neđeljka.

Branko Pijanović iz Kamenmosta, kod Imotskog, student stomatologije u Zagrebu, dobio je stipendiju iz Fonda ‘Ivana Vujnović’.

- Dobro će mi doći za troškove jer živim u podstanarstvu, pa su mi veći troškovi. Roditelji zato trebaju manje izdvajati, rekao je Branko.

Petra Bulat iz Vrginmosta, koja je na četvrtoj godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, stanuje privatno i stipendija joj znači pomoć kod podmirivanja troškova života i odlaska na kulturne događaje.

- Nadam se da ću uspjeti u životu i naći mogućnost zaposlenja. Voljela bih ostati, ali u Hrvatskoj jer je to u samom Vrginmostu malo teže, ali vidjet ćemo - rekla je.

U dvorani je bio i Goran Račić, koji je na čelu ‘Privrednikova’ ogranka u Banjaluci.

- Osnovani smo u oktobru ove godine, osnivači su Akademija nauka i umjetnosti RS, javni univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Privredna komora RS i Područna komora Banjaluka, kao najveća komora u privrednom sistemu RS - rekao je Račić za Novosti.

- Želimo da nastavimo tradiciju ‘Privrednika’ iz prethodnog perioda i nastojimo da izdvojimo što veća donatorska sredstva za što veći broj učenika i studenata iz RS, a posebno učenika i studenata koji su ostali u Federaciji BiH, a predstavljaju većinsko srpsko stanovništvo u Drvaru, Petrovcu i Glamoču. Danas je izazov obezbediti novčana sredstva i školovati talentovanu decu slabih imovnih mogućnosti, a izazov je i kako sačuvati decu ovde uz trendove odlaska mladih u inostranstvo,

Registrovali smo se kad je školska godina odmakla, ali ćemo za Đurđevdan raspisati javni poziv kako bi se i mi i stipendisti pripremili za školsku godinu 2019/20. Već sad vlada znatan interes donatora. Nedavno smo imali uspješnu akademiju uz Milorada Dodika kao pokrovitelja i delegaciju iz Srbije. Najveći deo od preko 300 gostiju bili su privrednici, pa verujemo da ćemo naredne jeseni sklopiti ugovore sa bar sto učenika i studenata - rekao je Račić.

Podsjetimo da je na kongresu premijerno prikazan dokumentarac o doprinosima Srba Zagrebu, da je stihove pjesnika Branka Miljkovića kazivao hrvatski glumac Ivica Gunjača, a događaj su uveličale i članice gudačkog kvarteta Vortex Strings.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više