Novosti

Društvo

Sila Afrike

Nastave li se postojeći demografski trendovi, svjetska populacija će do 2050. s postojećih 7,7 skočiti na 9,5 milijardi, pri čemu će četvrtina stanovništva živjeti na afričkom kontinentu. Najveći porast broja stanovnika zabilježit će Nigerija

Large internacionala  tamara

Lagos – najveći grad Nigerije (foto Wikipedia)

Nastave li se postojeći demografski trendovi, svjetska populacija će do 2050. godine s postojećih 7,7 skočiti na 9,5 milijardi, pri čemu će četvrtina stanovništva živjeti na afričkom kontinentu. Najveći porast broja stanovnika zabilježit će Nigerija u kojoj bi do sredine ovog stoljeća moglo živjeti 400 milijuna ljudi, što znači da će ta zapadnoafrička država po broju stanovnika prestići SAD i tako postati treća najmnogoljudnija zemlja svijeta. Projekcije su to demografa, napravljena na temelju postojećih parametara koji, primjerice, pokazuju da stanovništvo supsaharske Afrike raste za 2,7 posto godišnje, što je više nego dvostruko brže od južne Azije (1,2 posto) i Latinske Amerike (0,9 posto). Zbog visoke stope fertiliteta, koja trenutno iznosi 4,5 (naspram Europe, Sjeverne Amerike i istočne Azije gdje je ona ispod 2,1), kao i smanjenja smrtnosti te činjenice da 40 posto svih stanovnika afričkog kontinenta čine djeca mlada od 14 godina, predviđa se da će se broj žitelja Afrike do 2050. udesetostručiti.

Sve to utjecat će na promjenu geopolitičkih odnosa, trgovine, tehnološkog razvoja, obrazaca migracija, odnosno gotovo svih aspekata naših života, piše ravnatelj Afričkog istraživačkog instituta Edward Paice u tekstu za The Guardian, podsjećajući da zapadne vlade slabo surađuju s afričkim kolegama u borbi protiv aktualne pandemije koronavirusa. "Afrika je i dalje u osnovi marginalizirana, što podrazumijeva i stereotipne prikaze u većini zapadnih medija i mašti zapadnih građana. To žalosno stanje mora se promijeniti", piše Paice, navodeći primjer Elona Muska, najbogatijeg čovjeka na svijetu. Naime, Musk je nedavno izjavio da sve manji broj rođene djece predstavlja "rizik za opstanak civilizacije" i pritom očito implicirao da civilizacija ne uključuje Afriku. "Demografski trendovi naprosto moraju dovesti do preispitivanja odnosa prema afričkim zemljama i njihovom stanovništvu", zaključuje Paice.

Istodobno iz Ujedinjenih nacija već godinama upozoravaju da će rapidni rast broja stanovnika otežati borbu protiv siromaštva, nejednakosti, gladi i klimatskih promjena. Na njihove projekcije osvrnuo se britanski princ William, koji je u govoru, održanom nedavno na dodjeli nagrada Tusk u Londonu, istaknuo da rast populacije u Africi ugrožava i opstanak divljih životinja. "Gledaj svoja posla i ne zaboravi da su afričku faunu najviše oštetili lovci iz kolonijalnih sila", poručili su mu aktivisti za ljudska prava.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više