>

novosti logo

Sjećanje na majku Slavonije

U selu Budići kraj Pakraca 11. oktobra obilježena je 75. godišnjica osnivanja 12. slavonske proleterske brigade Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, jedne od najuspješnijih partizanskih jedinica na sjeveru Hrvatske.

Kod spomenika podignutog na mjestu, gdje je 11. oktobra 1942. godine izvršeno postrojavanje jedinice koja je u tom momentu nosila naziv Prva slavonska brigada, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pakrac - Lipik organizirala je prigodnu svečanost tokom koje je uz govore antifašista i predstavnika srpske zajednice te lokalnih vlasti odana počast poginulim borcima i civilima tog kraja. U uvodnom obraćanju predsjednica UABA-e Pakrac-Lipik Mirjana Bilopavlović pozdravila je prisutne, dok je zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić dao historijski pregled osnivanja brigade i zbivanja tokom NOB-a u Slavoniji. 

- Dovoljno je reći: 12. je majka Slavonije, još je niko pobijedio nije - rekao je potpredsjednik SNV-a i predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović.

- Želja za slobodom, pravdom i ljudskim dostojanstvom, suočena sa strašnim zločinima koje su ustaše počinili nad nevinim civilima Srbima, Židovima, Romima i svim pripadnicima hrvatskog naroda koji nisu podržali ovaj zločinački režim, bila je nit vodilja slavonske mladosti da se borbeno organizira i suprotstavi pomami zla. Vrijeme od 1941. do 1945. godine bilo je vrijeme suza, tuge, jecanja za najmilijima, nevjerice u dimenziju bezumlja ljudi, vrijeme očaja i boli. Ali to je bila i slavna epopeja borbe za slobodu, borbe ljudi nad neljudima, borbe pravde protiv nepravde, borbe dobra protiv zla - rekao je Karanović i dodao da se danas suočavamo s otvorenim revizionizmom.

- Nisu spomenici posvećeni ustanku naroda i spomenici sa imenima i prezimenima žrtava rušeni slučajno. Zato dani poput ovog i na mnogim sličnim mjestima moraju biti dani istog cilja. Taj cilj je borba za slobodu, pravdu, ljudsko dostojanstvo i borba protiv fašizma – poručio je on.

Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca, objasnio je da je brigada formirana kao odgovor na represiju ustaških vlasti na području zapadne Slavonije, naročito tokom krvavog avgusta 1942. godine kada je stradao veliki broj Srba.

- Preživjeli borci i narod nakon rata su smogli snage da zajedno s drugim narodima izgrade društvo ravnopravnih naroda - rekao je Ivanović.

O važnosti 12. slavonske brigade govorio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, a osvrnuo se i na današnje vrijeme kad se traže neke nove ‘istine’ kojima se pokušava rehabilitirati zločin, a one koji su se protiv njega borili proglasiti zločincima.

- O tome govori i priča oko uklanjanja Trga maršala Tita u Zagrebu – rekao je Habulin.

Prisutnima se u ime županijskog VSNM-a obratio predsjednik Veljko Džakula, dok je zbor pododbor ‘Prosvjete’ iz Pakraca otpjevao nekoliko partizanskih pjesama. Skupu su prisustvovali antifašisti iz Zagreba, Požege, Novske, Virovitice i drugih mjesta.

Podsjetimo, 12. brigada formirana je od dijelova Prvog i Drugog slavonskog partizanskog odreda. Njen prvi komandant bio je Bogdan Crnobrnja, a politički komesar Ranko Zec. Zbog svojih ratnih uspjeha brigada je početkom jula 1943. godine proglašena udarnom, a odlukom vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita 26. oktobra 1944. godine dobila je i naziv proleterska. Jedanaest njezinih boraca proglašeno je narodnim herojima.

1/2