>

novosti logo

Kronika Kronika

Sjećanje na žrtve ustaškog terora

U Voćinu i selu Kometnik-Jorgići održana je komemoracija za više stotina Srba koji su likvidirani 1942. godine

Pripadnici srpske zajednice i antifašisti obilježili su 74. godišnjicu likvidacije više stotina Srba u Voćinu i selu Kometnik-Jorgići. Komemoraciji, koju su organizirali Vijeće srpske nacionalne manjine Voćina i Virovitičko-podravske županije te lokalna organizacija antifašista, prisustvovalo je preko 150 ljudi, a održana je kod obnovljenog spomenika i kosturnice u spomenutom selu. Okupljeni su se potom uputili i u središte Voćina, gdje su položili vijence kod zgrade u kojoj su žrtve bile zatvorene prije strijeljanja.

Prisutnima se kod spomenika u Kometniku obratio dožupan Igor Pavković, jedan od inicijatora komemoracije, te Miroslav Subotić, predsjednik općinskog VSNM-a, koji je govorio o kronologiji zločina.

U znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanima pod komandom narodnog heroja Nikole Miljanovića Karaule, ustaše su 14. januara 1942. godine strijeljale 255 seljaka iz voćinskog kraja, od čega postoje podaci, odnosno imena i prezimena, za njih 175. U samom selu ubijeno je tridesetak Srba, a ostali su odvedeni u improvizirani zatvor u Voćinu, gdje su likvidirani. Istog dana žene s djecom iz Kometnika i Dobrića odvedene su u Zdence, selo između Podravske Slatine i Našica, gdje su zatvorene u privremeni logor. Dan uoči i nakon masakra ustaše su u obližnjim selima pobile još stotinjak civila.

U ime Srpskog narodnog vijeća prisutnima se obratila Aneta Lalić, u ime Virovitičko-podravske županije tajnik Ivan Horvat, a ispred antifašista je govorio Vlado Jurić. Počast žrtvama odali su i Mile Horvat, saborski zastupnik SDSS-a, Živorad Simić, generalni konzul Srbije u Vukovaru, i Marica Šeatović, predsjednica Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba ‘Protiv zaborava’. Pomen žrtvama služili su parosi Jovan Šaulić i Dragan Gaćeša te đakon Milan Tomašević. Delegacija županijskog VSNM-a je tom prigodom vijenac položila i na spomen-obilježje poginulim partizanima u zaseoku Kometnik-Zubići.

1/2